пʼятницю, 17 квітня 2015 р.






За інтелектом - майбутнє
(учасники Всеукраїнських олімпіад зустрілись з районною владою)
14 квітня відбулася традиційна зустріч голови районної держадміністрації Сергія Васильовича Киркевича та заступника голови районної ради Григорія Петровича Шаха з призерами та учасниками ІV Всеукраїнського туру учнівських предметних олімпіад та їх наставниками. Зокрема, з Оленою Хомською, яка здобула ІІІ місце в олімпіаді з біології (Дубровицька загальноосвітня школи № 1), Ніною Дерачиць, яка виборола ІV місце у всеукраїнській олімпіаді з української мови та літератури (Туменський навчально-виховний комплекс), Надією Міщур – учасником всеукраїнської олімпіади з географії (Дубровицька ЗОШ № 2), Андрієм Бандурою – учасником олімпіади всеукраїнського рівня з інформаційних технологій, Дмитром Скаржинцем – учасником всеукраїнських олімпіад з інформатики та інформаційних технологій (Дубровицький НВК «Ліцей-школа»).
Розповідаючи про здобутки юних дубровичан, начальник відділу освіти Ніна Іванівна Стасюк наголосила, що наш район може пишатися молодим поколінням. Адже, 69 учнів взяло участь у обласних олімпіадах (у 2014 році ‒ 86 учнів) із 14-ти навчальних закладів Дубровицького району.
Найкраще представили район на обласному рівні команда школярів Дубровицького НВК «Ліцей – школа», яка виборола 12 призових місць в обласних олімпіадах (5 перших ‒ Валентина Мунько, Станіслав Щур, Іван Ососкало - з хімії, Дмитро Скаржинець та Андрій Бандура - з інформаційних технологій; 2 других ‒ Дмитро Скаржинець - з інформатики, Ярослава Боковець - з біології; 5 третіх – Микола Лавор - з інформатики, Павло Чудінович  - з математики, Марина Клюйко - з хімії, Олена Бордакова - з англійської мови, Василь Легкий - з екології).
 Колківський НВК здобув 5 призових місць (1 друге ‒ Євгенія Жакун - з історії, 4 третіх ‒ Наталія Бруяка - з історії, Марія Годунко - з української мови та літератури і біології, Лариса Остаповець - з правознавства).
Дубровицька ЗОШ № 2 завоював 4 призових місця (1 перше ‒ Надія Міщур з географії, 3 третіх ‒ Надія Міщур - з історії, Вікторія Хомич - з географії, Олег Лисенко - з біології).
Дубровицька загальноосвітня школа  № 1 виборола  3 призових місця (1 перше ‒ Олена Хомська - з біології, 2 третіх ‒ Ірина Ляшко та Катерина Шкут - з біології).
Бережківська ЗОШ здобула 2 призових місця (1 друге – Сюзанна Красько - з історії, 1 третє – Вікторія Калюх - з хімії).
Сварицевицький НАК має 2 призових місця (Ірина Ковальська – ІІ місце з економіки, Роман Холодько – ІІІ місце з інформаційних технологій).
Учні Орв’яницького (Світлана Правник – ІІІ місце з хімії), Миляцького (Андрій Савич – ІІІ місце з географії), Туменського (Ніна Дерачиць – ІІ місце з української мови та літератури), Удрицького (Богдана Богельська – ІІІ місце з української мови та літератури) навчально-виховних  комплексів принесли району по 1 призовому місцю в обласних предметних олімпіадах.
Всього  на обласному рівні здобуто 32 призових місця. До того ж, уперше за результатами відбірково-тренувальних зборів учасниками ІV туру всеукраїнських олімпіад стало 5 учнів навчальних закладів району.
Використання індивідуального, особистісно орієнтованого підходу до вивчення предметів та інноваційних навчальних технологій допомогло підготувати  призерів ІІІ (обласного ) етапу Всеукраїнських олімпіад із базових дисциплін таким педагогам:
Т.В. Ремезюк, О.Г. Пікнеру, Ю.С Паламарчуку, Т.О. Семенюк, І.М. Островець, Н.М. Пінчук (Дубровицький НВК «Ліцей–школа»); 
О.Г. Пікнеру, Н.М. Абрамович, Т.В. Гогоц (Дубровицька ЗОШ № 2),
М.І. Гладкій (Дубровицька ЗОШ № 1); 
О.І. Степанюку, Т.І. Остаповець, Т.М. Андрієвській (Колківський НВК);
В.Г. Грицюк, А.В. Анішкевич (Сварицевицький НВК);
В.Р. Савичу (Миляцький НВК);
Н.О. Кухаревич (Удрицький НВК);
О.М. Правнику (Орв’яницький НВК);
М.В. Петрушку, Н.С. Грушко (Бережківська ЗОШ І-ІІІ ст.),
І.М. Дерачиць (Туменський НВК).
Вітаючи школярів, голова райдержадміністрації Сергій Васильович Киркевич побажав їм успіху та величезних досягнень. Він подякував учням за те, що вони на достойному рівні захищають школу, освіту і район загалом, а також зазначив, що саме за  ними - майбутнє нашої держави. Від себе Григорій Петрович Шах побажав, щоб безцінний досвід та здобуті знання обов'язково допомогли молоді у житті та у досягненні нових звершень.
До вітання приєдналась й завідувач Дубровицького районного методичного кабінету Тетяна Федорівна Таборовець. Вона підкреслила бійцівські риси характеру юних дубровичан, які, стикаючись з труднощами, долали їх з гідністю та побажала, щоб школярам вдалося все задумане. Для цього пообіцяла сприяти тому, щоб талановиті діти мали змогу достойно себе реалізувати.
Учнівська молодь подякувала керівникам за щирі слова та поділилась своїми враженнями від олімпіад.
Ніна Дерачиць: «Дуже сподобалась сама атмосфера, зокрема, як нас прийняли. Особисто мені не вистачило впевненості у собі, адже були представники з престижних та профільних навчальних закладів. Хоча зараз розумію, що рівень шкіл у нас нічим не гірший. На наступний рік постараюсь зайняти призове місце».
Надія Міщур:«Я їхала за новими емоціями та досвідом. Насправді, олімпіади вчать викручуватись, оскільки часто дають завдання, що призначенні для профільних класів. Тому саме тут ти вчишся пристосовуватись до складних умов, долати труднощі та знаходити спільну мову з різними людьми».
Олена Хомська:«Багато нервувала, але ззовні цього не показувала. Для досягнення більших успіхів не вистачило технічної бази. Якщо теорію можна було вивчити з підручників, то практику треба відточувати на конкретних приладах. На жаль, в нашій школі немає потрібного обладнання, зокрема, нормального мікроскопа, скальпелів, титрувальних приладів і т.д.».
Дмитро Скаржинець та Андрій Бандура також нарікали на застаріле програмне забезпечення: «Було дуже важко перестроїтись, адже ми вчилися на програмному забезпеченні 2007 року, а на олімпіаді були програми 2010», ‒ зазначають хлопці.
Своєю чергою районна влада дала обіцянку зробити все можливе для поновлення шкільних технічних баз та виконання всіх побажань, аби «освіта Дубровиччини зазвучала гордо».
Вкінці Сергій Васильович Киркевич подарував школярам енциклопедії зі словами: «Вірте в себе, старайтесь для себе. Станьте мудрими, успішними людьми і справжніми патріотами нашої країни». 

Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар