четвер, 5 квітня 2018 р.


ПРОФСПІЛКА ЗГУРТОВУЄ, ЗАХИЩАЄ, НАЦІЛЮЄ, ПІДТРИМУЄ

Україна є лідером Європи за розмірами та кількістю населення нарівні з Францією. Але це не головна причина, чому розповідь про найбільшу профспілкову організацію району я розпочала зі згадки про цю країну. Адже Франція – форпост не тільки світової моди, але й світового профспілкового руху. Коли французькі профспілки організовують страйки, це стає подією світового масштабу. Їх відлуння сягають і українських ЗМІ. Влада Франції звикла ставитися до спілчан з повагою і навіть дещо з осторогою.
Такою ж впливовою силою на теренах України є, на мою думку, й освітянські профспілки. Сьогодні про їх завдання, досягнення та проблеми на районному рівні ми спілкуємося з головою ради організації профспілки працівників освіти Вірою Твердюк.

Віро Миколаївно, яким чином реформа української школи торкнулася профспілок?
2017 рік для освітян став роком прийняття нового Закону України «Про освіту», початком впровадження ключової реформи нової української школи. ЦК галузевої профспілки проводилась активна робота для збереження в ньому трудових і соціально-економічних прав, гарантій та пільг працівникам освіти, пенсіонерам з їх числа та молоді, яка навчається, недопущення їх звуження, а також  фінансового забезпечення галузі. І це  зроблено.
Соціальні гарантії у новому законі про освіту збережено. Профспілка працівників освіти домоглася закріплення трудових прав працівників на законодавчому рівні. В законодавстві про охорону здоров’я немає навіть такої статті, як «Гарантії держави», а у нашому законі вона є. Для прикладу, медики мають право на курсову перепідготовку, а вчителям держава гарантує оплату підвищення кваліфікації.Але у наш час навіть гарантії держави потрібно виборювати, бо держава просто так їх не дає.
ЦК Профспілки та її організаційні ланки вживали заходи  для  забезпечення галузі освіти необхідними видатками  в поточному році – тобто передбачення обсягів видатків на освіту, що відповідають гарантіям, зазначеним в статті 61 Закону України «Про освіту». Показник фінансування освіти не менше 7% ВВП можна розглядати достатнім за умови врахування в цих обсягах дійсно бюджетних коштів, а не коштів спеціального фонду, з вилученням витрат на невластиві галузі функції – такі, як підвезення учнів, їх харчування, придбання шкільних автобусів.
Протягом року відбулася низка робочих зустрічей  керівництва Профспілки з народними депутатами,членами профільного комітету Верховної ради, Міністром освіти і науки України та його заступниками, заступниками міністрів фінансів і соціальної політики, на яких обговорювалися та знайшли підтримку  питання розвитку освіти, збереження трудового потенціалу галузі, недопущення звуження прав працівників та молоді, яка навчається. Однак, наявні випадки, коли урядова сторона, приймаючи важливі соціально-економічні рішення, не узгоджує їх з учасниками соціального діалогу.
Незабезпеченість видатками на утримання шкіл свідчить про те, що місцевими державними адміністраціями не в повній мірі реалізовано передбачене завдання наповнення місцевих бюджетів, вишукання додаткових джерел надходжень до бюджетів, зокрема за рахунок детінізації економіки, дотримання жорсткого режиму економії бюджетних коштів, посилення фінансово-бюджетної дисципліни.
Як функціонує ваша профспілка в умовах децентралізації?
Районна організації профспілки функціонує на засадах соціального партнерства не тільки з управлінням освіти, а із Миляцькою та Висоцькою ОТГ.
Діючі норми Статуту профспілки працівників освіти та науки України не передбачають створення профспілкових об’єднань первинних профспілкових організацій навчальних закладів у складі ОТГ. Відповідно до Закону «Про профспілки їх права і гарантії діяльності» та Статуту, первинні профспілкові організації залишаються у складі районних організацій профспілки, адже структура профспілки створюється за адміністративно-територіальним та виробничо-професійним принципом. З січня 2017 року проведена робота по юридичному оформленню відносин ради профспілки із Висоцькою громадою.Проведено збори у первинних профспілкових організаціях, укладено договори із Висоцькою сільською радою. На початку року проведено зустрічі представників Висоцької і Миляцької громад із членами ФПО(головою ФПО Шершуном М.Х. та головами галузевих профспілок), створено координаційні ради профспілок із представників усіх галузей.
Тож наша профспілка й надалі – неподільна, ми стоїмо на сторожі інтересів наших спілчан й в тих школах, що відійшли до ОТГ. Рада профспілки протягом 2017 року оперативно реагувала на проблемні питання, які виникали в роботі установ освіти незалежно від їх підпорядкування - підготувала роз’яснення з багатьох питань, що сприяло поліпшенню соціально-трудових відносин в колективах та інформувала про ці питання керівників навчальних закладів,  депутатів районної ради від освіти, голів профкомів, порушувала при зустрічі з головою райдержадміністрації та районної ради, керівниками ОТГ.
Так, профспілка не раз виступала ініціатором таких перемовин з владою. Чи завжди вдавалося досягти бажаного результату?
Захищаючи права наших спілчан, ми не тільки стукали у владні кабінети на районному рівні. З метою недопущення погіршення умов оплати праці, звуження соціально-економічних і трудових прав освітян, рада профспілки, підтримуючи дії галузевої профспілки та обласної ради, направляла впродовж минулого року колективні звернення до Президента України, Кабінету Міністрів, депутата Верховної Ради Яніцького М.П. Йшлося зокрема про збільшення додаткової дотації на утримання шкіл, про прискорення підвищення зарплати всіх категорій педагогічних працівників, про виплату зарплати всіх працівників з освітньої субвенції, фінансування дошкільної освіти. Не хочу сьогодні заглиблюватися детально, адже про всі ці заходи ми інформували спілчан. В тому числі й через «Дубровицький вісник».
На наші звернення завжди отримували однозначні  відповіді – Законом «Про місцеве самоврядування» утримання закладів освіти, оплату праці непедагогічних працівників покладено на органи влади на місцях. Але у нашому районі до цього часу надіються, що держава дасть кошти в повній мірі. На жаль, держава дає лише дотацію, інше потрібно заробляти.
Зарплата та відпускні педпрацівникам виплачувалися вчасно. Проведено коригування відпускних та індексацію заробітної плати. Збережено всі надбавки і доплати.
Щомісячна надбавка за престижність педагогічної праці у школах району виплачувалася у розмірі 20% до посадового окладу, а дошкільних закладів – у розмірі 12% за рік. Матеріальна допомога на оздоровлення та винагорода за сумлінну працю виплачена у розмірі 100% посадового окладу. Преміальні до дня працівників освіти виплачено управлінням освіти і Миляцькою громадою у розмірі – до 100%,Висоцькою громадою – у розмірі 20%.
Завдяки позиції профспілки досягнуто  виплати надбавки за роботу у нічний час та за використання дезінфікуючих засобів понад розмір мінімальної заробітної плати.
Грошові стимулюючі виплати обслуговуючому персоналу у Миляцькій  громаді виплачено по 100% посадового окладу двічі на рік, у Висоцькій громаді – у розмірі 10% посадового окладу, управлінням освіти – зовсім не виплачено та допущено заборгованість заробітної плати за грудень. Однак у січні, в тому числі й завдяки зусиллям профспілок, цю заборгованість було погашено.
З якими питаннями здебільшого звертаються спілчани?
Протягом року в раду профспілки з різних питань звернулося і отримали консультації і роз’яснення близько 80 членів профспілки (реорганізація, скорочення штатів, кухарів ДНЗ, вихователя не спеціаліста, про застосування податкової соціальної пільги, відпустки, режим роботи, встановлення стажу роботи, розподіл педнавантаження, оплата проїзду та інші).
Задля більшої обізнаності спілчан інформація про зміни законодавства постійно доводиться до первинних профорганізацій  через наші сайти, поширюється через соціальні мережі, друкується в ЗМІ, доноситься на спеціальних навчаннях профактиву.
Ми систематично здійснюємо розсилку матеріалів через створене об’єднання в Фейсбуці «Профспілка освітян Дубровиччини».
Які проблемні питання нині непокоять освітянську профспілку?
Управління освіти, молоді і спорту Дубровицької РДА, директори НВК Миляцької громади та сектор освіти Висоцької ОТГ не достатньо працюють  над створенням умов праці, які б максимально сприяли забезпеченню продуктивної зайнятості та зарахуванню періодів трудової діяльності до страхового стажу для призначення пенсії.
В установах освіти району актуальним залишається проблема повної зайнятості працівників. Лише 37% педагогів працює з повним тижневим навантаження.
Найвищий рівень забезпечення педагогічним навантаженням в Удрицькій школі - 90%, Осівській - 81%, Підліснянській - 74%, Кривицькій - 70%,Туменській - 55%, більше 40% - у Заслуцькій, Крупівській, Бережницькій, Великоозерянській, Лісівській, Велюнській школах.
Найнижчий рівень - до 20% у Орв’яницькій (18%) та Озерській школах – (19%.) А це значить, що директори шкіл не повинні приймати нових вчителів,а вивільнені години в першу чергу розподіляти тим, хто не має повного навантаження. Тепер це відповідальність директора школи. В ряді шкіл керівники закладів освіти мають до 12 годин, коли при цьому штатні вчителі не забезпечені годинами на ставку.
У дошкільних закладах району 43 працівники працює на неповну ставку (щомісяця управління освіти переплачує за них 11 тисяч грн. податку, а люди не мають страхового стажу). Так, приміром, у  Сварицевицькому ДНЗ із 11 працівників 6 працює на 0,5 ставки.
Відпустки без збереження заробітної плати до 14 календарних дні у 2017 році надавалися окремим працівникам дошкільних навчальних закладів.
Рекомендуємо нашим спілчанам активніше проявляти себе, аби забезпечити участь працівників освіти у депутатських корпусах рад усіх рівнів, при створенні нових ОТГ, у громадських радах тощо. Це дозволить оперативно впливати на всі процеси, що відбуваються в суспільстві.
Проблем, одне слово, чимало. Працюємо над їх усуненням спільно.
Попереду на всіх освітян чекають масштабні зміни. Як працюватимуть в нових умовах профспілкові організації?
Реформування української школи передбачає автономію школи. Відповідно до угоди ми повинні сприяти закладам освіти в реалізації передбаченого законодавством права на самоврядування. У нашому районі загальноосвітні заклади Миляцької громади уже мають досвід роботи в таких умовах. Директорам було дуже непросто, довелося бути економістами, юристами, методистами, управлінцями, постачальниками, кадровиками. 
Освітяни готові до роботи в нових умовах. Профспілки й надалі опікуватимуться нормуванням та оплатою, охороною праці працівників, належними їм соціальними гарантіями, пільгами та компенсаціями, оздоровленням, організацією дозвілля тощо.
Що ж бажаємо, аби ваша профспілка й надалі залишалася такою ж активною та дієвою. Дякуємо за розмову.
Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар