четвер, 5 квітня 2018 р.


Вустами лікаря: про вакцинацію,
температуру і мамину молитву…
Володимира Петровича Мацика представляти дубровичанам і берестівчанам не треба.
Він – щирий друг малечі і їх мам, вірний друг, який дбає про здоров’я діток у Дубровиці і Бересті.
Я часто бачу його силует з вікна не лише у робочі, а й у вихідні дні. В дощ і сніг, вранці і ввечері він часто поспішає до моїх маленьких сусідів (у будинку багато малечі).
Ходить лікар швидко, ходить пішки. На авто не заробив… Він скромна і дуже ввічлива людина. Під опікою Володимира Петровича 1150 дітей з Дубровиці та Берестя, з них – 72 до року.
Він знає про кожного свого підопічного – який імунітет, як часто грипують, як сплять. У розповіді лікар вживає словосполучення: «Мої діти і мої мами». Каже, як близька людина про дорогих йому людей.
Шкода, що держава наразі оцінює працю дитячих лікарів зовсім мізерно. Вони отримують менше чотирьох тисяч гривень на руки. Складається враження, що держава так само оцінює і здоров’я наших діток, бо не хоче, щоб їх лікар мав авто (швидше приїхав би на виклик), міг достойно харчуватися (щоб мати енергію до роботи), щоб він міг відпочити під час відпустки на морі.
Йому часто телефонують вночі. Запитати пораду. Йому доводиться взимку оббігати часом до тридцяти (в сумі) поверхів по під’їздах. Лікар не скаржиться на зарплату. Головне, щоб підопічні здоровими бути. Це ж його діти і його мами.
Він піде і в лютий мороз до своєї малечі. Володимир Петрович каже, що розуміє дітей без слів. Шкода, що важливість праці лікарів не розуміє держава.
Нагадаю, що у обов’язки педіатрів входить загальний моніторинг пацієнтів для виявлення можливих патологій і захворювань, їх усунення. У дітей до трьох років навіть найбільш безневинні недуги можуть дати серйозне ускладнення, ліквідувати які досить важко. Саме тому малюки до року обов’язково відвідують кабінет свого лікаря мінімум кожен місяць.
Моніторинг включає в себе профілактичну роботу, яка полягає у вакцинації, рекомендаціях батькам, плановій здачі аналізів. Також дитячі лікарі можуть встановлювати діагноз, визначати схему лікування, стежити за перебігом хвороби.
До їх компетенції входить весь спектр захворювань у дитини. Сюди відносяться і найпоширеніші, і рідкісні проблеми зі здоров’ям.
Про Володимира Петровича, його підопічних, про дитинство розказуємо сьогодні словами шанованої у нашому краї людини.
У Дубровицю привела доля
Я працюю у Дубровиці з 2002 року. Доля закинула мене у район майже як у сюжеті фільму. Народився у Козовій Тернопільської області. Батьки – бухгалтери. Дуже хотів вступити в економічний чи історичний. Батьки відмовили. Закінчив Тернопільський медінститут. Кілька місяців після розподілу працював в Таджикистані, на кордоні з Афганістаном. Потім, як терапевт, опікувався дорослими у Тернопільскій області. Згодом перекваліфікувався на педіатра. Працював завідувачем дитячою консультацією на Тернопільщині. Разом з дружиною виховували доньку. На жаль, дружина тяжко захворіла і відійшла у вічність. Донька поїхала навчатися до Рівного. Доля закидала в Тюмень і Туреччину. Був час, коли майже рік працював різноробочим у Ізраїлі, щоб заробити їй на квартиру. У Рівному донечка зустріла свою долю. Коли я познайомився з мамою зятя, у якої не склалося життя з першим чоловіком, то припала до душі її краса, зовнішня і внутрішня. Побралися. Вирішили жити ближче до дітей і онуків, які нині мешкають у Рівному. Валентина стала моєю опорою і підтримкою. От завдяки саме їй я живу тепер і працюю у Дубровиці.
Цьогорічна зима для нас особлива
Цьогорічна зима, у плані захворюваності дітей, неспокійно-особлива. Буває значно легша для батьків і педіатрів холодна пора щодо дитячих недуг. Багато малечі, яка захворіла у грудні, досі не може вибратися з застуди. А ті, що початок зими зустріли здоровими, дякувати Богові, і зараз хворіють значно менше. Такі специфічні застуди. Взагалі грип і ГРЗ мають схожу симптоматику. Під час грипу частіше бувають носові кровотечі, сльозотеча, світлобоязнь. Є більше двохсот збудників ГРЗ і більше 20 збудників грипу. Нам головне якнашвидше витягти дитину з важкого стану, коли висока температура. Зараз характерно, що три доби температура тримається 390. На жаль, зараз у багатьох діток вона дуже важко збивається. Щоб зменшити жар часто треба комбінувати два, а іноді і три препарати. Отож, батьки будьте пильними, коли ваша дитина «горить». Звертайтеся до педіатрів. Будемо спільно шукати раду.
Щодо щоденної температури здорової дитини скажу таке: раніше мами боялися температури 37.20. А з цього року такий показник входить у міжнародний стандарт норми. Якщо при такій температурі дитина не скаржиться, є активною, то не варто непокоїтися. Але добре, що мами страхуються, передзвонюють і запитують, що робити при такому стані. Я раджу спостерігати за дитиною, збивати таку температуру не треба.
Дитяча неврологія викликається різними чинниками
Раніше у нас лідирували щодо захворюваності дітей серцево-судинні недуги. Зараз неврологія посідає у цьому переліку перше місце. Збільшився процент інвалідності саме з цією хворобою. Побільшало алергії. Не сказав би, що дуже зросла у районі дитяча онкологія. Просто раніше ми менше чули про ці хвороби. Зараз інформації значно більше. На жаль, став частіше зустрічатися у діток цукровий діабет. Якщо ваша дитина почала багато пити, частіше бігати в туалет, то її треба перевірити на цукор у крові. Це серйозна недуга.
На загальний стан здоров’я впливають екологія, їжа, атмосфера в родині і школі. А яку воду споживаємо? От під час вагітності жінка хвилюється – це теж впливає на дитину. Розвиток цивілізації також має свій відбиток. Комп’ютерні ігри, різне матеріальне забезпечення також впливають на дітей. Дивиться школяр, що у когось гарний телефон, собі такий хоче. Дитина переживає, що батьки не мають змогу їй купити такий. Або ж розбила той телефон, і вже знову хвилювання. Розвиток цивілізації має свої плюси і мінуси.
Обстежувати треба і здорових
До року педіатр оглядає дитину щомісячно, а з року до 4-х – двічі на рік, навіть якщо у батьків нема скарг на її здоров’я.
А вже з чотирьох рочків – раз на рік обов’язково педіатр обстежує своїх підопічних і за потребою направляє до вузьких спеціалістів. Треба здавати школярам раз на рік аналіз крові і сечі. При потребі спрямовуємо на аналіз вмісту цукру у крові. Якщо у вашої дитини змінилася поведінка, вона стала або більш спокійною, або значно енергійнішою – це також привід звернутися до лікаря.
Шкода, шо у консультації нема свого лаборанта
У Дубровиці є хороша лабораторія для обстеження діток, на базі поліклініки районної лікарні. Там беруть аналізи і у певні дні відвозять в обласний центр. «Діла», що у Сарнах, також робить великий спектр аналізів для дітей, на високоякісних реактивах. В обох лабораторіях аналізи недешеві, але, як кажуть, надійні. Однак, якщо треба зробити найпростіші дослідження крові і сечі, то для чого переплачувати? Їх можна робити у місцевій лабораторії нашої центральної лікарні. Це в рази дешевше. Аналізи на гельмінти також можна швидше зробити, тут багато значить час взяття матеріалу. У платних приватних лабраторіях аналіз на 5 видів гельмінтів буде коштувати до півтори тисячі гривень, а тут ви заплатите за кілька разів 30 грн. Не кожна родина може дозволити витратити кошти на платну лабораторію, однак, за потреби, це варто робити. На жаль, дитяча консультація не має лаборанта, який би тут, на місці, відразу взяв аналізи у діток. Ми належимо до первинної ланки медицини, лабораторія на нашому рівні не передбачена.
Я би ніколи не розділив в районі медицину, ми від того не виграли – ні медики, ні хворі. Може, в обласному це доречно, де багато клінік і лабораторій, але не в райцентрі. Хіба було б погано, щоб можна було на місці взяти у дитини аналіз крові, як це було колись?
Альтернативи щепленню на сьогодні нема
Зараз ситуація з наявністю вакцин значно покращилася у нашому районі, як і по всій Україні. Не вистачає лише у нас ін’єкційного поліомієліту. Були роки, коли вакцини по деяких захворюваннях взагалі не було. На жаль, серед моїх дітей (так лікар каже про підопічних) є хлопчики і дівчатка, які не щеплені або щеплені частково. Батьки категорично відмовляються їх вакцинувати. На жаль, закон дозволяє матері самостійно приймати ріщення щодо щеплення. От мати не хоче і все, не зважаючи на те, що у дитини нема протипоказів. Приходить батько нещепленого маляти до завідувачки садочком і каже: «Спробуйте не візьміть дитину в садок, я піду в прокуратуру».
Зрозуміло, що прийшовши у колектив, такі діти мають значно вищі ризики захворіти на небезпечні недуги. Окрім того, вони, певною мірою, піддають ризикам тих діток, які поряд граються і навчаються. Наголошую, ми не можемо змусити маму зробити дитині щеплення. Це її рішення – чи убезпечити свою дитину і подбати про її здоров’я. Буває старші дітки у сім’ї щеплені, а меншенького батьки відмовляються вакцинувати. Ми стежимо за календарем щеплень, запрошуємо, а мама категорично проти, на жаль. Як лікар я однозначно «за» щеплення. Я бачив на власні очі правець, дифтерію, інші складні недуги. А скільки зараз кору в Україні. Слава Богу, він не дійшов ще до нас. Але хто зна… Шановні батьки, якщо є певні сумніви щодо вакцинації, то приходьте, радьтеся. Перед кожним щепленням дитину оглядаємо. Але альтернативи щепленню на сьогодні нема. На жаль, близько десяти відсотків моїх маленьких підопічних не щеплені, або щеплені не сповна.
Треба сформувати імунологічну пам’ять
Батьки дошкільнят часто стикаються з тим, що коли дитина йде у дитячий садок, вона одразу ж починає багато і часто хворіти.
Це не привід панікувати і ставити на відвідуванні установи хрест.
Уявіть, що дитина вела досить відокремлений спосіб життя. Тобто кількість вірусів і бактерій, що зустрічалися, у неї була мінімальна, тому що коло спілкування було мінімізованим. З того моменту, як дитина йде у садок, коло її спілкування значно розширюється. Відповідно, кожен малюк, який приходить у дитячий садок, приносить туди своє «коло спілкування».
Організм дитини має сформувати імунологічну пам’ять, яка в подальшому його від вірусів захищатиме.
Не віддавати дитину в садок – це неправильно, адже процес адаптації дуже важливий для кожного малюка. Але якщо він, крім того, що хворіє часто, має складні й важкі форми, наприклад, бронхіти, задишка, постійні пневмонії або ларинготрахеїт, тобто постійні захворювання, які дійсно можуть викликати порушення дихання і ще важчі проблеми, тоді, звичайно, краще забрати його з дитячого садка на якийсь час для того, щоб він просто зміцнів.
Наголошу, нічого страшного у процесі адаптації немає. Не піде в садок, частіше хворітиме у початковій школі. А дорослі хворіють рідше саме тому, що свого часу теж його пройшли.
Давайте частіше дітям кашу
Для новонароджених дітей дуже важливе грудне вигодовування, до шести місяців з молоком малюку передається мамин імунітет.
Це абсолютно природний спосіб харчування та отримання усіх необхідних вітамінів та мінералів для зростання дитини. Прикладання до грудей – це не тільки процес годування, тобто віддавання їжі дитині. Це щодо новонароджених.
Дитина підросла. В повсякденному харчуванні дитини обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.
Діткам перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та підлітків є біле м’ясо птахів (грудинка) як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Дитина не повинна бути вегетаріанцем, їй треба м’ясо. Телятина та нежирна свинина відіграють важливу роль у кровотворенні (зокрема, їх вживання рекомендують при недокрів’ї як джерело заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа.
Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає «про запас» – під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для підтримання здоров’я. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному жовтку, жирній рибі (оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці).
Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає виводити відходи з організму. Вона також надає нашій їжі «об’єму», підсилює моторику кишківника, нормалізує травлення і допомагає контролювати вагу.
У здоровому харчуванні дітей і ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи. За нестачі води в організмі людина відчуває спрагу, з’являється млявість, знижується тиск крові. Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води - лише кілька днів.
Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.
Ще така порада. Давайте частіше дітям каші. Каша з хорошим маслом – прекрасна їжа. Кожна дитину надає свою перевагу певній каші, це залежить від смакових рецепторів на язику. Замість купленої ковбаси дайте краще шматочок домашнього сала. Один раз в день треба хлопчикам і дівчаткам їсти першу страву, обов’язково.
Батько може не купити пачку цигарок, а краще взимку придбати дитині апельсин чи  мандарини, яблука у бабусі, бо оці гарні завезені яблука з хімікатами. З п’яти місяців рекомендуємо давати діткам банан. Він не викликає алергії. Куповані соки дуже сумнівні, хтозна з чого вони виготовлені. Сік краще начавити свій. Ліпше купити гранат, аніж гранатовий сік. Колись крихітним рано починали давати яйця. Тепер їх рекомендують вживати маленьким з 8 місяців. Кажуть, що яйця – алерген. А оскільки дуже побільшало алергій, то тепер більш обачно їх вводять в раціон дитини.
Можете гуляти з дітками і в дощ, і в снігопад
Прогулянки на свіжому повітрі для дітей такі ж важливі, як і його харчування. Мої мами в Дубровиці і в Бересті гуляють зі своїми новонародженими дітками, і я цьому радий. Головне взимку я раджу не йти туди, де велике скупчення людей.
Саме на свіжому повітрі новонароджений довго спить, може пробути у візочку понад 2 години і не вередує. Прогулянки є важливою складовою нормального розвитку дитини. Новонароджені діти дуже чутливі до будь-яких змін. Спочатку малюк зовсім не знає про середовище поза маминим животиком. Тому, прийшовши з пологового будинку, починають прогулянки з 5 хвилин. Щодня збільшують час на 10 хвилин. Малюк поступово звикне до свіжого повітря й адаптується до навколишнього середовища. Можете гуляти з дітками і в дощ, і в снігопад. Навіть у мороз до 15 градусів. Якщо буря, блискавка або град, то краще повернутися додому. За таких погодних умов прогулянки не рекомендуються. Наголошую, навіть взимку прогулянки на свіжому повітрі обов’язкові. Головне, простежити за температурою і правильно одягнути малюка. Не варто гуляти і при сильному вітрі. Хоча сучасні візки такі, що швидще змерзне мама, аніж малюк.
Влітку, як спекотно, краще виходити на вулицю вранці та ввечері. Малюк прокинеться о 7 годині, зробіть всі ранкові процедури і на прогулянку. Увечері після 17.00 спека спаде і знову можна гуляти. Головне, не потрапляти під сонце в обід. На моїй батьківщині діток не везуть до чужих людей, доки вони не хрещені. Я також рекомендую так чинити.
Щаслива дитина – це більш здорова дитина
Хочу однозначно сказати, що щасливі діти хворіють рідше.
Вплив гормонів щастя, ендорфінів, на імунітет ще ніхто не відміняв. Це працює у будь-якому віці. Для створення гарного настрою батькам потрібно більше часу проводити із дітьми. Причому не вдома за комп’ютером, а практикуючи активний відпочинок, якого взимку є удосталь – санки, лижі, ковзани, спільні прогулянки до річки чи в ліс влітку. Раджу менше часу проводити дітям за смартфонами чи планшетами. Вони будуть менш дратівливими, краще спатимуть. Найкраще прочитайте чи розкажіть діткам казку, побудьте з ними, доки діти заснуть. А головне загальний мікроклімат у родині. Ваші сини і донечки не повинні чути, як батьки сваряться. Діти сприймають негаразди між подружжям дуже близько до серця, це травмує їхню психіку. На фоні таких стресів виникає багато захворювань. Перш ніж влаштовувати скандал, подумайте, як це відіб’ється на вашій дитині. А у нас нерідко діти бувають і очевидцями бійки. Батьки, без вашої взаємної любові дитина не може рости щасливою і здоровою.
Хочу зазначити ще одне, діти дуже різні, бо народжуються з різними генами. Іноді у дитини є найкращі умови для зростання, а вона часто хворіє. Це генетика. Згадайте про діток ромської національності, як природа про них дбає. У мене є підопічні з багатодітних родин-ромів, які не мають вишуканого харчування і особливих комфортних умов для життя, але вони здорові, вони сильні і мало хворіють. Це гени. Якось бачив, як такі діти обідали сухою мівіною, дуже сумніваюся, що їм купують йогурти чи м’ясо домашньої птиці. Але є генетика, це те, що дане Богом. Недарма роми хрестять дітей у три роки, якщо не померло маля, то буде жити.
Мамина молитва – це також сильні ліки
Здоров’я своїх підопічних вважаю задовільним. Щомісячно роблю виїзні прийоми у Бересті, постійно з мамами на телефоні. Мами у мене дисципліновані, відповідальні, вболівають за діток, виконують рекомендації мої. Навіть вночі телефонують. Я відповідаю, бо я відповідальний за дітей і розумію материнську тривогу. А ще у кожної дитини є Ангел-охоронець.
Кожна мати повинна молитися за здоров’я своєї дитини. Медикаментозне лікування – це одне, а є ще воля Божа. На все є воля Божа. Хрещена дитина має Ангела-охоронця, вона вже захищена. Колись охрестити дитину було проблемою для працюючих людей. Наприклад, я свою доньку хрестив таємно, запрошував священика додому. Тепер нема проблем це робити. Добре водити дитину до причастя. Навіть якщо дитина буде у церкві бігати (після трьох рочків вони активні), то це нестрашно, ця атмосфера храму позитивно впливає на дитину. А чому молодій родині не взяти дитину і не піти до церкви разом? Буде більше злагоди між батьками. Не важливо, до якої церкви, але треба йти до Бога. Мамина молитва за здоров’я дитини – це також крок на шляху до виздоровлення.

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар