пʼятницю, 5 вересня 2014 р.

СИЛЬНА, ВІЛЬНА, ЄДИНА, НЕЗАЛЕЖНА

23 серпня ми відзначали День Державного прапора України. На майдані Злагоди у Дубровиці вже традиційно урочисто підняли жовто-блакитний стяг. До присутніх звернувся голова райдержадміністрації Юрій Лосік, зазначивши у виступі, що прапор сьогодні є для нас усіх символом любові до України і символом єднання нації: «поняття «патріотизм» набуло сьогодні нового сенсу, а найвищим проявом його є захист Вітчизни і її суверенітету».
 Вже пізніше у розмові з нами і Юрій Лосік, і голова районної ради Сергій Киркевич зазначили, що цьогорічні свята – День прапора і день Незалежності – особливо хвилюючі, бо вони скроплені сьогодні кров’ю українських синів, які борються за незалежність України, слізьми їх матерів і дружин. «Туга на серці, але віримо в Україну і Божу ласку, що мирне небо буде над нами і нашим жовто-блакитним стягом».



Вишиванки, жовто-блакитні прапорці і стрічки стали невід’ємною атрибутикою святкування, а ще – особливий настрій, коли сум і гордість переплітаються. День Незалежності був дощовим. Негода стала найменшим випробуванням для українців цієї серпневої днини. Ми говорили про державу, мир і любов. Десь у цей час гриміли гармати. Незалежність ми вибороли у 1991-му. За незалежність українські сини борються і зараз.
Як розповіла директор Дубровицького музею Наталія Гром (на фото справа), вся робота її закладу спрямована на збереження і популяризацію пам’яток надбання нашого краю – частинки України. Кожна музейна зала розповідає про певний період історії нашого району, цікаво, змістовно, ілюстративно. До Дня Незалежності директор музею організувала додаткову виставку, аби ще раз засвідчити повагу до української символіки і наших цінностей.
Коли завітаєте до районної бібліотеки, то її працівники запропонував широкий спектр книг на державницьку тематику. Про  Україну, її долю, державотворчі процеси написано багато у найрізноманітніших жанрах літератури. Виставка, яку організували бібліотекарі у РБК в День Незалежності, лише часточка цього літературного надбання, яскрава і неповторна. Глибоко запали у душу слова Ліни Костенко, які стали лейтмотивом виставки: 
І я повстав. Душа спитала - доки?!
Втопили край у підлості і злі.
І я сказав: чужинці,дайте спокій,
не сійте зради на моїй землі.
Уже і так насіяно.Вродило.
Вже не бере ні плуг,ані коса.
А ми ще є. І то найбільше диво,
що цей народ іще раз воскреса.

«Україна – єдина країна» - стверджували учасники районного фестивалю української естрадної патріотичної пісні. Цей захід об’єднав нас навколо того, що споконвічно виростало і міцніло з кореня українського роду: любов до Батьківщини, сила, незламний козацький дух та щира молитва. А ще – гордість за патріотів-вояків, котрі ціною власного життя захищають рідну неньку-Україну.





Учасники акції «Напиши листа воїну» адресували листи нашим воякам, виявляли емоції в малюнках. У кожному їхньому дописі – побажання швидкого повернення додому живими і здоровими.



 Напередодні відзначення Дня Незалежності по всій Україні відбувся своєрідний флеш-моб. Українці перефарбовували в кольори національної символіки перила мосту, дороги, паркани та навіть будинки. У такий оригінальний спосіб продемонструвати свій патріотизм вирішила й випускниця Дубровицького НВК Валерія Лосік. Вона залучила небайдужих ліцеїстів до цієї акції і тепер паркан біля районного Будинку культури майорить жовто-блакитними кольорами.






Працювали над благоустроєм і комунальники міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар