Солодке
хобі вчителя географії
У цьому
номері ми багато розповідаємо про фах вчителів, втім їхнього ентузіазму та
творчого натхнення вистачає й поза школою…
Після насиченого робочого дня, перевірених зошитів та
складених планів на наступний урок педагог Юлія Дворак відпочиває на кухні,
чаклуючи над випічкою. І хоча вона поки не вважає себе майстринею у цій справі,
мовляв, треба ще вчитись і вчитись. Її торти вже можна назвати невеличкими
мистецькими творами, котрі просто хочеться розглядати, вже не кажучи про
бажання скуштувати.
Розмаїттям квіткових композицій та шоколадних абстракцій
прикрашає свої солодкі витвори пані Юлія. А торти
у формі автомобіля, мініатюрної принцеси, знаменитого мультяшного Лунтика,
кумедної свинки радують дітлахів та стають головною окрасою святкового столу до
дня народження. Не забуває кулінар і про дорослих. Наприклад, своєму чоловіку
презентувала випічку у формі пляшки елітного алкоголю.
Любов до кулінарії у жінки з дитинства. Досі з посмішкою
згадує свої кулінарні подвиги. Перший шедевр, спечений на сковорідці і
перемащений згущеним молоком, оцінили всі. Тож каже, що ця справа її надихала
вже тоді. Вийшовши заміж, робила і печиво, і кекси, й торти. У сім’ї, де син і
чоловік – ласуни, без цього не обійтись. А от до виготовлення випічки з
фантазією і сюжетом підштовхнув непростий період у житті.
«У 2015-му мого брата забрали в АТО. Це стало своєрідним
випробовуванням – рік переживань, болі і смутку. Потрібно було якось триматись
і відволікатись. Відраду знайшла в кондитерстві. Почала не просто пекти
тортики, як раніше, а й прикрашати їх. Це одразу захопило. У процесі забуваю
про щоденні справи та проблеми. Якою б не була виснаженою чи втомленою, біжу на
кухню і повністю поринаю у творчу роботу. Можу засидітись з цим до пізньої ночі.
Взагалі люблю працювати у спокійній, тихій атмосфері, коли всі домашні вже
засинають. Результат праці завжди додає позитиву, робить повсякденне життя
солодшим».
Все починалось з кількох рецептів. Нині ж у
кондитерському арсеналі пані Юлії – десятки різних тортів: з шоколадною,
медовою, бісквітною основою, коньячним, карамельним, шоколадним та іншими
просоченнями, з фруктами, горіхами… Але ж нема межі досконалості – вона вчиться
і не боїться експериментів. У такому разі спершу готує новий торт для своєї родини:
випробовує, щось додає, удосконалює, а потім – можна і на замовлення друзів.
Головними секретами вдалої випічки називає – свіжі продукти, гарний настрій та
бажання здивувати інших.
Ідеї оформлення тортів майстриня бере із мультфільмів, Інтернету, а то й
просто щось цікаве вигадає та втілить у своїх солодких витворах. Допомагає
фантазії реалізувати в життя спеціальна мастика, котру вона виготовляє теж
сама. Рецептів багато, втім найкласичніший: цукрова пудра, лимоний сік,
крохмаль та зефір.
Розлучатися з
диво-тортиками пані Юлії не важко. Говорить, навпаки, приємно, коли людям
подобаються її творіння. Щасливі очі поціновувачів її випічки – найкраща
винагорода для господині.
При нагоді пані Юлія вітає своїх колег та бажає знайти
кожному справу для душі, яка б розфарбовувала будні. А ще дякує за постійну
підтримку.
Рецепт від Юлії Дворак
«Цей торт дуже смакує моїй родині, особливо мамі, тож я
назвала його «Мамина ніжність».
Інгредієнти: Борошно
– 320 гр. Ванілін – 2 гр. Розпушувач – 20 гр. Згущене молоко – 720 гр. Яйця – 4
шт. Сода – ¼ ч.л. Крохмал – 40 гр. (можна і без нього) Сіль – щіпка.
Спосіб приготування:
Збиваємо яйця на великій швидкості
із сіллю (приблизно 5 хв.). Далі додаємо сюди згущене молоко, перемішуємо, а
потім – суху суміш (просіяну муку+розпушувач+крохмал+сода). Знову ж
перемішуємо. Даємо тісту настоятись 15 хвилин. Пергаментний папір змащуємо
маслом і вкладаємо тоненьким шаром. Випікаємо в духовці, розігрітій до 200
градусів, хвилин 5. Крем можна підібрати на власний смак, але я найчастіше
роблю такий: 450 грам вершків (не менше 30 %), 50 грам цукрової пудри, 180 грам
фруктового пюре (за смаком). Вершки збиваємо з пудрою, додаємо пюре. Для
наповнювача використовую банани та консервовані персики.
Немає коментарів:
Дописати коментар