четвер, 5 квітня 2018 р.



Ірина Мельничук обрала «ДівчатаSTEM»

Ліцеїстка Ірина Мельничук, єдина з Рівненської області, бере участь у всеукраїнському проекті «ДівчатаSTEM». Наша юна землячка обрала напрямок «Математика». Дівчина потрапила в проект серед сотень інших, хто подав конкурсну роботу. Попросила Іринку трішки розповісти про себе і про шлях у цей проект.
– Я народилася і виросла у Дубровиці, – каже Ірина, – до шостого класу навчалася у міській школі №1. Моя перша вчителька Буткевич Любов Романівна – це не просто чудовий наставник, вона була для нас як любляча мама, впевнено повела наш клас у країну знань. Досі моя перша вчителька хвилюється за мене і завжди морально дуже підтримує.
Згодом, через зміну місця проживання, я перейшла навчатися в Дубровицький НВК «Ліцей–школа». От саме тут зрозуміла, що математика – найцікавіший для мене предмет. Розкрили красу цієї науки для мене спочатку Володимир Федорович Котяш, а потім Ірина Миколаївна Островець. Отож я почала брати участь у конкурсах «Кенгуру», «Левеня», також писала наукові роботи у конкурсі Малої Академії Наук. Хоча не займала переможних місць. Але впевнено йшла до своєї мети. Цього року показала гарний результат: зайняла третє місце на обласному етапі МАН з математики.
 Мій шлях у STEM починався так. Заступник директора ліцею з наукової роботи Галина Іванівна Білотіл запропонувала учням взятии участь у конкурсі «Чому я обираю STEM-кар’єру?». Треба було відзняти відео, зробити презентацію або написати есе. Я вирішила розповісти про свою любов до математики і саме про це написала, чому я обираю цю науку. Моя робота увійшла в двадцятку кращих. Мене запросили до Києва.
Отож Ірина поїхала до столиці. За словами дівчини, вона була вражена людьми, яких зустріла у Києві. ДівчатаSTEM – це унікальна спільнота жінок, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері. Серед них – топ-менеджери IT і технічних компаній, науковці, представники Міністерств, вузів і громадських організацій. Ці жінки прагнуть розвивати технічні галузі та мріють бачити освічених, натхненних молодих спеціалістів-дівчат, що зацікавлені у побудові технічної кар’єри. Як каже Ірина, кожна ділова жінка по-своєму розпочинала свій шлях у великий бізнес, у кожного була своя мотивація. Але кожна успішна українка володіє кількома іноземними мовами. І постійно самовдосконалюється.
В рамках заходу дівчата-переможниці конкурсу відео «Чому я обираю СТЕМ?» були у Києві з метою познайомитися із ТОП-20 надихаючих жінок у STEM, які стали їх менторами - успішними жінками, які протягом кількох місяців ділилися знаннями і навиками з ними.
Цього року наша юна землячка брала участь у цьому проекті вдруге. Вона отримала завдання протягом двох місяців, спільно з ментором, працювати над реалізацією міні-проекту на тему «Як зацікавити більше дівчат у SТЕМ?». Основна його мета, щоб дівчата, зробивши невеликий проект, ще раз переконались у своїх силах.
Минулої суботи Ірина проводила презентацію для своїх однолітків у «Смарт кафе». Вона розповіла юним дубровичанкам про проект, у якому працює. Іра гарно підготувалася і щиро привітала своїх дівчат-друзів.
Вперше задля втілення проекту в життя Ірина знайшла і спонсорів – Олега Яцковця, Михайла Драгана, Михайла Гончарука.
Ділова зустріч випускниць дубровицьких шкіл пройшла цікаво і змістовно. Іринка впевнено, за допомогою відеоматеріалів розкрила суть проекту, у якому вже вдруге бере участь. Майбутню бізнес-леді України щиро привітав депутат обласної ради Віталій Сухович, адже Ірина була учасницею фотопроекту, який був організований за сприянням Віталія Миколайовича. Депутат подякував Ірині за її ентузіазм, за бажання самовдосконалюватися і вчитися, вчитися не лише у школі. Віталій Миколайович наголосив, що Україну має розбудовувати саме така креативна молодь.
Зазначу, що незамінною подругою, помічницею і порадницею Іринки в її поступі у проекті є мама Наталія.
Довідково: STEM – це акронім від science – наука, technology – техніка, engineering – інжиніринг та mathematics – математика.
Люба КЛІМЧУК.



Немає коментарів:

Дописати коментар