пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

ЗАПОБІГТИ, ВРЯТУВАТИ, ДОПОМОГТИ!

        

Захищати Батьківщину та її громадян від пожеж і надзвичайних подій завжди було благородною справою. Тож, беручи до уваги значний внесок працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань, а також громадян у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, захисту життя і здоров’я людей, Указом Президента України від 12.09.2008 встановлено свято - День рятівника. Напередодні свята ведемо розмову
з начальником Дубровицького РС ДСНС України в Рівненській  області,
майором служби цивільного захисту
Ігорем Степановичем ГАЙДИШЕМ.

Ігоре Степановичу, мало не кожен з нас у житті стикався з вашою службою. Проте мало хто знає про таке професійне свято. Розкажіть, будь ласка, трохи про це.
Встановлення професійного свята саме 17 вересня свідчить про визнання державою важливості справи, якою ми займаємося. Державна служба надзвичайних ситуацій України недаремно має девіз «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Він відображає нелегкі будні рятувальників. Попередження та ліквідація пожеж, різного роду аварій і катастроф, знешкодження боєприпасів, рятування людей на воді, під час дорожньо-транспортних пригод та з-під завалів - ось далеко не повний перелік завдань оперативно-рятувальної служби - 101. Це висока оцінка добрих справ, що виконуються рятівниками. Заслужили рятівники і народну повагу перш за все тим, що завжди їхньою основною метою було рятування людей, їх домівок, державного та особистого майна. Люди високо цінують рішучість, мужність і героїзм, котрі проявляють рятівники під час гасіння пожеж, ліквідаціїна дзвичайних ситуацій.
Звісно, професія «рятувальник» - звучить гордо… 
Сьогодні існує багато цікавих професій, якими може оволодіти практично кожна людина. Але є і такі, котрі мало просто опанувати. Перш за все, ними потрібно жити та повністю їм віддаватися. До когорти таких належить також і професія рятувальника. Вона вимагає від людини не лише високої фахової підготовки та фізичної форми, а й великої мужності та відваги, вміння приймати відповідальні рішення та правильно ризикувати, готовності жертвувати особистим задля загального, надзвичайної людяності. Рятувальник – це не просто професія, це стан душі. Адже своєю повсякденною самовідданою працею, пов’язаною з ризиком, він завжди готовий прийти на допомогу та виконати найважливіше своє завдання – врятувати та захистити людське життя. Про цю професію справді можна сказати, що вона формує людину, з колишнього недосвідченого юнака робить справжнього чоловіка, готового протистояти будь-яким труднощам та небезпекам, формує з різних людей згуртований колектив, де кожен готовий у будь-яку хвилину підставити товаришу своє плече. Сьогодні рятувальник – це одна із найблагородніших професій, яка об’єднує відважних і самовідданих людей, чий високий професіоналізм, постійна готовність до самопожертви забезпечують кожній українській родині надійний захист від природних та техногенних лих.
Рятувальникам завжди вдається виконувати свою місію?
Цифри щодо надзвичайних подій та їх наслідків були б жахливими, якби не робота, що виконується працівниками рятувальної служби. Бо не проходить жодного дня, щоб бійці державної пожежної частини не вступали в боротьбу за життя та майно громадян. Лише з початку 2014р. працівники підрозділу Дубровицької ДПРЧ-14, часто з ризиком для свого життя та здоров’я, загасили 54 пожеж, надавали допомогу при снігових заметах, брали участь у ліквідації наслідків весняної повені, надавала допомогу потерпілим при виникненні ДТП, врятували з вогню двоє людей, матеріальні цінності на суму понад 1,5 мільйона гривень. Постійно співробітниками Дубровицького РС ДСНС України проводиться профілактична роз’яснювальна робота з навчання населення з правил пожежної безпеки. На жаль, в районі одне з болючих питань - це відсутність місцевих пожежних команд (мпк). Територія району дуже велика. Відстань до віддалених сіл становить більше 50 км., а це значна втрата часу слідування пожежного підрозділу до місця виклику, на рятування людей та гасіння пожеж. Тому з метою підвищення рівня протипожежного захисту населених пунктів району, створення МПК є обов’язковим. У Сарненському та Костопільському районах вже утримуються 13 команд і, як свідчить досвід, - це велика користь у ліквідації пожеж та збереженні майна, матеріальних цінностей громадян. Справді, робота рятувальника – не для слабодухих. Не кожен зважиться ризикувати власним життям задля порятунку інших. Ще хочу сказати, що наша робота багато в чому залежить від спільних зусиль, відвернути біду від домівок наших земляків, підтримкою влади, громадян. Тому хочу подякувати районній державній адміністрації, районній та міській радам, підприємцям району за допомогу, підтримку та взаєморозуміння.

У Дубровицькому РС ДСНС України працює 25 чоловік, які перед влаштуванням в ДСНС пройшли строкову службу, відповідно до цього, фізично розвинуті, у стройовому відношенні підтягнуті, охайні, дисципліновані, тактовні. У бойовому розрахунку знаходиться одна автоцистерна та одна автоцистерна в резерві. Також знаходиться допоміжний автомобіль ЗІЛ-131, для підвозу аварійно-рятувального обладнання, для виконання робіт бійців ДСНС за призначенням.  
  

Немає коментарів:

Дописати коментар