Скільки коштував великодній кошик-2015?
Цьогорічні великодні свята уже стали історією, залишивши після
себе світлу радість на душі та пусті гаманці за душею. Спробуємо порахувати в
скільки ж обійшлося святкування для дубровичан та наскільки туго нам потрібно
затягнути паски наступного місяця. Якщо новорічним показником затрат є салат
«Олів'є», то пасхальним - звісно, великодній кошик.
Кожна господиня збирає кошик за власним бажанням. Однак,
традиційно, його складовими є дев'ять головних продуктів, які мають своє
сакральне значення. Зокрема, паска є хлібом вічного життя, символом Воскресіння
та Небесного Царства; яйця символізують нове буття та відродження; сир та масло
‒ ніжність та самовідданість Бога. Освячення м'яса та ковбаси сягає ще
старозавітної Пасхи, коли споживали жертовне ягня. Воно є прообразом Ісуса
Христа, який своєю жертвою відкупив наші гріхи та врятував від влади смерті. Хрін являється міцним корінням, яке може дати людині віра у
Воскресіння Господа, а сіль - символом повноти та достатку.
Отож, почнемо з самої корзинки. Ціна на неї
коливалася від 40 до 120 гривень, залежно від розміру. Середній кошик, в який
можна було вмістити всі продукти для освячення, вартував 80 гривень.
Найдешевший великодній рушник коштував 20
гривень. Насправді, практика показує, що він одноразовий і псується після
першого прання. Господині могли купити довговічнішу вишиту серветку в
середньому за 70 гривень.
Вартість паски залежала від ваги: за 100-грамову просили від 6 гривень,
200-грамову - від 17 гривень, 300-грамову - від 19, а 700-грамову - від 40. Ціна
найдорожчої – становила 55 гривень. Середня паска, яку не соромно покласти до
корзинки, обійшлась в 40 гривень.
Десяток домашніх яєць на ринку коштував від 20
гривень, фабричних - близько 14 гривень. Наклейки до них продавали по 1-2
гривні. Та, напевне, цьогоріч більшість господинь обійшлись перевіреним та
дешевим барвником з цибулі.
Кілограм кисломолочного сиру можна було купити
від 35 гривень. Пачка масла (200 грам) коштувала від 16 гривень, кілограм домашнього ‒ від 75 гривень.
Найдорожчими продуктами великоднього кошику
стали м'ясні смаколики. Так, кілограм печеного м'яса обійшовся дубровичанам
приблизно у 140 гривень, а домашньої ковбаси - у 118 гривень.
Найдешевшими ж виявились хрін та сіль. Баночка
хріну на базарі коштувала 7 гривень, пачка солі - 3 - 3,60 гривень.
В підсумку за найскромнішими підрахунками
великодній кошик обійшовся господиням Дубровиччини у 300 гривень. В цю суму не
враховано святкового столу, витрати на який цьогоріч сягнули від 500 до 800
гривень (як мінімум).
Для порівняння у 2014 році кошик середнього розміру коштував 55
гривень, рушничок - 10-13 гривень, паска - від 6 до 15 гривень, масло - 13 гривень,
десяток домашніх яєць - 12-14 гривень, кілограм ковбаси - 60-70 гривень,
кілограм сиру - від 20 гривень.
Та все ж, незважаючи на космічні ціни, кризу та
інфляцію, пам'ятаймо золоте правило: «Вчіться економити гроші, але будьте
щедрими на добрі вчинки та слова».
Леся КОНДРАТИК.
Немає коментарів:
Дописати коментар