четвер, 27 липня 2017 р.

Україні не потрібні освічені медики?

Міносвіти скасувало наказ МОЗ про введення мінімального прохідного бала для абітурієнтів медичних спеціальностей – 150 з кожного предмета ЗНО. Думки стосовно цього кардинально відрізняються. Дехто впевнений, що скасування такого бар’єру дасть шанс всім вступити до медичних вишів. Натомість в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун критикує таку ініціативу.
«150 бали. Мінімум. Для медиків. Безкомпромісно. Хочете, щоб вас лікував лікар з 103 балами? Україні не потрібні освічені медики?», – запитала Супрун у Twitter
За статистикою попереднього року абітурієнти-бюджетники медичних спеціальностей вступали з балами – від 159 до 191. Абітурієнти-контрактники – від 102 до 168 балів
Відтак міністр зауважила «У цілому світі, щоб потрапити до медичного університету, треба бути – найкращим. А контрактник з низьким рівнем знань – дійна корова для університету, можливість його «додатково навчати», «допомагати з екзаменами» та «вирішувати інші питання». Вона також додає, що 37% випускників медичних вишів в цьому році не змогли здати міжнародний ліцензійний інтегрований іспит, який заплановано для введення в Україні як обов’язковий.
Підтримує думку Уляни Супрун й випускниця Дубровицького ліцею Ілона Ремезюк. Вона свого часу набрала 200 балів з двох предметів і нині є студенткою стоматологічного факультету ТДМУ ім. І Я. Горбачевського. «Я чула про мінімальний поріг. Це рішення здається досить обґрунтованим, адже з першого дня «медичний» не дає розслабитись, потрібно вчити масу нового. Повторюся, що ЗНО –  це ще не так складно, складно пізніше. Медик має бути ерудованим, володіти інформацією і вмінням засвоїти її на практиці. А перед цим повинна бути якась елементарна шкільна база. Можливо, поріг у 150 балів дасть поштовх до наполегливої праці».

Але зовсім інше бачення мають у Верховній Раді. «Всім, хто стурбований якістю підготовки наших лікарів, хочу сказати, що якісь майбутнього лікаря визначає те, як він здав державні іспити після завершення навчання в медичному вузі, а не вступні бали ЗНО. Хто не зможе вчитися – буде відрахований після першої чи другої сесії. Міносвіти в той час, коли йде війна в нашій країні, коли тисячі дітей-сиріт і сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб, потрібно не обмежувати права абітурієнтів на вступ до ВНЗ, а просто затвердити стандарти підготовки студентів і посилити контроль за навчанням», – заявила Ольга Богомолець,  голова профільного комітету ВР.

Немає коментарів:

Дописати коментар