пʼятницю, 28 лютого 2020 р.


ДЕПУТАТИ  ПРИЙНЯЛИ ЗВЕРНЕННЯ
ПРО ЛІКАРНЮ: ЩО ДАЛІ
Як і писала газета, у п’ятницю, 31 січня, відбулася позачергова сесія районної ради, на яку виносилося одне-єдине питання: щодо реформи закладу охорони здоров’я комунального некомерційного підприємства «Дубровицька центральна  районна лікарня». Як і всі попередні сесії, ця також ледве зібрала необхідну кількість депутатів, аби досягти кворуму – із 34 обраних на сесію прибув 21 народний обранець (в повному складі прибули на сесію тільки представники «Батьківщини» (5 депутатів) та Радикальної партії Олега Ляшка (3 депутати). А от фракція БПП на розгляді такого вкрай важливого для району питання була представлена тільки чотирма депутатами із десяти обраних. Але це так – ремарка на майбутні вибори. Також у зв’язку з призначенням керівника депутатської фракції «Воля» Олександра Гузича головою районної державної адміністрації, в цій фракції змінився очільник – ним став депутат Микола Берестень.
А так, як й очікувалося, всі присутні депутати підтримали з невеличкими поправками пропонований текст звернення (див. праворуч). Як нам стало відомо, цього ж дня голова райдержадміністрації був з цього приводу на прийомі у губернатора. Наскільки це звернення змінить ситуацію, поки що невідомо. Адже подібне звернення з приводу госпітальних округів депутати направляли й минулого року. Вже опубліковано на порталі Верховної ради України сумнозвісне розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». Нашої лікарні в цьому переліку, як ми вже писали й раніше, немає. Чи внесе Кабмін зміни до свого розпорядження у відповідь на наші звернення, залишається загадкою. Ми це відстежуватимемо та інформуватимемо населення району. Однак, як розповів на сесії головний лікар ЦРЛ Олександр Поліщук, днями в Дубровиці побував заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник. Тож протест населення району все ж зіграв якусь роль. На цьому тижні пройшла велика медична нарада за участю керівника Західного офісу НСЗУ Мар’яни Возниці, на якій й було детально розглянуто систему фінансування «вторинки» та «третинки».
Того ж таки 31 січня в соцмережах почали поширювати нове звернення до керівництва району від депутата Сергія Петрушка. В ньому Сергій Степанович просить детально вивчити діяльність головного лікаря КНП «Дубровицька центральна лікарня» О.К. Поліщука.
Людмила РОДІНА.



«Звернення депутатів Дубровицької районної ради до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, народного депутата Віктора М’ялика, Рівненської обласної державної адміністрації, обласного управління охорони здоров’я
Дубровицький район розташований на півночі Рівненської області і є районом, що зазнав впливу аварії на ЧАЕС та відноситься до 3 та 2 зони радіаційного забруднення. На даний час в районі проживає 47666 жителів. Радіус обслуговування населення району складає в середньому 50-60 км. КНП «Дубровицька ЦРЛ» є багатопрофільним лікувальним закладом, що працює в цілодобовому режимі.
Дороги від населених пунктів району до райцентру знаходяться в незадовільному стані. Частина сіл району під час весняної повені та погіршення погодних умов взагалі залишаються без автомобільного сполучення з райцентром, а саме села Будимля, Узлісся, Удрицьк і т.д., що ускладнює доставку хворих до лікувального закладу, а отже несвоєчасне надання медичної допомоги. Так за 2019 рік екстреною медичною допомогою 403 хворі не доставлені у встановлені 20 хв.,
до лікувального закладу, з них: 53 – нещасні випадки (травми, отруєння), 17 – пологи, 247 – раптові захворювання.
Враховуючи вищевикладене, більше 50% хворих звертаються за медичною допомогою в приймальне відділення по самозверненню.
Заклад може взяти додаткових пацієнтів з сусіднього району, а саме з Зарічнянського . Щорічно до нашого медзакладу звертаються за медичною допомогою жителі Зарічнянського району, з віддалених сіл (Річиця – 75 км, Вовчиці – 65 км, Морочне – 73 км, Неньковичі – 70 км, Іванчиці – 52 км, Вичівка – 48 км, Серники – 47 км, Дібрівськ – 35 км, Бродниця – 34 км).
Через територію району проходить автомобільний шлях міжнародного значення Городище-Староконстянтинів, що дає можливість, в разі виникнення надзвичайної ситуації, вчасно доставити потерпілого до КНП «Дубровицька ЦРЛ».
З урахуванням медичних потреб населення зони обслуговування може бути організовано надання пацієнтам вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги за лікарськими спеціальностями в умовах стаціонару та поліклініки. КНП «Дубровицька ЦРЛ» виконує свої функції шляхом організації:
– цілодобового надання вторинної (спеціалізованої) та невідкладної медичної допомоги пацієнтам;
– стабілізації стану пацієнтів, завершення надання медичної допомоги, які потребують діагностики та лікування у лікарнях, що надають третинну (високоспеціалізовану) допомогу, для подальшого транспортування таких пацієнтів до цих закладів;
– надання консультативної та діагностичної спеціалізованої медичної допомоги;
– надання реабілітаційної допомоги під час гострого періоду;
– координація діяльності з надання медичної допомоги з іншими закладами охорони здоров’я на території району та області;
– направлення пацієнтів до закладів охорони здоров’я, що надають третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу відповідно до клінічних маршрутів пацієнта;
– забезпечення дотримання принципів інфекційного контролю, ізоляція пацієнтів з інфекційною патологією;
– створення відділення (палат) для забезпечення паліативної допомоги.
На даний час кількість лікарів є достатньою для ефективного функціонування закладу багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня.
Жителі району повинні мати змогу отримати загальнодоступну та якісну медичну допомогу. Збереження здоров’я жителів району є основним завданням, шляхом створення спроможної системи охорони здоров’я з метою попередження, раннього виявлення та лікування хвороб, які останнім часом прогресують, особливо серцево-судинні та онкогематологічні.
Враховуючи вищевикладене, численні звернення населення Дубровицького та Зарічнянського районів, ми, депутати Дубровицької районної ради, звертаємось до Вас і категорично вимагаємо надати КНП «Дубровицька ЦРЛ» статус багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня.

Схвалено рішенням районної ради від 31 січня 2020 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар