четвер, 23 квітня 2015 р.


Ще одна відроджена криниця


Вода відіграє важливу роль у житті людини. Вона є джерелом життя на землі. Для потреб водопостачання людина в основному використовує підземні води та джерела, які дають життя нашим річкам.
Кожен, тільки почувши слово « криниця», бачить в уяві вербу, а під нею живе джерельце та ще журавля, який ніколи не відлітає у вирій. Українські криниці споконвіку символізують достаток, невичерпну людську доброту, щирість, привітність.
Часто криниця була одна на цілу вулицю або околицю, куди сходилися всі стежки. Тут люди спілкувалися, отримували всю інформацію про життя села. Саме біля них збиралася молодь на свята, водила хороводи, освідчувалась у коханні. Криниці присвячено безліч народних казок, повір’їв, легенд.
Кажуть: «Яка криниця – такий і господар», бо за криницею потрібно доглядати, щоб вода була чистою і смачною.
Дубровицьке управління водного господарства упродовж останніх 6-7 років впорядкувало ряд джерел в зоні свого обслуговування. Ці роботи проводяться разом з громадськістю і мають велике еколого-просвітницьке значення: до людей повертається почуття господаря і розуміння того, що відповідальність за стан довкілля лежить саме на них.
Не так давно громади с.Кривиця та с.Трипутня впорядкували криницю біля Свято-Троїцької церкви на території Трипутнянської сільської ради. Роботи виконали на совість: впорядкували прилеглу територію, криницю зверху накрили дерев’яним зрубом, встановили дах, огорожу та пофарбували.
Так, спільними зусиллями врятовано ще одне занедбане джерело. Тож будемо і надалі робити все, щоб зберегти природу, її безцінний дар – підземну питну воду.
Зберігаючи хоча б одне джерело живої води, ми даємо можливість нашим нащадкам милуватися прозорими водами річок, озер, ставків, струмків, пити цілющу джерельну воду, бо поки не замулені джерела – то й наші ріки та озера повноводні.
Лариса Мозоль, провідний інженер
з використання водних ресурсів
 районного управління

водного господарства.

Немає коментарів:

Дописати коментар