пʼятниця, 17 квітня 2015 р.

Скільки коштував великодній кошик-2015?
Цьогорічні великодні свята уже стали історією, залишивши після себе світлу радість на душі та пусті гаманці за душею. Спробуємо порахувати в скільки ж обійшлося святкування для дубровичан та наскільки туго нам потрібно затягнути паски наступного місяця. Якщо новорічним показником затрат є салат «Олів'є», то пасхальним - звісно, великодній кошик.
Кожна господиня збирає кошик за власним бажанням. Однак, традиційно, його складовими є дев'ять головних продуктів, які мають своє сакральне значення. Зокрема, паска є хлібом вічного життя, символом Воскресіння та Небесного Царства; яйця символізують нове буття та відродження; сир та масло ‒ ніжність та самовідданість Бога. Освячення м'яса та ковбаси сягає ще старозавітної Пасхи, коли споживали жертовне ягня. Воно є прообразом Ісуса Христа, який своєю жертвою відкупив наші гріхи та врятував від влади смерті. Хрін являється міцним корінням, яке може дати людині віра у Воскресіння Господа, а сіль - символом повноти та достатку.
Отож, почнемо з самої корзинки. Ціна на неї коливалася від 40 до 120 гривень, залежно від розміру. Середній кошик, в який можна було вмістити всі продукти для освячення, вартував 80 гривень.
Найдешевший великодній рушник коштував 20 гривень. Насправді, практика показує, що він одноразовий і псується після першого прання. Господині могли купити довговічнішу вишиту серветку в середньому за 70 гривень.
Вартість паски залежала від  ваги: за 100-грамову просили від 6 гривень, 200-грамову - від 17 гривень, 300-грамову - від 19, а 700-грамову - від 40. Ціна найдорожчої – становила 55 гривень. Середня паска, яку не соромно покласти до корзинки, обійшлась в 40 гривень.
Десяток домашніх яєць на ринку коштував від 20 гривень, фабричних - близько 14 гривень. Наклейки до них продавали по 1-2 гривні. Та, напевне, цьогоріч більшість господинь обійшлись перевіреним та дешевим барвником з цибулі.
Кілограм кисломолочного сиру можна було купити від 35 гривень. Пачка масла (200 грам) коштувала від 16 гривень,  кілограм домашнього ‒ від 75 гривень.
Найдорожчими продуктами великоднього кошику стали м'ясні смаколики. Так, кілограм печеного м'яса обійшовся дубровичанам приблизно у 140 гривень, а домашньої ковбаси - у 118 гривень.
Найдешевшими ж виявились хрін та сіль. Баночка хріну на базарі коштувала 7 гривень, пачка солі - 3 - 3,60 гривень.
В підсумку за найскромнішими підрахунками великодній кошик обійшовся господиням Дубровиччини у 300 гривень. В цю суму не враховано святкового столу, витрати на який цьогоріч сягнули від 500 до 800 гривень (як мінімум).
Для порівняння у 2014 році кошик середнього розміру коштував 55 гривень, рушничок - 10-13 гривень, паска - від 6 до 15 гривень, масло - 13 гривень, десяток домашніх яєць - 12-14 гривень, кілограм ковбаси - 60-70 гривень, кілограм сиру - від 20 гривень. 
Та все ж, незважаючи на космічні ціни, кризу та інфляцію, пам'ятаймо золоте правило: «Вчіться економити гроші, але будьте щедрими на добрі вчинки та слова».

Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар