пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

Чого все ж таки домагаються від Рівненської міськрайонної газети «СЛОВО І ЧАС» керівники Рівненського району?


Саме редакція вирішує долю проведення у районі позачергових виборів до Верховної Ради України?! Про це заявили 10 вересня, викликавши «на килим» в.о. головного редактора «СЛОВО І ЧАС» Олександра Ліфуна, голова Рівненської  райдержадміністрації Олексій Бучинський, голова Рівненської районної ради Володимир Пилипчук, у присутності керівника апарату Рівненської  райдержадміністрації Олега Дзецька, начальника КП «Управління майновим комплексом» Рівненської  районної ради Анатолія Зінькова, представника ОВК №155. Дивне звинувачення чи не так?
Вважаємо, і як тепер із часом розуміємо, що збоку нинішніх голів райдержадміністрації і районної ради здійснюється відкритий тиск на нашу газету. Перший дзвіночок прозвучав саме на першій зустрічі, коли голова райдержадміністрації Олексій Бучинський у присутності голови районної ради Володимира Пилипчука та трудового колективу редакції, заявив, що наша газета схожа на газету 60-хроків минулого століття, пише не про те й не так, коли на тій зустрічі безцеремонно відключив диктофони і заборонив фотографувати… Подумалося: все від скромності новопризначеного очільника району… Але далі тандем голів райдержадміністрації і районної ради тільки посилив прискіпливу увагу до редакції «СЛОВО І ЧАС» наче й інших клопотів і проблем в районі більше немає, як от «опікуватися» журналістами комунального друкованого видання.
«Наїзди», які розпочалися на редакцію «СЛОВО І ЧАС» з боку голови райдержадміністрації Олексія Бучинського і голови районної ради Володимира Пилипчука наприкінці травня 2014 року, не припиняються і по нині. Працівники  редакції терпіли їхні «наїзди» увесь час, не бажаючи провокувати конфлікт. І особливої причини «не любити» нас у керівників району наче не було, тож ми  списували чергові «наїзди» на амбітність молодих керівників району. Але пересвідчилися, що все, що вони робили для редакції, не йшло на користь друкованого видання, поліпшення його діяльності, фінансового стану і т.д.
Щоб не бути голослівними, почнемо з того, що на другий день після звільнення у травні головного редактора, до редакції прибула молода особа, яка заявила, що буде стажуватися на посаді саме головного редактора! І прибула, як повідомила, – за вказівкою голів районної ради і райдержадміністрації, не пред’явивши на те жодного офіційного документа! Викликавши  «на килим» в.о. головного редактора Олександра Ліфуна,  голова районної ради Володимир Пилипчук, вимагав, щоб трудовий колектив негайно зробив подання районній раді та райдержадміністрації на затвердження цієї особи, (до речі, невідомої для колективу газети), головним редактором. Це, викликало в нас, м’яко кажучи, неприхований шок!
Нагадаємо, що згідно із чинним законодавством та установчими документами редакції «…засновники саме  за поданням колективу редакції затверджують і увільняють головного редактора…». Саме так і не інакше виписано законодавчим документом!
Колектив не пристав на цю пропозицію, навпаки, запропонував і подав колективне подання на посаду головного редактора нинішнього в.о. головного редактора Олександра Ліфуна. Саме це, напевно, й викликало гнів керівників району.
Відтак, голова районної ради Володимир Пилипчук, на початку червня відправив до Рівненської міжрайонної Державної фінансової інспекції (зауважте, від імені районної ради! Чи радився з усіма депутатами?) листа з вимогою провести негайну ревізію всієї фінансово-господарської діяльності Рівненського міськрайонного тижневика «Слово і час» за останні роки! Отак, не менше і не більше! Щоб знали журналісти, як себе поводити з новою владою!
Вибачте, але голова районної ради, маючи у підпорядкуванні навіть юридичну службу, повинен би знати, що Держфінінспекція мусить суворо дотримуватися Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» і не втручатися в господарську діяльність госпрозрахункового підприємства, яким є редакція! Перевірці підлягають лише одержані редакцією бюджетні кошти! Так їх же постійно відслідковують і фінуправління райдержадміністрації, і казначейство. І, зрештою, бюджетні кошти йдуть до копійки через структури райдержадміністрації! І досі не було виявлено жодних порушень редакцією! Чи немає віри і довіри цьому голова районної ради? Більше того, у грудні 2012 року Держфінінспекція області зустрічно ревізувала діяльність редакції «Слово і час» щодо використання бюджетних коштів за період із 1 січня 2009 року по 10 грудня 2012 року. Не виявила жодних розбіжностей! Жодних порушень!
Наступним кроком «наїзду» на редакцію стало кулуарне «розроблення» нового Статуту для редакції «СЛОВО І ЧАС» ініційоване, ймовірно, головою районної ради Володимиром Пилипчуком. У липні на ім’я чомусь т.в.о. заступника головного редактора Лідії Мартинюк (в.о. головного редактора на той час проходив медичну комісію під час Третьої хвилі мобілізації військовозобов’язаних), надійшов лист де настійно пропонувалося погодити новий Статут. При тому, що на сьогоднішній день редакція «СЛОВО І ЧАС» має існуючий Статут, який абсолютно не суперечить чинному законодавству про засоби масової інформації. 
Нагадаємо, що Міністерство юстиції України за участі громадських організацій, зокрема, Інституту Медіа-Права розробило проект Закону України «Про реформування державних і комунальних засобів масової інформації» та зареєструвало у Верховній Раді України. Національна спілка Журналістів України вважає і настійно рекомендує не вносити будь-які зміни в установчі документи щодо діяльності комунальних засобів масової інформації до моменту прийняття Проекту як Закону. Водночас юридично-консультативне Управління НСЖУ наголошує, що при будь-яких внесеннях будь-ким змін, повинна обґрунтовуватися чітка, логічна і виважена  мотивація, достатнє і переконливе обґрунтування, доказова претензія. Наголошуємо:  Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” та Закон України “Про місцеві державні адміністрації” не надають органам місцевого самоврядування і місцевим державним адміністраціям повноважень в односторонньому порядку вносити зміни або вимагати від інших співзасновників затвердження Статуту. Стаття 19 Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” констатує: «… здійснення однобічних рішень щодо ЗМІ та їх працівників за наявності інших співзасновників є підставою відповідальності посадових осіб».
Нагадаємо співзасновникам, що згідно ст.9 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»: «Відносини між  співзасновниками  друкованого  засобу  масової інформації… щодо його…  діяльності визначаються установчим договором, який укладається між ними відповідно до чинного законодавства України». Підставою для зміни Статуту є, згідно статті 20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» лише наступне : «Друкований засіб масової інформації підлягає перереєстрації в разі зміни засновника (складу співзасновників), назви, мови, сфери розповсюдження видання.».
Отже у пропозиції голови районної ради Володимира Пилипчука немає жодних причин перереєстровувати Статут. Узгоджувати відносини між співзасновниками потрібно не узгоджувати не законодавством, а установчим договором, який укладається між ними відповідно до чинного законодавства України. Іншого, чинне законодавство не визначає.
І ось остання для редакції «приємна новина» датується 10 вересня цього року. Ще раніше до нас доходили чутки через третіх осіб, що, мовляв, у нас заберуть два робочі кабінети. І ось 10 вересня нас повідомили, що редакція повинна звільнити справді два кабінети для потреб окружної виборчої комісії, однак жодного офіційного документу в момент здачі газети до друку, редакція так і не отримала.
Саме 10 вересня в.о. головного редактора викликали на «килим» у кабінет голови райдержадміністрації, де настійно вимагали звільнити два кабінети для потреб окружної виборчої комісії. На зауваження в.о. головного редактора що такі дії не мають законних підстав, керівники району зазначили:«Спробуйте лише зірвати вибори в районі! Пошкодуєте!» Оце так! Хіба редакція до цього прагне? Та жодних виборів у 2 кабінетах редакції не засідала виборча дільниця! Це фізично неможливо.
Нагадуємо, що згідно з чинним законодавство, якщо редакція вже займає певне приміщення, то відповідно до прийнятого в 2009 році Закону України «Про мораторій на відчуження приміщень редакцій державних і комунальних ЗМІ», виселення її неможливе. Це стосується і редакцій видань, засновниками яких є органи державної влади та місцевого самоврядування. Вищезазначений Закон України, встановив пряму заборону вчиняти будь-які цивільно-правові відносини, пов’язані з переходом права власності на приміщення та майно редакції, а також правовідносини на передачу приміщень та майна в оренду чи інше користування іншим юридичним і фізичним особам до набрання чинності Закону про реформування державних та комунальних ЗМІ.
Звертаємо увагу, що відповідно до статті 6 Закону України «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів» засобам масової інформації передаються у безстрокову оренду приміщення загальнодержавної і комунальної власності, якими вони користуються для здійснення виробничої діяльності.
На такі доводи співзасновники газети не пристали. Зокрема голова райдержадміністрації Олексій Бучинський поставив в.о. головного редактора перед фактом, що приміщення редакції будуть передані ОВК навіть без згоди трудового колективу. Хіба голова райдержадміністрації не повинен показувати приклад і чи не першим стояти на стороні Закону?!Хіба у райдержадміністрації і районної ради немає більше приміщень, де можна було б розмістити ОВК? Усі ж попередні роки такі приміщення знаходили. Зрештою,, хіба два невеличкі кабінети редакції створюють умови для роботи ОВК? А де дінеться редакція? Дивна позиція представників влади і місцевого самоврядування…  І не зрозуміло чому наша непоступливість залишитися без кабінетів уже трактується звинуваченням у зриву позачергових виборів до Верховної Ради України…
 Це що – серйозний підхід владних  очільників  району до важливої державно-політичної справи? Десь  подібні приклади в Україні?
Того дня голови райдержадміністрації і районної ради «пішли далі». Повідомили в.о. головному редактору, що на найближчій сесії районної ради ініціюватимуть питання про вихід РДА і районної ради… із числа співзасновників газети «СЛОВО І ЧАС». Мовляв, підете «у вільне плавання». Чого б це?
Чи не пахне це, можливо, рейдерським захопленням майна редакції, що суворо заборонено чинним законодавством про ЗМІ?! Чи є такі дії очільників  райдержадміністрації та районної ради  правильними і партнерськими?!  Керівники району, як посадові особи місцевого самоврядування та органів державної влади, зайняли правильну позицію до комунальної газети, яка є власністю не окремих посадовців, а територіальної громади?! Хтось радився із громадою про всі оці ініціативи?
Нагадаємо, що «друковані засоби масової інформації є вільними» (ст.2 Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»). В цій же статті констатується: «Держава  гарантує  економічну  самостійність  та   забезпечує економічну  підтримку  діяльності  друкованих  засобів  масової  інформації, запобігає зловживанню монопольним становищем на  ринку з боку видавців і розповсюджувачів друкованої  продукції.». Змушені нагадати і таке: «Діяльність  друкованих  засобів  масової   інформації забезпечується самостійністю її суб'єктів у всіх  видах  відносин, пов'язаних із здійсненням  їх  прав і обов'язків.  Втручання  в діяльність друкованих  засобів  масової  інформації  поза  межами, визначеними цим Законом, забороняється.» (п.3, ст.6 цього ж Закону).
Беручи до уваги «кабінетні наїзди» очільників району,необґрунтовані та надумані натяки про те, що редакція газети «СЛОВО І ЧАС» хоче зірвати вибори (?!), є абсурдною! Якщо ми звернемося до Президента України, як зрозуміє він слова панів Бучинського та Пилипчука, зважаючи на все нами викладене? Чи повинен колектив газети йти проти Законодавства, виконуючи необґрунтовані  забаганки місцевих  чиновників? Чи заради того стояли мужні патріоти на Майдані, щоб нині знову порушувалось законодавство?
То вже ж чим не вгодила Вам редакція комунального видання, пане Бучинський та пане Пилипчук? Чи може в.о. головного редактора незговірливий?
Може досить здійснювати тиск на газету територіальної громади, а краще подбати про її розбудову та створити справді партнерські стосунки між співзасновниками. Повірте, це піде на користь всім!  
Колектив Рівненської міськрайонної газети «СЛОВО І ЧАС»

Хроніка подій, оцінку яких може дати не лише неупереджений читач, а й відповідні органи:
-         Кінець травня ц.р. Перша нарада голови РДА Олексія Бучинського у присутності голови РР Володимира Пилипчука. Перша «оцінка» діяльності творчого колективу газети «СІЧ»: газета не така і пише не про те, і не про тих… Проводячи нараду голова РДА Олексій Бучинський власноруч відключив журналістам диктофони та заборонив фотографувати!
-         Кінець травня ц.р.: настійна зміна головного редактора і вже наступного дня редакційному колективу газети «СІЧ», очільники району присилають (без жодного офіційного документа), «стажера-головного редактора» з вимогою направити до РДА І РР подання на затвердження його творчим колективом. Колектив протестує.
-         … невдовзі голова РР Володимир Пилипчук направляє листа до Рівненської міжрайонної Державної фінансової інспекції вимогою провести негайну ревізію всієї фінансово-господарської діяльності Рівненського міськрайонного тижневика «Слово і час» за останні роки!  Не дивлячись на те, що Держфінінспекція області у грудні 2012 року зустрічно ревізувала діяльність редакції «Слово і час» щодо використання бюджетних коштів за період із 1 січня 2009 року по 10 грудня 2012 року і не виявила жодних розбіжностей чи порушень.
-         … 10 вересня РР Володимир Пилипчук направляє до редакції «Січ» лист, яким
безпричинно ігноруючи чинне законодавство, зокрема ст..2,5,6,9,10,21,22 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», вимагає у трудового колективу газети, погодити новий Статут редакції, розроблений виконавчим апаратом районної ради.
-         10 вересня ц.р. голова РДА Олексій Бучинський, голова РР Володимир Пилипчук викликають «на килим» в.о. головного редактора Олександра Ліфуна і настійно вимагають звільнити два робочі кабінети редакції для роботи ТОВК. Відмова збоку редакції обєктивними причинами тут же трактується очільниками району, як зрив (?!) редакцією  (?!) виборів до Верховної Ради України! Тут же Олексій Бучинський та Володимир Пилипчук заявляють, що на найближчій сесії райради ініціюватимуть вихід РДА І РР із співзасновників «Січ»!

ЗАПИТАННЯ ДО ОЧІЛЬНИКІВ РАЙОНУ: це Ви так розумієте, підтримуєте і головне, - виконуєте Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»?!

Немає коментарів:

Дописати коментар