пʼятницю, 28 лютого 2020 р.


* Питали - відповідаємо
Привіт, газова абонплато!
Уже всі отримали квитанцію за доставку газу. З нового року окремо сплачуємо за вартість «блакитного палива» і за його транспортування до наших домівок. Єдиний до цього тариф, образно кажучи, «розщепили» на складові. В декого сума в квитанції виявилась далеко не копійчаною. Тож мимоволі згадалось, скільки за благо цивілізації довелось уже віддати. Підведення витягло з кишень десятки тисяч. Люди для цих потреб влізали в позички. Втім і до тепер за труби маємо спустошувати гаманці.

Раніше доставка прямо залежала від того, скільки газу випалювали щомісяця. Нині ж має значення торішнє споживання за «газовий рік» – з жовтня по вересень. І якщо ви цієї теплої зими користувались «блакитним паливом» по-мінімуму, тягаючи дрова і топлячи грубку, сума за транспортування ніяк не зміниться. Ваша економність відобразиться лиш у платіжках 2021 року.
Більше того, за доставку змушені розраховуватись всі абоненти, які під’єднані до мережі. Тобто, палите газ чи ні, але копійку за доступ до труби щомісячно віддайте. Навіть коли  не використали жодного кубу. Не хочете платити, вихід один – написати заяву з проханням відрізати від мережі. Але якщо потім передумаєте, то, можна лиш уявити, в яку круглу цифру обійдеться повторне приєднання.
Сума в квитанції  для  кожного нараховується різна. Обсяг спожитого газу торік множиться на тариф на розподіл (тариф «Рівнегазу» – 1 гривня  20 копійок) і ділиться на 12 місяців. Ось це і є нашою газовою абонплатою, яку маємо сплачувати рівними частками впродовж року.
Виходячи з цього, мінімум за доставку віддаватиме споживач, який користується лише газовою плитою. І ця цифра може бути трохи більшою за комісію банку, а тому спеціалісти завбачливо радять платити наперед за кілька місяців задля економії. Фінансово найвідчутнішою сума виявиться для тих, хто має газовий котел і використовує чималий об’єм  для обігріву житла.
Для оплати розподіленого газу є встановлений термін. За його транспортування потрібно заплатити у тому місяці, в якому надана ця послуга, причому до 20-го числа. Тобто, до 20 лютого, приміром, споживач має розрахуватись  за лютий і січень. До 20 березня – за березень і так далі. В цьому свої незручності, адже багато, чекаючи на інші квитанції, аби сплатити за все разом, йдуть до банку наприкінці місяця або на початку наступного.
Втім у разі несвоєчасної плати за доставку «блакитного палива»  буде нарахована пеня.  За кожний протермінований день доведеться витягати з гаманця удвічі більше. Для прикладу, якщо споживачу нарахували 100 гривень і він вчасно цю суму не заплатив, то через місяць вона з нарахованим штрафом може становити вже 200 гривень. Хоча, як повідомляє більшість сайтів новин, розподільча компанія на свій власний розсуд може або нараховувати таку пеню, або ні.
За січень, запевняють облгази, не будуть штрафувати, адже це ще перехідний період для людей і потрібно їм адаптуватися. Та й поки тільки-но перезапустили особисті кабінети споживачів і з банками вирішуються певні нюанси. Вже з наступного місяця нарахування штрафу може у повній мірі запрацювати.
Про потребу перегляду тарифу на розподіл газу оператори мереж говорять давно, нарікаючи на необхідність їхнього обслуговування, низькі заробітні плати, котрі призводять до відпливу спеціалістів, борги попередніх періодів. Ще один аргумент традиційний: як у Європі. Там справді на мережі витрачають до третини вартості газу.
Однозначно такий спосіб оплати послуг буде на користь облгазів, котрі зможуть розрахувати, скільки коштів вони отримують того чи іншого місяця, а крім того, у них не буде літніх «провалів» у фінансуванні. Бо взимку ми споживаємо газу значно більше, а отже, до новацій більше платили всьому ланцюжку газовиків. Натомість влітку газу спалювали менше, а газовики, котрі у цей період могли би зайнятись ремонтами та обслуговуванням мереж, досі мали на це обмежені фінансові надходження.
Можна було би вважати, що для споживачів нічого із введенням нової формули не зміниться, якби не одне «але». А саме – не зростання тарифу. Скажімо, у травні 2019-го абоненти Рівненщини віддавали за розподіл газу 87 копійок за кубометр. Тепер же, як зазначали  вище – 1,20. У липні вартість ще зросте – до 1 гривні 38 копійок.
Здається, копійки. Але і їх десь треба брати. Одразу пригадується анекдот: «Зустрічаються президенти Франції, США та України і дивуються своїм громадянам. У французів зарплата 8000 тисяч євро на місяць, податки, те-се, на руки отримують 7500 євро. На проживання треба 3000 євро. Куди дівають інші 4500, не зрозуміло. У американців зарплата 10000 доларів на місяць, на руки отримують 8500 доларів. На прожиття треба 4000. Куди дівають інші, теж не зрозуміло. В українців зарплата 5000 тисяч гривень на місяць, на руки отримують 3500 гривень. На прожиття треба 10000 гривень. Звідки беруть ще 6500, Бог знає». Отак і живемо.
Підготувала Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар