пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

ДОСВІД, ПОМНОЖЕНИЙ НА ЛЮДЯНІСТЬ


ДП «Дубровицьке лісове господарство» постійно перебуває в чільній трійці лідерів серед лісогосподарських підприємств області. Вже за підсумками фінансово-господарської діяльності І та ІІ кварталів цього року
Дубровицький лісгосп закріпив за собою почесну другу сходинку. Тож напередодні професійного свята своїми досягненнями та планами на майбутнє ділиться директор ДП «Дубровицьке лісове господарство» Анатолій БОРОВЕЦЬ.


Анатолію Олексійовичу, розкажіть, будь ласка, про очолюване Вами підприємство.
Державне підприємство «Дубровицьке лісове господарство» існує вже понад 50 років. І за цей довгий час, поки воно існує як окрема лісогосподарська одиниця, на підприємстві працювало багато видатних керівників, таких як Леонід Георгійович Чернюк,Володимир Дмитрович Віннічук, Юрій Андрійович Кошин. Кожен із цих керівників, свого часу, докладали максимум зусиль, аби підприємство, в першу чергу, працювало для людей. І я, як керівник, майже чотири роки перебуваючи на посаді, використовую усі можливості для того, щоб ми працювали для свого колективу.
«Дубровицький лісгосп» займає площу 54 тис. га і розкиданий у двох адміністративних районах. Більшу частину (це понад 70%) займають хвойні насадження, майже половина з них - насадження віком до 40 років, які становлять велику пожежну небезпеку. Близько 10 тис. га займають болота, котрі також у своєму пожежному відношенні дуже небезпечні. Один із пріоритетних напрямків діяльності лісового господарства - це системи відеоспостереження, що розміщуються в Залузькому, Великоозерянському та Літвицькому лісництвах. Вони дозволяють повністю контролювати території лісу й миттєво реагувати на пожежі.
Занадто зараз говориться про те, що лісівники дуже багато рубають, проводять безсистемні рубки. Хочу сказати, так говорить той, хто не розуміється на веденні лісового господарства. Скажу вам таке. Робота в лісовому господарстві планується на десять років вперед. Для цього у 2010 році на нашому підприємстві пройшло лісовпорядкування. Представники Харківської лісовпорядної комісії працювали у нас впродовж п’яти місяців. Вони дали характеристику кожному лісовому кварталу, кожному виділу та визначили той об’єм робіт, який маємо виконати впродовж десяти років. Мовою лісівників це - «визначена розрахункова лісосіка на ведення і рубок догляду, і головного користування».
Проте, трапляються різні випадки. Наприклад, лісові пожежі або ж навіть природні катаклізми. У результаті вищезгаданих причин виникає потреба проведення позачергових рубок. Усі, напевно, вже знають, що найбільшою проблемою зараз є бурштинові копальні. Вони не оминули й наше підприємство. На сьогоднішній день ми ведемо розробку таких ділянок. Адже у 2010 році це не було так нагально, як зараз. Це є позапланові рубки. Але всі вони погоджуються з екологічною службою, обласним управлінням лісового господарства і мисливства та з підприємством «Рівнелісозахист», працівники якого обстежують ділянку та призначають ту чи іншу рубку.
Отож, головне для лісівників не вирубування лісу, а його збереження та вирощування. Наприклад, за минулий рік у нас не було жодного такого зрубу, що залишився незалісненим. Ми постійно проводимо посадку лісових культур, підсів насіння тощо. Основне завдання для лісівників – вирощування високопродуктивних насаджень, котрі побачимо, можливо, не ми, а наші діти, онуки та правнуки.
Підприємство сьогодні працює стабільно. Лісівники є найбільшими бюджетоутворюючими підприємствами в районі. Ми платимо і єдиний соціальний внесок, і лісовий дохід та ряд інших податків. Люди працюють і вчасно отримують гарну заробітну плату. До речі, працівники нашого лісового господарства вирішили одноголосно премію, яку мали отримати до професійного свята (а це майже 50 тисяч гривень), віддати на потреби мобілізованих земляків. Крім того, вже нами було спрямовано на підтримку військовослужбовців у зоні АТО майже 67 тис. грн. Погодьтеся, у такий важкий для нашої держави час маємо зорганізуватися, кожен з нас на своєму місці повинен працювати з максимальною віддачею та користю, щоб підтримати наших земляків-військовослужбовців.
Ми також намагаємося подбати про соціальний аспект життєдіяльності наших працівників. Забезпечуємо і паливною нормою та транспортом для її доставки; спецодягом, взуттям; з нагоди ювілеїв, при народженні дитини та інших побутових потребах надаємо фінансову допомогу в розмірі посадового окладу. Тож наші працівники не залишені поза увагою. Як керівник, намагаюся докласти усіх зусиль, щоб наші люди із задоволенням йшли на роботу, працювали та із задоволенням поверталися до своїх сімей.
Кожна галузь, аби вийти на вищий конкурентоспроможний рівень, ставить перед собою складніші завдання і плани, впроваджуючи новітні реформи. Як працюєте над цим на своєму підприємстві?
Сьогодні дуже багато уваги приділяється веденню електронного обліку деревини. Зазначу, що це є першочерговим. Адже про це вже давно йшлося. Є ряд настановчих документів з ведення електронного обліку деревини. Розумієте, такий час настав, що просто неможливо без нього обійтися. Для цього на підприємстві придбали персональні комп’ютери, є спеціальні молотки, котрими кріплять бірки до деревини. Коротенько розкажу про це. Якщо в лісі ми зрубали деревину, вона лягає в штабель на верхньому складі. Майстер лісу прибиває бірку й обліковує лісопродукцію. Про те, що ця деревина прийнята, одразу видно і на нашому комп’ютері в лісгоспі, і в Державному агентстві лісових ресурсів. Далі ми повністю контролюємо її рух: із якого лісництва вона надійшла та до якого споживача потрапила. Це дуже важливо на сьогоднішній час.
Ще, що є не менш важливим, на підприємстві запроваджено 1-С бухгалтерію версії 8.2, котра значно спрощує та покращує роботу бухгалтерського обліку.
Ще одним важливим показником перспективної та ефективної роботи підприємства є оновлення техніки. Тож і наше підприємство в цьому плані не стоїть на місці. За останні два роки ми придбали дві автомашини Урал з гідроманіпуляторами, в цьому році придбали ще один маніпулятор і встановили його на автомобіль КамАЗ. (До речі, з роботою гідроманіпуляторів ми ознайомилися на нижньому складі Дубровицького лісгоспу. Головний інженер підприємства Віталій Торчило розповів, що вони призначені для захоплювання лісової деревини за допомогою спеціальних вантажозахопних пристроїв з подальшим її розвантаженням. Ці механізми зручно застосовувати в роботі лісопромислового комплексу, особливо якщо виникають перебої з постачанням електроенергії на нижній склад – авт.).
Ще придбали також п’ять тракторів для покращення роботи, адже техніка зношується і дуже дорого коштують запчастини.
Думаю, найважливішим для роботи на підприємстві є кадровий потенціал. Як то кажуть, кадри вирішують все. Зараз у нас на підприємстві сформувався чудовий колектив – справжні професіонали та знавці своєї справи, висококваліфіковані працівники, котрі знайдуть вихід із будь-якої ситуації з користю для підприємства.
Що б Ви хотіли побажати колегам-лісівникам у переддень професійного свята?
У переддень нашого професійного свята хочу привітати, у першу чергу, свій колектив та всіх лісівників Дубровиччини, ветеранів праці нашого лісгоспу, пенсіонерів. Хочу побажати, перш за все, міцного здоров’я, душевного спокою, миру – зараз це для нас є дуже важливим. Шановні лісівники, щиро вітаю вас та ваші родини зі святом. Хай вас Бог благословляє і нехай у вашому житті збувається все те, чого ви собі бажаєте.
* * * 
Багато нового та цікавого побачили під час подорожі лісовими масивами Дубровицького лісгоспу. Саме завдяки вмілим та працьовитим рукам справжніх майстрів лісова справа розвивається. Та це вже тема для нового газетного матеріалу та цікавих фотознімків, що, звісно ж, увійдуть в історію ДП «Дубровицьке лісове господарство».

Інна ПРИМАКОВА. 
 Іван Дука, Анатолій Таборовець, Станіслав Ососкало – водії тих лісовозів-«трудівників», котрі оснащені гідроманіпуляторами.


 Інженер з реалізації продукції Ірина Михайлівна Черпак також має за плечима чималий досвід трудової діяльності у лісівничій галузі. Проте дуже часто Ірині Михайлівні у її роботі доводиться бути ще й психологом. Адже працювати з клієнтами – справа нелегка.



Інженер лісового господарства ДП «Дубровицький лісгосп» Сергій Шикіло має значний досвід роботи у лісовому господарстві. Напередодні професійного свята Сергія Павловича нагороджено відзнакою Держагентства лісових ресурсів України – нагрудним знаком «Відмінник лісового господарства».

Справжній «квітник» Дубровицького лісгоспу – працівниці бухгалтерського відділу.



 Павло Остапович та Олександр Якубський працюють на нижньому складі порівняно недавно. Проте встигли зарекомендувати себе з позитивного боку.




На фото: головний інженер ДП "Дубровицьке лісове господарство" Віталій Торчило та начальник нижнього складу Василь Шпаковський.



Під час відвідин Трипутнянського лісництва. На фото:головний лісничий Олег Лехкобит та лісничий Трипутнянського лісництва Віктор Павлюк. 


Один із пріоритетних напрямків діяльності лісового господарства - це системи відеоспостереження, що розміщуються в Залузькому, Великоозерянському та Літвицькому лісництвах. Вони дозволяють повністю контролювати території лісу й миттєво реагувати на пожежі.

Немає коментарів:

Дописати коментар