четвер, 5 квітня 2018 р.


Спомин про Шевченка у віршах та квітах
9 березня минуло 204 роки з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Син кріпака, змалку сирота, талановитий юнак, що не мав змоги розвинути свій талант художника, став Світочем українського народу.
Для більшості українців Тарас Шевченко є не лише літературним та мистецьким символом, а й уособленням всієї України. Поезії Тараса Шевченка переклали більш, як ста мовами світу. Його зображення друкують на державних грошових купюрах, поштових марках, на його честь встановлюють пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускають ювілейні монети. Вшанували нашого славетного українця і на Дубровиччині.
8 березня керівники району та міста поклали вінки до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку, що у райцентрі, та вшанували пам’ять Кобзаря. Микола Петрушко, Микола Кухарець, Богдан Микульський, їх колеги, громадськість міста приєналися до всіх українців, хто вірші Тараса вважає пророчими і неповторними.
 У музеях та музейних кімнатах навчальних закладів, бібліотечних закладах культури і зараз діють тематичні виставки, експозиції, книжкові полиці, приурочені цій даті.
9 березня у райцентрі на майдані Злагоди зібралися представники районних організацій політичних партій «Свобода» та УНП, члени всеукраїнської організації ветеранів на чолі з Василем Яремчуком з метою в День народження Тараса поклонитися спільно його пам’яті. Міський голова Богдан Микульський знову ж таки розділив із земляками цей урочистий момент.
Згодом у Фейсбуку ми змогли переглянути відео, як дубровичани виразно і піднесено цитували рядки поета біля його пам’ятника. Учениця ліцею Марійка Лавор, Олександр Лавор, Олександр Задорожний і Анатолій Задорожний гарно і чуттєво розповідають на відео улюблені вірші із спадщини Кобзаря. Олександр Лавор зазначив:
– Цей своєрідний флеш моб вийшов спонтанно. Чекали доки всі зберуться. Вирішили, що не зайвим в такий день буде процитувати рядки Шевченкової поезії. Дуже приємно, що землякам сподобалася наша ідея.
Василь Захарович Яремчук додає, що члени його організації  – люди поважні, літні. На жаль, не всі мали здоров’я приїхати 9 березня у Дубровицю. Але, на щастя, представники організації зібралися і традиційно вклонилися Кобзареві у центрі міста. Додам, що в Україні загалом березень належить споминам про найбільшого українського генія, поета, художника – Тараса Шевченка
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар