пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

Солодке хобі вчителя географії
У цьому номері ми багато розповідаємо про фах вчителів, втім їхнього ентузіазму та творчого натхнення вистачає й поза школою…
Після насиченого робочого дня, перевірених зошитів та складених планів на наступний урок педагог Юлія Дворак відпочиває на кухні, чаклуючи над випічкою. І хоча вона поки не вважає себе майстринею у цій справі, мовляв, треба ще вчитись і вчитись. Її торти вже можна назвати невеличкими мистецькими творами, котрі просто хочеться розглядати, вже не кажучи про бажання скуштувати.

Розмаїттям квіткових композицій та шоколадних абстракцій прикрашає свої солодкі витвори пані Юлія. А торти у формі автомобіля, мініатюрної принцеси, знаменитого мультяшного Лунтика, кумедної свинки радують дітлахів та стають головною окрасою святкового столу до дня народження. Не забуває кулінар і про дорослих. Наприклад, своєму чоловіку презентувала випічку у формі пляшки елітного алкоголю.
Любов до кулінарії у жінки з дитинства. Досі з посмішкою згадує свої кулінарні подвиги. Перший шедевр, спечений на сковорідці і перемащений згущеним молоком, оцінили всі. Тож каже, що ця справа її надихала вже тоді. Вийшовши заміж, робила і печиво, і кекси, й торти. У сім’ї, де син і чоловік – ласуни, без цього не обійтись. А от до виготовлення випічки з фантазією і сюжетом підштовхнув непростий період у житті.
«У 2015-му мого брата забрали в АТО. Це стало своєрідним випробовуванням – рік переживань, болі і смутку. Потрібно було якось триматись і відволікатись. Відраду знайшла в кондитерстві. Почала не просто пекти тортики, як раніше, а й прикрашати їх. Це одразу захопило. У процесі забуваю про щоденні справи та проблеми. Якою б не була виснаженою чи втомленою, біжу на кухню і повністю поринаю у творчу роботу. Можу засидітись з цим до пізньої ночі. Взагалі люблю працювати у спокійній, тихій атмосфері, коли всі домашні вже засинають. Результат праці завжди додає позитиву, робить повсякденне життя солодшим».
Все починалось з кількох рецептів. Нині ж у кондитерському арсеналі пані Юлії – десятки різних тортів: з шоколадною, медовою, бісквітною основою, коньячним, карамельним, шоколадним та іншими просоченнями, з фруктами, горіхами… Але ж нема межі досконалості – вона вчиться і не боїться експериментів. У такому разі спершу готує новий торт для своєї родини: випробовує, щось додає, удосконалює, а потім – можна і на замовлення друзів. Головними секретами вдалої випічки називає – свіжі продукти, гарний настрій та бажання здивувати інших.
Ідеї оформлення тортів майстриня  бере із мультфільмів, Інтернету, а то й просто щось цікаве вигадає та втілить у своїх солодких витворах. Допомагає фантазії реалізувати в життя спеціальна мастика, котру вона виготовляє теж сама. Рецептів багато, втім найкласичніший: цукрова пудра, лимоний сік, крохмаль та зефір.
 Розлучатися з диво-тортиками пані Юлії не важко. Говорить, навпаки, приємно, коли людям подобаються її творіння. Щасливі очі поціновувачів її випічки – найкраща винагорода для господині.
При нагоді пані Юлія вітає своїх колег та бажає знайти кожному справу для душі, яка б розфарбовувала будні. А ще дякує за постійну підтримку.
 Рецепт від Юлії Дворак
«Цей торт дуже смакує моїй родині, особливо мамі, тож я назвала його «Мамина ніжність».
Інгредієнти: Борошно – 320 гр. Ванілін – 2 гр. Розпушувач – 20 гр. Згущене молоко – 720 гр. Яйця – 4 шт. Сода – ¼ ч.л. Крохмал – 40 гр. (можна і без нього) Сіль – щіпка.
Спосіб приготування:

Збиваємо яйця на великій швидкості із сіллю (приблизно 5 хв.). Далі додаємо сюди згущене молоко, перемішуємо, а потім – суху суміш (просіяну муку+розпушувач+крохмал+сода). Знову ж перемішуємо. Даємо тісту настоятись 15 хвилин. Пергаментний папір змащуємо маслом і вкладаємо тоненьким шаром. Випікаємо в духовці, розігрітій до 200 градусів, хвилин 5. Крем можна підібрати на власний смак, але я найчастіше роблю такий: 450 грам вершків (не менше 30 %), 50 грам цукрової пудри, 180 грам фруктового пюре (за смаком). Вершки збиваємо з пудрою, додаємо пюре. Для наповнювача використовую банани та консервовані персики.




Немає коментарів:

Дописати коментар