четвер, 9 квітня 2015 р.

Зміни щодо порядку надання житлових субсидій з 1.05.2015 р.

У зв’язку з підвищенням цін і тарифів на газ і електроенергію  Урядом прийнято постанову КМУ „Про удосконалення порядку надання житлових субсидій”, якою з 01 травня 2015 року суттєво спрощено порядок призначення житлових субсидій.
Постановою передбачено: для призначення субсидії необхідно подати лише  два документи – заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.
Особам, які отримували житлову субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 років, субсидія у травні призначається без звернення, але, враховуючи підвищення цін і тарифів у квітні, – з квітня 2015 року. Для осіб, які не отримували субсидію в опалювальний період 2014/2015 років і звертаються у травні, субсидія розраховується на підставі відомостей про доходи, які зазначено у Декларації. Після отримання від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду уточнених відомостей про доходи, розмір субсидії може бути переглянуто. У разі, коли в Декларації заявник не задекларував якийсь вид доходу, надання раніше призначеної субсидії припиняється, і сума субсидії має бути повернута ним за вимогою органу, що призначив субсидію, у подвійному розмірі.
Для призначення субсидії з 1.05.2015 р. - доходи враховуються за попередній календарний рік. Якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є працездатні особи (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах 1-4 рівня акредитації; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на цей період, в розрахунок субсидії за кожний місяць цього періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.
За бажанням громадян субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного (за шість місяців, що передують місяцю звернення) сукупного доходу осіб, у разі надання довідок про доходи цих осіб за вказаний період за формами, затвердженими Мінсоцполітики.
Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб: заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо.
Заявник інформує управління соціального захисту протягом місяця про всі зміни: зміна складу осіб, які зареєстровані, їх соціального статусу, джерел доходу, перелік отримуваних житлово-комунальних послуг, придбання майна, товарів або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тис. грн. тощо.  Якщо від заявника надійшло повідомлення про зміни складу зареєстрованих осіб, переліку послуг субсидія перепризначається на підставі звернення особи на новий період, якщо надійшло повідомлення про зміни джерел доходу, придбання майна, товарів або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тис. гривень, то така інформація враховується при призначенні субсидії на наступний період, після закінчення терміну діючої. 
Перелік виплат та допомог (стипендія, допомоги при народженні (усиновленні) дитини, до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за інвалідом I групи або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, допомоги по безробіттю, а також компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги), для отримувачів яких під час визначення сукупного доходу будуть враховуватися фактичні розміри допомог.
Якщо працездатна особа не має інших доходів, крім допомоги при народженні (усиновлені) дитини, вік якої від 3 до 6 років, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги малозабезпеченим сім’ям, і розмір такої допомоги менше прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, в дохід такої особи при призначенні субсидії враховується дохід на рівні прожиткового мінімум, встановлений для працездатних осіб.
Передбачено, що у разі якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується природний газ і електроенергія субсидія надаватиметься тільки на один вид палива.
До відома громадян: Заява та декларація на призначення субсидії, яка надійшла через поштове відділення, має бути заповнена чітко, без виправлень, згідно з надісланою інструкцією на одну особу, яка зареєстрована у житловому приміщенні і на яку відкрито особові рахунки у організаціях надавачах послуг. Після заповнення всіх реквізитів – надіслати через поштове відділення або звернутися особисто після 1.05.2015 р. за адресою: 34100, м. Дубровиця, вул. Воробинська, 14 А., отримати консультацію можна за телефоном 23453.
Управління соціального захисту населення

Немає коментарів:

Дописати коментар