пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

* З колегії РДА

ЗИМА ПОСТАВИТЬ ОЦІНКУ З ЕКЗАМЕНУ НА ГОСПОДАРНІСТЬ
Нещодавно відбулося засідання колегії при голові РДА. Насамперед говорили про підготовку об’єктів житлово-комунального господарства, підприємств паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 року. Бо ж зима вже не за горами, й не хотілося б, щоб, як зазвичай, вона знову захопила район зненацька. Перші зимові подихи жителі Дубровиччини вже відчули наприкінці минулого тижня, коли стовпчик термометра опустився нижче нульової позначки, тож цей перший передвісник холодів багато сприйняли стривожено. То які ж головні страхи сезону зима-2017-2018-го? Про «тонкі місця» функціонування народногосподарського комплексу в цей період в основному й зосереджували увагу на засіданні колегії.
В районі функціонує 6 комунальних підприємств з надання населенню та іншим споживачам послуг з водопостачання і водовідведення, теплопостачання, обслуговування житлового фонду і прибудинкових територій, благоустрою: в районному центрі –  КП «Теплосервіс», «Будинкоуправління», «Міськводоканал», комунальна служба міста, в сільській місцевості –  КП «Вишгород» с. Висоцьк та  «Надія» с. Мочулище. Електропостачання забезпечує Дубровицький РЕМ ПрАТ «Рівнеобленерго», газопостачання Дубровицька дільниця ПАТ «Рівнегаз». Дороги обслуговують в залежності від її «статусу» Сарненська або Дубровицька філії автодору, місцеві комунальні служби. Саме від злагодженої роботи цих служб багато в чому залежить наше з вами благополуччя, особливо в зимовий період.
Першим прикрим випробуванням прийдешнього опалювального сезону може стати робота теплопостачаючого підприємства, котре й надалі обслуговуватиме один 180-квартирний житловий будинок, більшість освітніх та лікувальні заклади району. Адже хоча теплові мережі та технологічне обладнання підприємства до зими готові, проблема із забезпеченням паливом досі стоїть гостро. За словами в.о. директора КП «Теплосервіс» Григорія Шаха, палива станом на 29 вересня заготовлено тільки на три тижні роботи підприємства. Голова райдержадміністрації на пропозицію керівника теплогенеруючого підприємства має провести перемовини з лісівниками, аби досягти домовленостей про виділення дров для потреб «Теплосервісу» в кредит. 
Щороку зима стає випробуванням і для водопровідно-каналізаційного господарства міста, де більшість мереж морально застарілі. Незважаючи на вжитті заходи з їх модернізації, недостатніми залишаються забезпечення об’єктів підприємства паливом, запас необхідних матеріалів становить 90 відсотків. Втім це одні з кращих показників підготовки до зими цього підприємства за останні роки.  
Житлове господарство міста власними силами підготувало до роботи в осінньо-зимовий період 46 житлових будинків загальною площею 74,47 тис.м кв. Виконані роботи з ремонту вхідних дверей у під’їзди, відмосток, оголовків димових і вентиляційних каналів, покрівель окремих будинків, балконних плит і слухових вікон, скління віконних рам сходових кліток, однієї внутрішньобудинкової системи опалення, проведено її технічне обслуговування тощо. Однак, як зазначають комунальники, потребують ремонту покрівлі з рулонних матеріалів на житлових будинках по вул. Шкільна, 23, вул. Артеменка,32а, 32б, вул. Грушевського,38, а необхідних коштів на ці видатки підприємство не має.
Справжній армагедон щороку повторюється для нас на зимових трасах. Схоже, не стануть виключенням й снігові замети прийдешнього зимового сезону, якщо хурделиці не обминатимуть нас. Бо якщо комунальне господарство міста подбало про аварійний запас пальне мастильних-матеріалів, піску, то наскільки впораються з цим шляховики, ніхто не готовий сказати. Поки що наша філія автодору лише сформувала потребу в необхідних засобах та техніці для безперебійного  функціонування служби. На жаль, й всієї необхідної для розчищення доріг техніки шляховики давно вже не мають. Тож найнадійнішим супутником на зимовій трасі для вас виявиться снігова лопата в багажнику авто, тоді точно не доведеться сторчати годинами в заторах.
Є певні перестороги й щодо безперебійного електропостачання. Зимова стихія вже неодноразово знеструмлювала населенні пункти на доволі тривалі періоди. Ремівці констатують самі, деякі мережі вже давним-давно вичерпали відведений для їх експлуатації резерв. Ідеально на період знеструмлення мати вдома індивідуальне джерело електроживлення. В моду вже входять сонячні батареї або ж потужні акумулятори безперебійного живлення. А на «пожежний» випадок ставили на колегії питання щодо бодай можливості оперативно додзвонитися до кол-центру обленерго під час аварійного знеструмлення. Було б непогано, якби ця «гаряча лінія» мала короткий номер, на який можна було б безкоштовно телефонувати як зі стаціонарного, так й мобільного телефону. Думається, це не надто великі видатки для компанії, що заробляє шалені прибутки на перепродажу електроенергії.
Про готовність на «відмінно» до роботи в опалювальний період прозвітували керівники всіх підвідомчих підрозділів райдержадміністрації. Втім зима – найбільш об’єктивний екзаменатор, вона кожному поставить свою оцінку за господарність.
А ми після «страшилок» прийдешнього морозного сезону, втішимо наших читачів єдиним: якою б суворою не виявилася зима, вона все одно – тимчасове явище. Отож хай в найлютіші морози зігрівають вас приємні спогади літа або ж передчуття майбутньої квітучої весни.
ОБЕРЕЖНО: ТУБЕРКУЛЬОЗ ПІДСТЕРІГАЄ
Омріяний безвіз так й не зробив українців повноцінними членами європейської родини. Для виїзду за кордон, приміром, до Великобританії, українцям необхідно з-поміж іншого пройти й тест на туберкульоз –  так як й для мешканців Анголи, Бірми, Брунею, Конго тощо. Чомусь в об’єднаному королівстві ми асоціюємося зовсім не з європейським континентом. То чого ж так остерігається світова спільнота й на що мало зважаємо ми? Україна, за даними МОЗ, має одні з найгірших показники захворюваності на туберкульоз серед країн пострадянського простору, гірша ситуація хіба що в Молдові. Й останнім часом ця недуга вийшла з-під контролю. Тож  про стан виконання заходів щодо протидії захворюванню на туберкульоз в районі на колегії при голові райдержадміністрації говорили неспроста.
Як доповіли медики, за 9 місяців 2017 року в  районі встановлено діагноз активного туберкульозу у 20 хворих, що на  2 хворих більше, ніж у минулому 2016 р. (18 в/в хворих ). Показник захворюваності на активний туберкульоз за 9 міс. 2017 р. склав 41,2 на 100 тисяч населення проти 37,4 – у 2016 р.
Захворюваність по дільницях виглядає наступним чином: Дубровицька дільниця – 9 випадків, Миляцька – 7, Висоцька ОТГ – 3, Бережницька дільниця – 1 випадок. У 16 із 20 вперше виявлених хворих зареєстровано бактеріовиділення (32,9 на 100 тисяч проти 12 хворих у 2016 р. – 24,9 на 100 тисяч). Таким чином, показник захворюваності на активний бацилярний туберкульоз за 9 міс. 2017 р. зріс на 15 %. Зросла й питома вага деструктивних форм туберкульозу серед вперше виявлених – до 85,0 % за 9 міс. 2017 р. проти 61,1 % - у 2016 р.
На 7% зросла питома вага занедбаних форм туберкульозу серед вперше виявлених хворих і за 9 міс. 2017 р. склала 40,0 % проти 33,3 % – у 2016 р. За 9 міс. 2017 р. оглянуто на туберкульоз всього 12058 осіб, в т.ч. методом профілактичної флюорографії – 8217 та 3841 – рентгенологічним методом. Методом профілактичної флюорографії за 9 міс. 2017 р. виявлено 1 хворого, що складає 5,0 % від числа усіх вперше виявлених. Усі інші 19 хворих виявлено за зверненням. Сімейними лікарями за 9 місяців 2017 року виявлено 8 хворих (40,0 %). 12 хворих виявлено лікарями КЗ ОЗ «Дубровицька ЦРЛ» (60,0 %), з них 10 – амбулаторно та 2 – стаціонарно.
Отож, як бачимо, статистика маловтішна. Постає одвічне питання: що робити? Оскільки йшлося лише про діагностовані (оглянуто ж тільки трохи більше 12 тис. з-поміж 48 тис. населення району) випадки недуги, то можна допустити, що реальна картина виглядає ще більш пасмурно. Оскільки чинне українське законодавство, на відміну від того ж британського, забороняє суцільне обстеження й примусове лікування хворих навіть на заразні форми туберкульозу, кожен повинен дбати про власне здоров’я самотужки. Систематичні профогляди й здоровий спосіб життя стануть нам в нагоді.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар