пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

«За такими, як Сухович – майбутнє України»


Одним з найкращих багатств, якими наділена Україна, є ліс. Це екологічно чистий будівельний матеріал, сировина для багатьох галузей промисловості, широкий спектр для зайнятості людей.
Ліси радують нас своєю флорою та фауною. Ліси виконують екологічну функцію – підтримання важливого для середовища кисневого балансу в атмосфері, затримання взимку снігового покриву на сільськогосподарських угіддях, зменшення втрат вологи на полях внаслідок весняно-літніх суховіїв, збереження окремих видів представників тваринного світу. Поряд з тим, лісокультурні масиви потребують постійного людського догляду, оновлення.
Лісове господарство є самостійною галуззю, яка займається вивченням, обліком, вирощуванням лісів, охороняє їх від пожеж, шкідників і хвороб, регулює користування лісом з метою задоволення потреб народного господарства. На півночі  району на межі з Республікою Білорусь лісогосподарську діяльність здійснює ДП «Висоцьке лісове господарство», котре вже п’ять років очолює Віталій Сухович. Під його керівництвом лісгосп нині займає лідируючі позиції. Підприємство впевнено утримує першість серед лісових господарств області. Серед його досягнень – високі показники у створенні нових та збереження існуючих насаджень, ефективна боротьба з лісовими пожежами і порушеннями, а також значні обсяги виробництва та реалізації власної продукції.
Приклад цього підприємства є яскравим підтвердженням, що інколи особистість відіграє визначальну роль в історії. Хтозна, чи був цей лісгосп взагалі, якби до його керма не прийшов Віталій Сухович. Саме його молодечий запал, вдумлива управлінська політика, генетично успадкована фанатична відданість лісівничій справі (бо й батько Віталія Миколайовича був визнаним авторитетом в лісівничій галузі) дозволили буквально відродити Висоцький лісгосп, який вже збиралися розформувати зовсім. На тих же площах, з тою з матеріально-технічною базою, з тим же колективом молодий директор за три роки вивів підприємство у лідери галузі, ставши для своїх підлеглих, котрі вже було зовсім зневірилися, майже легендарною постаттю. «За такими, як Сухович – майбутнє України», - в один голос кажуть тепер висоцькі лісвники.
Створений лісгосп ще в 1958 році на базі Висоцького та Миляцького лісництв Дубровицького лісгоспу. Спочатку як Більська лісова механізована станція. У жовтні 1961 року цю станцію було реорганізовано в Більський ЛХЗ, а вже в 1967-му – це підприємство було перейменовано на Висоцький ЛХЗ.
Ліси підприємства відносять до рівниних й розміщені вони в басейні річок Горинь і Стир. Горинь розділяє територію лісгоспу на дві частини, але безпосередньо по території лісгоспу вона не протікає.
Загальна площа лісгоспу становить 33920 га, лісові землі – 30140 га, з них заліснено 28306 га, що становить 85 процентів від загальної площі.
До складу підприємства входить шість лісництв: Висоцьке, Людинське, Золотинське, Жаденське, Миляцьке та Більське, РММ, Удрицький нижній склад.
Встановлена річна розрахункова лісосіка складає 25,1 тис. м куб., обсяг рубок формування та оздоровлення лісів та інших заходів, пов’язаних з веденням лісового господарства – 24 тис. м куб. При середньому річному прирості  деревини на 1 га покритих лісом земель, який складає 3,3 м куб., середній розмір лісокористування на цій площі становить 1,7 м куб. деревини, тобто приблизно 52 відсотки річного приросту. Загалом же лісосічний фонд протягом останніх років і в даний час використовується рівномірно, без різких відхилень, раціонально й ефективно.
Заготівля деревини в лісгоспі залишається одним з головних видів лісокористування, здійснюється вона із запровадженням природо-зберігаючих технологій, з урахуванням сучасних вимог, з урахуванням сучасних вимог природо- і ресурсозбереження.
Підприємство виробляє широкий асортимент якісної і конкурентоспроможної продукції: круглі лісоматеріали, фансировину, будівельний ліс. Знаходить застосування й збут також низькотоварна технологічна сировина. Це одне з небагатьох підприємств, де ліс використовується «від стовбура до крон». Населення та значну кількість установ й організацій району лісгосп забезпечує дровами паливними. Продукція постачається як на внутрішній ринок, так і на експорт.
Всього за сім місяців поточного року заготовлено деревини 30,9 тис. м куб., обсяг реалізації лісопродукції з початку року становить 17 млн.833 тис. грн., темп росту до минулого року – 115,9 відсотка. Левова частка (70,1 відсотка) продукції іде на експорт.
На території Висоцького лісгоспу розташовано 10 об’єктів природно-заповідного фонду площею 3309 га, в т.ч. чотири – загальнодержавного значення, що займають площу 3226 га.
Основним видом діяльності підприємства є ведення лісового господарства та пов’язаних з ним послуг. Тільки весною нинішнього року проведено роботи по створенню лісових насаджень на площі 124 га.
За сім місяців 2014 року проведено догляд за лісовими культурами на 130 га, доповнення лісових культур – 46 га, обробітку грунту під лісові культури – 58 га. Заготовлено лісового насіння сосни звичайної 121 кг, що забезпечує повністю потребу підприємства.
Проведено також значну роботу з охорони лісу від пожеж. Всі заплановані лісогосподарські, лісокультурні та профілактичні протипожежні заходи виконано в повному обсязі: влаштовано 202 км мінералізованих смуг та на 412 км проведено догляд за ними, повний світловий день чергують пожежні наглядачі, які за допомогою відеоспостереження можуть контролювати ситуацію в сорокакілометровому радіусі.
Одне слово – господарська діяльність підприємства спрямована на дотримання принципів безперервного невиснажливого і раціонального використання лісових ресурсів, збереження умов відтворення високопродуктивних стійких насаджень, їх екологічних та інших корисних властивостей.
Усього в лісгоспі налічується 160 працюючих, середня заробітна плата перевищує 4200 тис. грн.
За сім місяців сплачено податків від господарської діяльності понад 800 тис. грн., прибуткового податку з громадян – 656 тис. грн., податку на прибуток – 232 тис. грн., ПДВ – 70 тис. грн., єдиного соціального внеску – 1654 тис. грн.
Підсумовуючи все вище викладене, можна зробити висновок, що ліс був, є і буде й надалі багатством українського народу. Уміле і раціональне його використання забезпечує людей роботою, матеріальними благами. У лісі людина отримує не лише морально-психологічне задоволення та знаходить натхнення. Для окремих людей ліс – таке собі хобі, яке переросло у справу всього життя.


Алла Деревенко, голова профкому підприємства: Зараз на теренах Рівненщини про наш лісгосп говорять, як про один з кращих. Нас ставлять за приклад, на нас рівняються. Попри нестабільність в державі, наші працівники в майбутнє дивляться впевнено. І в цьому велика заслуга нашого директора Віталія Миколайовича Суховича. Адже він буквально вдихнув в наше підприємство друге життя. В народі кажуть: «Якщо повіриш в себе сам – в тебе повірять інші». Нам всім приємно працювати під началом керівника, який повернув нам віру в себе.
Микола Володимирович Карвацький, ветеран праці, котрий більше половини життя пропрацював водієм на Удрицькому нижньому складі: Хоч вже перебуваю на пенсії, але завжди слідкую за успіхами нашого лісгоспу. За багато років він став для мене рідним. Бо й ми, ветерани праці, для нього не чужі. Підтримку й турботу підприємства відчуваю повсякчас. Приємно, що не забувають нас в лісгоспі, шанують та поважають той багаторічний внесок, який ми зробили в його становлення.
Сергій Костючек, головний лісничий ДП «Висоцький лісгосп»: Робота в лісі – це велика напруга й відповідальність. Цілорічний безперервний цикл, який потребує не просто роботящих рук,  а й вдумливого менеджменту. Нам дуже пощастило в обох цих аспектах – маємо за керівника талановитого менеджера лісової галузі Віталія Суховича й сумлінний в усіх відношенням трудовий колектив.

Валентина Креденсир, директор Висоцької ЗОШ: Хочу приєднатися до усіх тих вітань, які зараз надходять на адресу лісівників. Адже ми давно знайшли в їх особі вірних друзів, для яких проблеми навчального закладу болять не менше, як виробничі. Щиро вдячна колективові нашого лісгоспу, а особливо його директорові Віталію Суховичу, за готовність підтримати всі наші починання. Хай вам й надалі вдається все задумане та намічене.

Немає коментарів:

Дописати коментар