пʼятницю, 28 лютого 2020 р.


Газета обіцяла своїм читачам всебічно висвітлювати тему реформування лікарні. Знаємо, що 6 лютого з відповідним депутатським запитом до Кабінету Міністрів України з цього приводу звернувся на прохання фракції політичної партії «ВОЛЯ» в міській раді і народний депутат Дмитро Соломчук, мажоритарник із Ріного від «Слуги народу». Ми наводимо текст запиту пана Соломчука і сподіваємося, що його запит якимось чином вплине на ситуацію. І нам таки вдасться якщо не зберегти лікарню в повному обсязі, то принаймні добитися від держави забезпечення якомога більше «пакетів» медичних послуг для мешканців району.

                Прем’єр-міністру України Гончаруку О.В.
                вул. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008

Депутатський запит
Відповідно до положень статті 15 Закону України «Про статус народного депутата України»
«Щодо створення багатопрофільного закладу охорони здоров’я інтенсивного лікування першого ступеня на базі КЗОЗ «Дубровицька центральна районна лікарня».

Шановний Олексію Валерійовичу!
До мене, як до народного депутата України, надійшли численні звернення як від депутатів Дубровицької міської ради, так і пересічних мешканців Дубровицького та Зарічненського районів Рівненської області щодо відсутності КЗОЗ «Дубровицька центральна районна лікарня» в Переліку опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах на період до 2023 року, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.01.2020 р. № 23-р.
Альтернативою Дубровицькій центральній районній лікарні, яка надає послуги мешканцям Дубровицького та Зарічненського районів, пропонується лікарня у сусідньому районному центрі – смт. Володимирець, яка буде найближчою багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування першого рівня.
Звертаю Вашу увагу, що при визначенні переліку опорних закладів охорони здоров’я однією з головних умов є доступність закладів для пацієнтів, при цьому, шлях до лікарні не повинен перевищувати 1 годину. Однак, внаслідок катастрофічного стану доріг, пряме сполучення між районними центрами, а особливо з віддалених населених пунктів, відсутнє. Показовим прикладом є єдино можливий маршрут громадським транспортом пересічного мешканця Дубровицького району до смт. Володимирець, який пролягає по дорозі через понтонний міст в с. Ремчиці та з наступною пересадкою в м. Сарни. Маршрут лише в одну сторону триває близько 3 годин та відстань становить орієнтовно 100 км. Запропонований шлях реформування створює не просто значні незручності для хворих мешканців вказаних районів, а й суттєву загрозу для їх життя, адже у разі потреби термінової госпіталізації, через віддалене розташування закладу охорони здоров’я відповідного профілю не буде жодних перспектив врятувати життя людині.
Водночас, Дубровицький район зазнав впливу аварії на ЧАЕС та відноситься до 2 та 3 зон радіаційного забруднення. Показники захворюваності щорічно зростають. Особливо загрозливою є динаміка онкологічних, серцево-судинних та інших тяжких захворювань, частина з яких виникають раптово і потребують невідкладної госпіталізації.
Окрім вищевказаного, перепрофілювання Дубровицької ЦРЛ тягне за собою закриття її відділень, а отже, й скорочення персоналу.
Як наслідок, серед населення зростає соціальне напруження та подекуди агресивність, з якою люди звертаються до місцевих органів влади, висловлюючи значне невдоволення, що може спричинити ряд кризових явищ та масових протестів.
Враховуючи викладені обставини, прийняті рішення щодо реформування опорних закладів охорони здоров’я порушують права, свободи та інтереси людини та громадянина, що охороняються Конституцією України, якою життя і здоров’я людини визначено однією з найвищих соціальних цінностей в Україні.
Керуючись положеннями ст.86 Конституції України, на підставі статей 15,17 Закону України «Про статус народного депутата України» прошу:
1). Сприяти всебічному та ґрунтовному вивченню ситуації та обставин, які становлять загрозу для життя і здоров’я мешканців дубровицького та Зарічненського районів Рівненської області внаслідок перепрофілювання КЗОЗ «Дубровицька центральна районна лікарня».
2). Вжити заходів щодо створення багатопрофільного закладу охорони здоров’я інтенсивного лікування першого ступеня на базі Дубровциької центральної районної лікарні, яка обслуговуватиме населення Дубровицького та Зарічненського районів Рівненської області.
З повагою, народний депутат України
Д.В. Соломчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар