пʼятницю, 5 вересня 2014 р.

ХАЙ РОСТУТЬ ДО НЕБЕС


Як знаємо, Революція гідності, що дотепер вилилася у збройну боротьбу за незалежність України, починалася на початку минулої зими кривавим побиттям студентів на майдані Незалежності й смертними подіями на Банковій у Києві. Саме так поставав Майдан, саме тоді в борні за гідність нації, народу й держави загинули герої, що увійшли в нашу новітню історію як Небесна сотня. Їх пам’ять вшановує, увічнює Україна. Звісно, це не могло обминути й Дубровицю.
Так, пропонувалося перейменувати на майдан Героїв Небесної сотні центральну міську площу – майдан Злагоди. А депутати фракції ВО «Батьківщина» у міськраді звернулися із заявою-пропозицією щодо такого перейменування дубровицької вулиці Миру.
Безперечно, слушні назагал думки. Щоправда, і площа, й особливо вулиця вже зазнавали перейменувань. І не хотілося б, аби подібна, доволі кон’юнктурна традиція  надалі змогла знайти продовження. Надто що йдеться про дубровицькі головну площу й одну з головних, до того ж в’їзну, вулицю. Тим часом мир і злагода – це не просто хороші слова, а вічні й універсальні загальнолюдські поняття й прагнення. Тим  більше, що сьогодні мир і злагода Україні, українському суспільству особливо, ба, як ніколи, потрібні.

Наразі випало почути й таку пропозицію. Є в Дубровиці при розгалуженні вулиць Макарівської, Грушевського й Артеменка безіменний поки що сквер. Колись починався з десятка каштанів, потім побільшав рядами берізок, інших насаджень, що вже набрали росту, а тепер розширився й молоденькими соснами. Цілий гайок зеленіє. Місце доволі людне й водночас тихе, спокійне. Його б і назвати сквером Героїв (чи імені Героїв) Небесної сотні, відповідний пам’ятний знак встановити. І нехай і далі ростуть у ньому дерева, хай тягнуться до небес - туди, куди піднеслися в далечінь високості нетлінні душі полеглих звитяжців.
Олександр СТРИЖАК.

Немає коментарів:

Дописати коментар