пʼятницю, 28 лютого 2020 р.


БИТВА ЗА ЛІКАРНЮ: ВІДСТОЮВАТИМЕМО ЇЇ ГУРТОМ

Коли верстався номер:
Як нам стало відомо, голова райдержадміністрації Олександр Гузич вже мав розмову із декількома народними депутатами із приводу збереження Дубровицької ЦРЛ в повному обсязі, він робить все можливе, щоб до Кабінету Міністрів була донесена позиція населення району. У п’ятницю, 31 січня, з цього приводу пройде сесія районної ради. Розпорядження про її скликання голова районної ради Микола Кухарець підписав 29 січня. На розгляд позачергової сесії районної ради виноситься одне питання - щодо реформи закладу охорони здоров’я комунального некомерційного підприємства «Дубровицька центральна районна лікарня». Від імені  жителів району буде направлено звернення депутатів районної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, народного депутата Віктора М’ялика, обласної державної адміністрації щодо визначення статусу комунального некомерційного підприємства «Дубровицька центральна районна лікарня» та надання спеціалізованої невідкладної допомоги, планової медичної допомоги жителям Дубровицького району.  З проєктом тексту звернення  вже можна ознайомитися на сайті районної ради. Після проведення сесії ми цей текст оприлюднимо також в газеті. Також «Дубровицький вісник» інформуватиме населення району про реакцію уряду та профільного міністерства на наші звернення. Керівництво району просить не вдаватися до радикальних кроків, а діяти зважено та поступально.






Реформування вторинного рівня медицини останнім часом стала найбільш обговорюваною топ-новиною. А для нашої, ураженої чорнобильським лихом, Дубровиччини і поготів. Бо ж в яку хату не загляни – кругом біда: інсульти, інфаркти, онкологія. Навряд чи в районі знайдется бодай одна цілком здорова людина. Тож питання медицини болить кожному.
Ще зовсім недавно ми спілкувалися із заступником головного лікаря Дубровицької ЦРЛ Наталією Мединською про перспективи нашої лікарні на даному етапі. Тоді ще ніщо не віщувало біди. Навпаки у медиків були непогані задуми, як наблизити медичні послуги до людей. І ось, як грім серед ясного неба, на початку січня прозвучала інформація про те, що «Уряд прийняв рішення: на Рівненщині діятиме один госпітальний округ та одна госпітальна рада. Визначено багатопрофільні лікарні першого та другого рівнів та затверджено їх перелік у МОЗ України».
При цьому зазначено, що багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування (БЛІЛ) першого рівня – це заклад, що обслуговує 120 тисяч населення та надає невідкладну медичну допомогу за 13-ма спеціальностями. Доїзд до неї має не перевищувати години або 60 км.
Таких лікарень в області передбачено чотири Дубенська, Березнівська, Володимирецька та Рокитнівська ЦРЛ. До речі, Рокитнівська лікарня обслуговуватиме населення і сусідньої Житомирщини.
Нещодавно прочитала інформацію, що йдуть перемовини про те, аби до цього переліку долучилася й Радивилівська ЦРЛ.
БЛІЛ другого рівня, за концепцією профільного міністерства, обслуговуватиме 200 тис. населення, розширено територію доступу до них. Такий заклад надаватиме меддопомогу щонайменше за 34-ма спеціальностями. У області такого рівня закладами охорони здоров’я визначено: обласну клінічну лікарню, міську лікарню Рівного, Сарненську ЦРЛ та Рівненську обласну дитячу лікарню.
Спеціалізована меддопомога надаватиметься у монопрофільних закладах. Як наприклад, обласні шкірно-венерологічний та протитуберкульозний диспансери, заклади служби психічного здоров’я, обласний протипухлинний центр.
Окрім того, визначено заклади родопомічної допомоги – це пологовий будинок м. Дубно, Рівненський міський пологовий будинок та обласний перинатальний центр.
Таку інформацію поширив заступник начальника профільного управління Олег Вівсянник в обласних медіа.
Зрозуміло, що після такої «гарної» новорічної новини кожен з мешканців нашого району почав хвилюватися, а що ж в процесі медичної реформи чекає на дубровичан? Газета декілька разів зверталася з цього приводу до керівництва ЦРЛ, однак нас просили почекати, оскільки ніяких «циркулярів зверху» ще не надходило. Сказали, більш-менш точна інформація  про перспективи нашої лікарні може бути надана всередині лютого.
А брак інформації, як відомо, породжує чутки. Оскільки в заяві пана Вівсянника про Дубровицю не було згадано жодним словом, люди вирішили, що в нас лікарні вже не буде зовсім, а за медичною допомогою доведеться звертатися до Володимирця. Доведені до відчаю містяни та мешканці сіл в понеділок, 27 січня, прийшли під стіни районної державної адміністрації, вимагаючи зберегти в Дубровиці лікарню, не допустити в ній скорочення відділень, ліжко-місць та штату.
А вже в ході перемовин своїх емоцій не стримували. Почавши із проблем лікарняних (це й якість послуг, і їх вартість, і поведінка персоналу), не обминули й інших – збільшення пенсійного віку та страхового стажу, відсутність робочих місць, мізерні пенсії та зарплати, наші «воєнні» дороги, по яких навряд чи можна вкластися у встановлені міністерством нормативи транспортування хворих. Новопризначеному голові Олександру Гузичу в запалі дісталося навіть й за тепло в кабінеті, а головного лікаря Олександра Поліщука – взагалі кілька разів «відправляли на пенсію». Всю владу – від сільських депутатів до Верховної Ради згадували  не раз «незлим тихим». Діючому депутату Віктору М’ялику перепало за те, що він уродженець Володимиреччини, і це, мовляв, за його сприяння там залишається лікарня, а в Дубровиці її не буде.
Вихід із ситуації пропонувався навіть геть радикальний, як-от перекрити трасу. Звучали пропозиції й зібратися гуртом та їхати під Кабмін на пікет: «Возила ж адміністрація автобусами на Томос. То хай тепер теж забезпечить транспортом, якщо влада не здатна, то ми самі відстоїмо свої права в Києві».
І голова райдержадміністрації, і голова районної ради, і головний лікар, і помічник народного депутата Віктор Кузін запевнили, що докладуть максимум зусиль, аби переламити ситуацію. В екстреному порядку відбулося засідання погоджувальної ради в кабінеті голови райдержадміністрації.
Вже на ній зрештою вдалося з’ясувати, що ж все-таки з медичних послуг залишається на рівні Дубровиці. Головний лікар ЦРЛ  Олександр Поліщук прокоментував це так: «Я не знаю, звідки пішли такі чутки, що лікарня закривається, і її не буде. Лікарня буде працювати так, як вона працює. Змінюється хіба що її назва, оскільки вона пішла в автономізацію. Колись ми були комунальним закладом. Тепер стаємо комунальним некомерційним підприємством. Не я придумав це реформування. Це по всій Україні так воно йде, інакше Національна Служба здоров’я не буде фінансувати медичні установи. Далі що буде? Наш медзаклад буде називатися – лікарня планового лікування. В таких лікарнях зберігаються неврологічне, терапевтичне, пологове (з гінекологічними ліжками), хірургічне, травматологічне відділення тощо. Нещодавно зробили ремонт в травматології. Придбали обладнання для проведення сучасних операцій під контролем. Це недешева апаратура електронно-оптичний перетворювач. Скажемо так, ми його не купляли, а знайшли спонсора, що нам його поставив із Німеччини. Маємо сучасну рентген-апаратуру в хірургії. Зазначу, це обладнання для нашого бюджету просто непомірне за ціною. Тільки в одну операційну, з тою надсучасною лампою, це обладнання коштує майже 600 тис. грн. Але ні районний бюджет в це не вклав ні копійки, ні лікарня. Цей же спонсор має привезти монітор спостереження за важкими хворими. Тож ще що плануємо зробити? Відділення реанімації перевести в хірургічне відділення, терапевтичне відділення зробити на тридцять ліжок. Це для того, щоб важких хворих, які поступають в приймальне відділення, не возити туди-сюди по вулиці – в неврологію, звідти на діагностику в центральний корпус. Раніше такої можливості, хоч був тут Поліщук, хоч три Поліщуки, хоч чотири, не було. Тепер Національна Служба здоров’я дозволяє нам укладати договір з приватною особою на використання її апаратури. В хірургічному відділенні, яке підсилимо реанімацією, зберігається операційний блок. А терапевтичне відділення буде змішане – терапія і неврологія. Тобто тут можуть пролікуватися важкі хворі з інсультами та інфарктами. Вони госпіталізуватимуться в терапевтичному відділенні, їм буде надаватися цілодобова медична допомога. Тут буде цілодобовий сестринський пост, а в реанімації, що базуватиметься тут же в хірургічному відділенні, буквально через коридор, працюватиме цілодобовий пост лікаря-реаніматолога. Тож в разі погіршення стану хворого, цей лікар може відразу надавати допомогу. Наше хірургічне відділення зараз налічує 20 ліжок. Тобто в разі потреби, коли сюди переведемо реанімацію, ми зможемо надавати допомогу значно більшій кількості людей в гострих станах. Хірургічне ж плануємо розмістити в травматологі, розширивши хірургічний профіль за рахунок площ нинішньої реанімації.
Тепер про те, як визначалася профілізація лікарень. До цього не має відношення ні обласна державна адміністрація, ні Верховна Рада, ні тим паче районна. Таке рішення прийняло профільне міністерство і затверджено в Кабінеті Міністрів. Раніше йшлося про три госпітальні округи з центрами в Рівному, Дубно, Сарнах. В Дубровиці планувалася тоді лікарня інтенсивної терапії, на зразок тих, що нині будуть діяти в Володимирці, Рокитному  чи Березно. На зустрічі з медиками наша міністерка Зоряна Скалецька пояснила, що в області буде тільки один госпітальний округ, а за основу профілізації лікарень бралася виключно кількість наявного населення та сполучення з такими лікарнями. В Міністерстві вважають, що нам доступ до Сарн 25 кілометрів, а з Рокитно довше їхати і тим більше там Старе cело – аж надто віддалене. Повірте, ми пробували довести, що наші Переброди та Будимля не менш віддалені, але ці аргументи не бралися до уваги. Тепер же, як в тій старій приказці, «хто платить гроші – той і замовляє музику». Таке рішення профільного міністерства стало для нас такою ж несподіванкою, як для всіх жителів району. Не менш шоковані ним, наприклад, вараські медики. У них лікарня за оснащенням – одна з кращих в області, що в принципі  й зрозуміло, поряд атомна станція, яка дає колосальні відрахування в міський бюджет. Однак там також буде лікарня такого ж рівня, як і в Дубровиці».
Відповідаючи на запитання, пан Поліщук також зауважив, що планується також по два лор та офтольмалогічних ліжка на базі хірургічного відділень. Дитячих ліжок, за його словами, передбачено десять.
Про скорочення працівників лікарні на зустрічі окремо питання не піднімали. Але районом ширяться чутки, що робочого місця буде позбавлено 130 медиків.
То до чого ж врешті-решт дійшли? Було вирішено зібрати позачергову сесію районної ради, яка прийме звернення до керівництва державою, Міністерства здоров’я щодо недопущення скорочення медичних послуг в Дубровицькій лікарні. До відома будуть поставленні депутати обласної ради та народний депутат Віктор М’ялик. Збір підписів під цим зверненням пройде в усіх населених пунктах району, тож, кому небайдужа доля лікарні, висловіть свою позицію, підписавши це звернення.
Мали ми розмову і з народним депутатом Віктором М’яликом. Віктор Ничипорович запевняв, що жодним чином не дотичний до такого рішення уряду, яке скорочує медичні послуги для його виборців. Він зазначив, що боротиметься за Дубровицьку лікарню на боці населення району до кінця. Сказав, що інформацію про цей протестний мітинг озвучить на профільному комітеті Верховної Ради і попросив якнайшвидше передати йому звернення-клопотання дубровичан.
Тож хоча перший поєдинок ми програли, справжня битва ще попереду. Разом ми зможемо багато. Давайте все ж спробуємо відстояти нашу лікарню.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар