четвер, 27 липня 2017 р.

* Із колегії РДА
Героям – слава.
А чи ще щось?

Бойові заслуги військовослужбовців держава конвертує у пільги. Тож саме про соціальний захист та надання медичної допомоги учасникам АТО розмовляли на нещодавній колегії райдержадміністрації.
Як повідомив заступник управління соцзахисту Бернацький Юрій Юрійович, лише 350 ветеранів війни звернулося до служби і перебувають під її опікою. Він також нагадав перелік гарантій для бійців відповідно до закону: 75 % на житлово-комунальні послуги; 50 % абонентна плата за користування телефоном, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням; безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою; щорічна грошова допомога.
На обліку в спеціалістів районної лікарні знаходиться 172 учасники АТО, повідомляє Поліщук Олександр Костянтинович. Для забезпечення стаціонарної допомоги виділено 10 ліжок для бійців: 5 – в терапевтичному відділенні, 3 – в неврологічному і 2 – в хірургічному. А в решті відповідно до показань і потреб. «На жаль, мушу констатувати, що палати не повністю обладнані. Потрібно докупити побутової техніки відповідно до сучасних вимог», – зауважує очільник ЦРЛ. За перший квартал цього року проліковано 6 атовців. Згідно із постановою Кабінету Міністрів на харчування кожного в день слід виділяти 55 гривень, на лікування – 65. Втім фінансова реальність лікарні диктує інші умови: 18 і 20 гривень відповідно. За 2016-ий безоплатне зубопротезування отримали 10 воїнів АТО. За нинішній рік стоматологічну допомогу надали 21 бійцю та членам їх родини. Також Олександр Костянтинович зауважив, що є нині проблема з коштами і на виділення пільгових медикаментів.
Островець Вікторія Михайлівна додала, що цьогоріч санаторно-курортне лікування отримали 9 чоловік серед усіх ветеранів війни, в тому числі видано довідок на оздоровлення 4 атовцям.
Зачепили й болючу тему земельних ділянок. З приводу цього доповідав Сімаченко Віталій Геннадійович, начальник районного Держгеокадастру. Відтак до служби з початку АТО надійшло 278 заяв з району. В результаті за цей час для особистого ведення сільського господарства було надано 49 га 171 бійцю та 18 га для садівництва – 152-ом. Інші звернення наразі розглядаються. Складніша ситуація із ділянками для будівництва, за їх розподіл відповідають міська та сільські ради. Головна теза, яка звучала від їхніх представників, – землі для всіх катастрофічно бракує.
Ми коротко виклали суть доповідей на колегії. Хоча це питання варте ґрунтовного аналітичного матеріалу. Поки зазначимо лиш одне: добре, що держава дбає про своїх захисників, їхні права, соціальний захист, оздоровлення, приймаючи відповідні постанови. Але чомусь забуває, що до кожного закону потрібно розробити чіткий механізм надання таких пільг та гарантій, а ще закласти в бюджет кошти на їх виконання.
Стадіон потрібен.
Питання лиш в грошах
Обговорювали на колегії й стан розвитку спорту в районі. Доповідала начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк. Прослухавши виступ Ніни Іванівни,  можемо з упевненістю сказати – Дубровиччині є ким пишатися. Наші земляки достойно захищають честь краю як на місцевих, так і всеукраїнських змаганнях.
«В рейтингу серед усіх ДЮСШ наша спортивна школа займає 7 місце. Це дуже хороший результат. Особливо зважаючи на те, що вона не має своєї бази і ютиться в орендованих приміщеннях», – зазначила пані очільниця освіти.
Від присутніх звучали ідеї облаштувати для цих потреб колишній басейн. Втім керівниця управлінням зауважила, що будівля нині в критичному стані і на реконструкцію треба немалі кошти. Тож знову мову завели за спортивно-оздоровчий комплекс, зведення якого вже розпочалося. Будує стадіон приватна фірма «Фіалка». Саме вона виграла тендер і згодилась спорудити об’єкт до кінця 2018 року за 37, 5 мільйонів гривень. Нині є 2,2 мільйони (один виділила обласна рада, решта надійшла завдяки клопотанню Василя Яніцького). Втім це поки мізерна частина потрібної суми.
«Завдячую всім, хто вже вклав лепту в проект. Особливо селецькій, берестівській та міській радам за гроші на проектно-кошторисну документацію. Нині в області будується багато спортивних об’єктів. В Дубно і Здолбунові – зали, в Острозі – ДЮСШ. Вони, як і наш комплекс, претендують на фінансування з фонду регіонального розвитку. Тож всі будуть боротися за ці кошти. Комісія фонду виділить їх місту, де буде бачити реальні дії: що зроблено, скільки коштів залучено. Тому ми маємо об’єднати всі сили. Задіяти підприємців, спонсорів та меценатів. Можна ініціювати народний клуб за прикладом рівненського «Вереса». Чому народний? Бо там була проведена робота з населенням, відкрито рахунки в банках, на які люди скидали і по 500, і по 100, і по кілька гривень. Якщо ми не скористаємось цим шансом зараз,  то комплекс залишиться і надалі примарною можливістю», – закликав голова ФСТ «Колос» Андрій Гриневич. На думку пана Андрія, якщо цей об’єкт фінансуватиметься, як нині по 2 млн. грн. на рік, такими темпами ми зводитимемо спорткомплекс 19 років. Якщо район вже витратив на саму проектно-кошторисну документацію комплексу понад 1 млн. грн., то, може, варто прислухатися до крику душі спортсменів. Чи він таки залишиться криком волаючого в пустелі?

* Акценти
Верхолаза зняли з сосни та передали лікарям
31-річний чоловік виліз на дерево, щоб там заночувати. Втім стривожені односельці не дали йому цього зробити та викликати рятувальників.
Це сталось у селі Сварицевичі. Чоловік забрався на 13- метрову сосну, а злізти з неї чи то не зміг, чи не захотів. Його звідти за допомогою драбини зняли рятувальники. Після чого чоловіка повезли «швидкою» у лікарню та госпіталізували, повідомляє прес-служба ГУ ДСНС Рівненщини.
Новенькі «швидкі» поїдуть у райони
На Рівненщину вже приїхали 18 автомобілів швидкої медичної допомоги, які придбав Світовий банк. Невдовзі нові «Сітроени» планують передати лікарням.
Як повідомляють консультанти проекту Світового банку на Рівненщині, всі авто укомплектовані сучасним медичним обладнанням. Автомобілі розподілять між районними лікарнями області, а також по одній швидкій отримають Рівненська обласна та міська лікарні, інформує РОДА.
У скупників забрали 10 кілограмів бурштину та 25 тисяч євро
Поблизу села Берестя поліцейські вилучили у жителів Полтавської та Черкаської областей 10 кілограмів «сонячного» каміння, який ті придбали у місцевих жителів.

У салоні автомобіля, на якому їздили скупники, також знайшли  25 тис євро. Нині встановлюється вартість вилученого бурштину. Тривають слідчі дії.

Немає коментарів:

Дописати коментар