пʼятницю, 28 лютого 2020 р.


Топ «народних» методів: розвінчуємо міфи з сімейним лікарем
З’їсти весь запас часнику і лимону? А може подихати паром над звареною картоплею? Чи все ж таки краще випити 50 грамів з перцем на ніч з надією, що зранку прокинетесь здоровими? Усі прекрасно знаємо  ці домашні методи лікування грипу та застуди. А от наскільки вони дієві – цікавимось у сімейного лікаря Олександра Баклана.

Часникотерапія. Часник убиває всі мікроби. Так казали ще наші бабусі. Тож рецепт від захворювань  був простий – наїстись чимпобільш помічного овочу. А ще нарізати зубчики та порозкладати по закуткам. Щоб уже напевно жоден мікроб не вижив.
– Насправді випари часнику жодним чином не впливають ні на природу вірусів, які є причиною грипу та ГРВІ, ні на імунітет. Хіба лише запах змусить людей, в тому числі і хворих, триматися від  вас подалі. Отоді це може спрацювати. Якщо ж будете їсти його кілограмами, то в кращому випадку часник нічим не допоможе. В гіршому – піде загострення гастриту та інших захворювань шлунка.
Краплі з соку цибулі. Їжте цибулю – будете здорові. Воно, може й так, коли йдеться про звичайне споживання невеликими порціями. Якщо ж раптом знайома  порадила, що аби вберегтись від застуди, треба з’їсти чотири цибулини чи віджати з них сік і випити, та ще й закапати ніс, почитайте, що на це каже лікар.
– Якщо ви когось дуже не любите, то можете закапати. Це не змінить перебіг захворювання, натомість може  обпекти слизову носа. При хворобі там і так набряк, а подразник лиш погіршить ситуацію.
Лимони. Для додаткового надходження вітаміну С вони звісно стануть в нагоді. І не лише взимку, а й в будь-яку іншу пору року. Коли ж чули, що більша кількість цього вітаміну впорається із хворобою і тепер з усіх сил запихаєте в себе по півлимона – облиште себе мучити.
– Все добре в міру, це стосується й вітаміну С. В раціоні  обов’язково мають бути фрукти для повноцінного харчування. Однак, якщо вже захворіли, лимонами не врятуєтесь. Тим більше цитрусові – сильні алергетики, тому  надмірне споживання  теж небажане.
Парення ніг. Захворіли? Наливаєте у таз гарячу воду, занурюєте ноги і сидите стільки, скільки зможете витримати. Ніби нічого складного, та чи ефективно це у боротьбі з вірусами?
– Корисною ця процедура може бути лише при переохолодженні. Завдяки теплій воді кров починає краще циркулювати в організмі. Але вилікувати грип та ГРВІ це ніяк не допоможе. Парення ніг стимулює і розширює судини. Тому людям, які мають хронічні захворювання, пов’язані із судинами, парення ніг категорично заборонене. Це може спровокувати загострення.
Інгаляції над каструлею. Варимо картопельку, потім сідаємо над нею, накриваємось рушником і вдихаємо. Напевно, чи не кожен згадає цю процедуру. А що скаже медик?
– Знову ж ефективності в лікуванні застуди від цього – нуль. Хтось відмічає полегшення відходження мокротиння. Так, трішки пари потрапляє в легені, кашель із сухого стає вологим. Але цей ефект дуже короткотривалий. Натомість побічним результатом таких домашніх інгаляцій може  стати опік.
Компреси з водою, оцтом та спиртом. «Часто люблять робити розтирання дітям. Це дуже добре при підвищенній температурі, коли малюк червоніє і весь гарячий.  Однак не спиртом і оцтом, а просто водою кімнатної температури. Згадані ж речовини не збільшують теплообміну, тому, окрім неприємного запаху і відчуття, нічого не принесуть. Ще варто зауважити, що при спазмі судин, температура підвищена, але людина холодна. Тоді її навпаки треба зігріти».
Молоко з медом та маслом. Такий коктейль всі добре знають і пам’ятають з дитинства. Пийте молоко, будете дужі?
– Погано від цього точно не буде. Коли людина хвора і не хоче їсти, з молоком і маслом потрапляють поживні речовини. Щодо меду, то доведено, що він зміцнююче впливає на організм і сприяє зменшенню кашлю. Хвору дитину часто хочуть нагодувати, примусово засовуючи ложку з їжею. Це не добре. Недужий не має апетиту не просто так. Йому та їжа на користь не піде. Нічого страшного не станеться, якщо кілька днів поголодувати. А от пити треба. Чим більше – тим краще, бо підвищена температура спричиняє зневоднення. І бажано тепле, бо гаряче може ще більш подразнювати набряклі слизові.
50 грам горілки з перцем. Дехто переконаний, що спиртне – ще один руйнівник вірусів. Як зовнішній антисептик – можливо. Але його прийом всередину при недузі здатен руйнувати тільки і так ослаблений організм. 
– Алкоголь в будь-яких випадках не рекомендую. Його безпечної дози не існує. Горілка може приглушити нервову систему і людина не так сприймає симптоми хвороби. Потім ефект сп’яніння проходить і все провертається. Користі точно не має, а от шкода може призвести до плачевних наслідків.
 Як же лікуватися? «Не існує магічного, простого методу, який дозволить швидко виздоровіти, – каже медик. – Найкраще, що ви можете зробити, якщо захворіли – це забезпечити постільний режим, постійно пити, регулярно провітрювати кімнату та залишатися дома. Можна приймати препарати, які знімуть симптоми – той же парацетамол від температури чи льодяник, коли горло дере. Вони не прискорять одужання, але стане легше. Якщо бачите прогресуюче погіршення, появу нових симптомів, негайно зверніться до лікаря. І він призначить необхідне лікування. Відтак не випробовуйте долю і не знущайтеся над своїм організмом».
Підготувала Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар