пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

* На сесії районної ради
ДЕПУТАТІВ БУЛО МАЛО, АЛЕ ВОНИ ВІДЗНАЧАЛИСЯ АКТИВНІСТЮ
У вівторок, 24 жовтня, відбулося пленарне засідання шістнадцятої сесії районної ради. Цього разу народні обранці розглянули 15 питань, знявши з розгляду ще два – про прийняття у спільну власність територіальних громад району шкільної їдальні у Велюні, оскільки там ще продовжуються оздоблювальні роботи, та про відчуження транспортних засобів  центральної районної лікарні, бо виявилися серед бюджетних організацій бажаючі продовжити експлуатацію цього транспорту й надалі.
А до питання  про встановлення розміру кошторисної вартості заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів депутати поверталися двічі. Але обидва рази – безуспішно. Це питання так й не набрало достатньої кількості голосів, позаяк й загалом депутатів у роботі сесії брало участь небагато – лише 21 чоловік із 34 обраних. Утрималися, голосуючи з даного питання депутати з фракції «Свободи» та УКРОПу. Заступник голови районної ради Олександр Задорожний свою позицію пояснив так: «Відповідно до п.1 розділу II наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Про затвердження Порядку розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів» від 20.10.2016 року № 281, розрахунок розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при складанні інвесторської кошторисної документації (на стадії розробки проектної документації), здійснюється замовником з урахуванням орієнтованого розміру кошторисної заробітної плати, розрахованого Міністерством регіонального розвитку, будівництва ти житлово-комунального господарства. В п.2 розділу II цього положення вказано, що органи місцевого самоврядування мають самостійно визначати підрядників і встановлювати розмір кошторисної заробітної плати у разі виділення коштів з місцевого бюджету безпосередньо підряднику. В даному випадку райрада не є замовником, об’єкт, який планується ремонтувати, не є спільною власністю територіальних громад району (власністю райради), а знаходиться у державній власності. Я не голосував за це питання сам й закликав інших депутатів не йти на свідоме порушення».
Іншу думку в залі озвучив депутат Юрій Лосік, мотивувавши чим так важливе було дане питання для району. При визначенні розрахунку вартості будівництва, в тому числі реконструкції та переоснащенні, об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів комунальних підприємств, установ та організацій, розрахунок кошторисної заробітної плати для будівельно-монтажних та ремонтно-будівельних робіт на поточний рік має бути затверджений відповідною радою, що фінансуватиме дане будівництво. Для освоєння таких коштів й необхідне було вищеназване «узаконення» районною радою розміру кошторисної заробітної плати – це одна з вимог використання бюджетних вливань. «Не хотілося б, щоб гальмувалося використання коштів, що можуть надійти в район у вигляді грантів чи цільових субвенцій, тим паче це рішення недовготривалої, а короткої дії – тільки до закінчення поточного року», – сказав Юрій Євненович. 
На жаль, черговий раз депутати не дійшли згоди, й дехто навіть дорікнув «свободівцям»: мовляв, чисто технічне питання набрало політичного забарвлення.
Натомість депутати від «Свободи» звинуватили колег по депутатському корпусу в псевдопатріотизмі – адже так й не набрала більшості пропозиція заступника голови районної ради Олександра Задорожного про використання прапора ОУН на території нашого району. Олександр Григорович пропонував з 14 жовтня поточного року запровадити на флагштоках поряд з державним прапором України  використання прапора ОУН (стяг з двох рівновеликих горизонтальних смуг червоного та чорного кольорів). Ось як написав згодом про це депутат на своїй сторінці в Фейсбук: «Відповідно до ЗУ «Про правовий статус та вшанування борців за незалежність України у 20 столітті», ОУН та УПА визнано організаціями та формуваннями, які боролись за Українську державність!!!
24 жовтня 2017 року, на 16-й сесії Дубровицької райради, більшість депутатів не підтримали проект рішення «Про використання прапора ОУН на території Дубровицького району»!!! У проекті рішення пропонувалось використання червоно-чорного прапора поряд із державним, на свята 14 жовтня, 24 серпня... (перелік додавався) з 21 присутнього депутата на сесії, «ЗА» проголосували: троє «свободівців» я, Олександр Лавор, Василь Воробей (учасник АТО), два «укропа» Світлана Правник та Павло Дубінець, один «Батьківщинівець» Віктор Петровець, і два представника «БПП-Солідарність» Мирослава Скумін (директор Бережківської ЗОШ) та Наталія Яцута!» . (Більш детально результати голосування з даного питання можна подивитися на сайті районної ради). На сесії  пропозицію Олександра Задорожного підтримала й депутат Світлана Правник: «Як волонтер я не раз бувала на передовій, там поряд з національними стягами використовуються й червоно-чорні знамена». Проте їхні аргументи виявилися не переконливими для загалу. Більшість з депутатів утрималися, голосуючи з даного питання. «Ніхто не відкидає той факт, що ОУН-УПА були воюючою стороною, але це не єдина патріотична сила, що відстоювала нашу незалежність. На державному рівні затверджено їх чимало, то не будемо ж поряд з державним встановлювати й всі їхні прапори. Та й по великому рахунку ніхто не забороняє використання червоно-чорних знамен, щоб виносити це питання на сесію», так пояснювали депутати своє волевиявлення.
Не зважаючи на ці дискусійні моменти, загалом пленарне засідання пройшло оперативно.
Народні обранці одностайно задовольнили заяву Валерія Салюти щодо дострокового припинення повноважень депутата районної ради. Цього разу, сподіваємося, було дотримано всіх процедурних тонкощів.
Було позитивно вирішено й запит депутата Станіслава Рожка щодо проведення капітального ремонту приміщення дитсадка «Дюймовочка». Частину коштів на цей об’єкт вже було виділено. А при перегляді районного бюджету пообіцяли ще досить солідний транш  в понад 130 тис. грн.
Розгляд питання про стан розвитку дошкільної, загальної, позашкільної освіти в районі та ефективного використання бюджетних коштів, виділених на розвиток галузі, пройшов наглядно в прямому розумінні цього слова – цікава презентація управління освіти, молоді та спорту сподобалася більшості присутніх в залі. Зрештою освітянам таки є що показати й чим пишатися. Для порівняння скажу, мені довелося не так давно побувати у київських освітніх закладах, в тому числі й дитсадках – наші їм мало в чому поступаються, хіба що розмір батьківської плати у столиці по наших мірках захмарний (щомісячно понад 5 тис. грн.). Щоправда, були у депутатів до цього звіту й запитання. Заступник голови районної ради Олександр Задорожний зауважив, що, окрім здобутків та статистичної констатації, зовсім мало в презентації прозвучало аналізу саме ефективності використання бюджетних коштів. «Напевно, не зовсім правильно, якщо в школі протікає дах, а ми оновлюємо долівку, яка й так досить презентабельна. Або ж важко віриться в стовідсоткове відвідування дітьми літніх пришкільних таборів, на що було виділено немало-небагато 100 тис. грн. бюджетних коштів», - говорив Олександр Григорович. На можливих проблемах в організації опалювального сезону через брак фінансування цих потреб загострював увагу депутат Григорій Шах.
Однак на цьому перелік «освітніх» питань на цій сесії не вичерпався. Розглянувши подання трудового колективу Селецького НВК, депутати прийняли рішення про присвоєння цьому навчальному закладу імені Олега Ващишина, котрий загинув в серпні 2014 року в Іловайському котлі, захищаючи територіальну цілісність України.
А затим районна рада вирішила припинити діяльність Городищенської ЗОШ І ступенів та затвердила відповідну ліквідаційну комісію.
Окрім того, на сесії внесли зміни до районної програми відшкодування відсотків за кредитами, залученими фізичними особами на впровадження енергозберігаючих заходів, суттєво збільшивши суми, які можуть бути передбачені у місцевих бюджетах на ці видатки.
Також депутати надали згоду на списання повністю зношених пересувної стоматологічної амбулаторії та сараю, що обліковувалися за центральною районною лікарнею , затвердили технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що відводяться в оренду ПрАТ «Рівнеобленерго» на території Мочулищенської, Сварицевицької. Соломіїської, Селецької сільських рад та передали котельню Висоцької ЗОШ у власність та на баланс Висоцької сільської ради (що цікаво, з-поміж іншого розбагатіє новоутворена територіальна громади й на такі «цінності», як 2 відра оцинкованих 10-та 15-літрове, чотири штуки електричних лампочки, колун-сокира 3-кілограмова та 70-мілімітровий навісний замок тощо. Як кажуть в таких випадках: ми люди бідні, але чесні).
Насамкінець визначилися й щодо технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності площею 0,3052 га, яка відводиться в оренду строком на сім років Кузьмичу Анатолію Сергійовичу для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар