четвер, 27 липня 2017 р.

«ПЕРЕЗАВАНТАЖИЛИ»  БЮДЖЕТ, ЗАСТУПНИКА НЕ ЗМІСТИЛИ, ДЕЛЕГУВАЛИ ПРЕДСТАВНИКІВ ДО ГОСПІТАЛЬНОЇ РАДИ
27 червня відбулося пленарне засідання чотирнадцятої сесії районної ради, на розгляд якої виносилося близько 20 питань. У роботі сесії взяли участь 27 депутатів із 34 обраних. Перед початком пленарного засідання голова райдержадміністрації Микола Петрушко та районний військовий комісар Анатолій Білаш вручили відзнаки оперативно-тактичного угрупування «Маріуполь» Нивецькому та Залузькому сільським головам (Тетяні Рудій та Віктору Олексієвцю), волонтеру Павлу Голяці. Ці нагороди напередодні Дня Конституції України вони отримали за визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету, відданість українському народові, активну громадянську позицію, підтримання бойового духу наших захисників.

Потому депутати перейшли до розгляду питань порядку денного, з-поміж яких, як завжди, було й кілька запитів. Також було повідомлено про створення в раді депутатської фракції «Свобода» (її керівник – Олександр Лавор).
Так, депутат Станіслав Рожко клопотав про виділення коштів на капітальний ремонт дитячого садка «Дюймовочка» у Колках. Про жалюгідний стан цього закладу й величезну чергу на місце в садок газета вже неодноразово писала. Тому й запит депутати підтримали без жодних обговорень, спрямувавши його розгляд до голови райдержадміністрації.
А депутат від Залужжя Наталія Котяш звернулася до районної ради щодо відкриття маршруту Залужжя-Дубровиця-Залужжя на вихідні дні, оскільки перевізник, що здійснює сполучення зараз, в суботу та неділю не працює. Цей запит також розгляне голова РДА.
Депутати фракції «Воля» ставили питання про дострокове припинення повноважень заступника голови районної ради Олександра Задорожного. Однак цей запит депутати не підтримали.
Про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку на території району депутатів інформували керівник Сарненської місцевої прокуратури Ярослав Баглей та начальник районного відділення поліції Костянтин Головатюк.
Було внесено зміни до складу постійної комісій районної  ради. Замість Олексія Лясковця, що достроково склав депутатські повноваження, членом цієї комісії стала Ніна Стасюк.
Прийняли депутати також програму створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та внесли зміни до районного бюджету, збільшивши доходи  та видатки на близько півтора мільйона гривень. Левова частка цих коштів щодо видатків  спрямовувалася на освіту (співфінансування придбання «Шкільного автобуса», за харчування дітей під час роботи пришкільних таборів), медицину (придбання медикаментів для проведення профілактичних медоглядів, погашення заборгованості за спожите теплопостачання, поточне утримання), фінансування заходів місцевих і регіональних програм тощо.
Потому народні обранці прийняли рішення про припинення діяльності КП «Редакція проводового мовлення «Радіо Дубровиця» шляхом приєднання його до іншого комунального підприємства ради  «Регіональний медійний інформаційно-комп’ютерний центр». А от питання призначення керівника КП «Теплосервіс» залишається відкритим до наступної сесії. За пропозицією депутата Сергія Киркевича, це питання перенесли.
Надали депутати дозвіл на розроблення схеми землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель на частину території району (об’єднана територіальна громада – Висоцька сільська рада), затвердили технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка відводиться в оренду ПП «Сварицевицька цегла», затвердили перелік нежитлових приміщень, що підлягають приватизації через аукціон (поки що до нього включено лише будівлю колишнього «Червоного Хреста»).
Після недовгих дискусій депутати районної ради не підтримали пропоноване до розгляду звернення до Президента України та Верховної Ради щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Проти продовження цього мораторію активно виступав депутат Григорій Шах: «Нехай хоча б на старості ті колишні колгоспники поживуть достойно, якщо знайдеться покупець на їхній земельний пай». Думки з приводу мораторію розділилися. За проголосувало 15 чоловік. Тож це питання не набрало необхідної кількості голосів.
Наступним рішенням сесії суттєво збільшується заробітна плата голови та заступника районної ради. Тепер їх заробіток складатиметься з посадового окладу, надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи в розмірі 50% посадового окладу із врахуванням надбавки за ранг та вислугу років. Крім того, передбачено щомісячне преміювання за загальні результати роботи в межах коштів, передбачених на преміювання та економії коштів на оплату праці в розмірі 70% до посадового окладу.
Було також затверджено план роботи районної ради. За пропозиціями, що безпосередньо внесли в сесійній залі, додатково в наступному півріччі було вирішено заслухати звіт начальника рибоохорони та голови районної організації УТМР щодо охорони флори та фауни (це пропозиція Станіслава Рожка), про стан будівництва колектора в лікарні (Сергій Петрушко), роботу бюджетних закладів в опалювальний сезон (Василь Грицюк).
Гаряча дискусія розгорнулася навколо делегування учасників до госпітальної ради Сарненського округу. Звучали пропозиції навіть оскаржувати відповідну постанову КМУ у суді, оскільки одна з умов, що має бути дотримана при формуванні госпітальних округів, - можливість доставки хворого до лікувального закладу упродовж 60 хв., що при віддаленості населених пунктів від Сарн та стані дорожнього полотна в районі, просто не можливо. Депутат Юрій Лосік наполіг на обговоренні звернення до керівництва державою та областю щодо створення госпітального округу, яке ми наводимо повністю. Тож звучало, аби зовсім не делегувати своїх представників (від району пропонувалися головний лікар ЦРЛ О.К. Поліщук та голова постійної профільної комісій районної ради С.М.Рожко, будуть в раді й делегати від Висоцької та Миляцької ОТГ) до госпітальної ради. Ніякі аргументи, що такий «демарш» вже нічого не змінить, оскільки рада сформована й без наших представників та навіть вже пройшло її перше засідання, де обрано керівний склад, на депутатів не діяли, аж поки голова райдержадміністрації не запропонував до складу госпітальної ради свою кандидатуру. «Позиція споглядання ні до чого не приведе. Вважаю треба бути в цій раді й відстоювати наші медичні заклади та наше населення. Можливо, об’єднуватися з сусідами з Зарічного та Рокитного й таким чином впливати на ситуацію», – сказав Микола Петрушко. Він став делегатом до госпітальної ради замість С.М. Рожка.
А депутат Ніна Стасюк підготувала звернення щодо ремонту автомобільних доріг місцевого значення. У «Різному» розглянули звернення благодійної організації щодо сторення на базі Бережницької лікарської амбулаторії хоспісу. Нагадаємо, в цій амбулаторії повинна пройти реконструкція за кошти Світового банку. Тому депутати пропонували благодійникам розглянути інші можливості для втілення їхнього благородного пориву полегшити життя немічним. Благо, пустуючих приміщень в районі доволі.
Людмила РОДІНА.

Олександр Задорожний з приводу депутатського запиту «Волі» про дострокове припинення повноважень заступника голови райради: «ініціативу дострокового припинення моїх повноважень «Валерій Салюта у своєму запиті аргументував тим, що на цій сесії мало розглядатись питання надбавки і преміювання до заробітної плати, яка відповідно до Постанови КМУ № 353 від 24.05.2017 року збільшена для працівників органів місцевого самоврядування. Для тих, хто любить рахувати чужі гроші, поясню, що в цьому році жодного разу премії не отримував, адже відповідних коштів не передбачено в кошторисі і економії фонду оплати праці нема, тому немає з чого премію платить! Ще Валерію Володимировичу не сподобалась моя участь в конкурсі на здобуття Премії КМУ в розмірі 50 тис.грн., і це він вважає вагомим аргументом для моєї відставки. Попередньо від Салюти В.В. було депутатське звернення з даного питання і від однойменної громадської організації, назва якої співзвучна із назвою його політичної партії (не дає їм спокою моя участь в конкурсі), на їх звернення була дана аргументована відповідь, що участь в конкурсі прийнята відповідно до Положення про Премію КМУ, затверджене Постановою КМУ. Проте отримавши відповіді від райради, вириваючи окремі речення, на своєму інтернет-ресурсі намагаються зробити з цього сенсацію! Заспокоюю «стурбовану» громадськість, 20 лауреатів Премії визначені, мене в їх числі нема, 50 тис.грн. не отримав! Хоча на ці гроші можна було б багато патріотичних справ зробити…
Дякую депутатам, що не підтримали ідею «імпічменту» і прошу вибачення, якщо когось своєю посмішкою, під час зачитання запиту головою ради, образив. Не міг стримати емоції від аргументів, наведених в запиті».

Звернення щодо ремонту доріг до голови ОДА!
Депутати Дубровицької районної ради звертаються до Вас, як до очільника нашої області, надати нам роз’яснення щодо розподілу коштів на проведення ремонту доріг у нашій області.
Новини у засобах масової інформації та на сайтах нас радували, що понад півмільярда гривень цього року планує витратити обласна державна адміністрація на поточні ремонти доріг Рівненщини.
І обнадійливими є Ваші слова :«Погані дороги – це проблема не лише Рівненщини, але й усієї України. Саме тому Глава держави Петро Порошенко та Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман оголосили 2017 рік – роком будівництва доріг. Саме тому уряд цього року виділив рекордну для останніх часів суму коштів, яку ми направимо на ремонти доріг».
Також ми знаємо, що уряд спрямував для ремонту більше 150 мільйонів гривень, ще 300 мільйонів Рівненська ОДА має отримати від реалізації в області митного експерименту. Оскільки наразі Рівненщина бере участь в експерименті, в ході якого 50% всіх перевиконань від планових надходжень з рівненської митниці будуть залишатися в обласному бюджеті та можуть бути перераховані на ремонт доріг місцевого та національного значення.
Дороги нашого району функціонують у більшості як напрямки.  До сіл Переброди, Трипутні, Осова, Смородськ, Зелень, Великий Черемель, Озерськ прокладені дороги ще за радянських часів перетворилися на суцільні вибоїни, окремі відрізки доріг перебувають у непридатному для проїзду стані. А на часі функціонування госпітальних округів. Як можна забезпечити підвіз хворих з таких населених пунктів?
І на сьогодні автодорога Городище–Рівне-Старокостянтинів, яка нещодавно отримала статус національного значення, знаходиться також у незадовільному стані.
На доручення голови райдержадміністрації від 18.05.2017 року щодо проведення навіть ямкового ремонту доріг Сарненська філія дорожньоексплуатаційної дільниці надала відповідь, що наразі  відсутня асфальтобетона суміш.
Із засобів масової інформації ми знаємо, що плануються ремонти доріг до опорних шкіл. Рішення про створення опорних шкіл у нас у районі ми прийняли. Проте на сьогодні, щоб підвозити дітей до Сварицевицького НВК, який переміг у конкурсі на кращий опорний заклад в області, потрібно в першу чергу забезпечити проведення капітального ремонту доріг.
Нас депутатів районної ради турбує той факт, що при попередньому розподілі коштів на проведення ремонту доріг у переліку районів, де планується ремонт доріг, нашого, Дубровицького району, не має.
Просимо Вас при розподілі коштів передбачити у цьому році виділення коштів на проведення ремонту дороги  Городище -Рівне-Старокостянтинів, саме на відрізку Бережниця-Городище та  відремонтувати  дороги із філій с. Озерськ (7 км), с. Лісове (8 км), с. Зелень (8 км) до опорного Сварицевицького НВК з метою забезпечення функціонування даного закладу як опорного з 1 вересня 2017 року, а також проінформувати, які кошти плануються виділити у цьому році для ремонту доріг у нашому Дубровицькому  районі?

Звернення щодо госпітальних округів на базі КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ»
Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 932 затверджено Порядок створення госпітальних округів.
Метою прийняття постанови є забезпечення своєчасного доступу населення до послуг вторинної медичної допомоги належної якості, оптимізація ресурсів закладів охорони здоров´я, підвищення ефективності використання бюджетних коштів. Водночас, постановою передбачені критерії для визначення складу та меж госпітального округу.
Виникає величезна стурбованість щодо визначення подальшого існування закладів охорони здоров´я району, а саме прийняття рішення щодо меж і складу створення госпітального округу, адже критеріями відбору визначено, що лікарня інтенсивного лікування передбачена для існування при забезпеченні медичної допомоги не менше як на 100 тисяч населення, а лікарня інтенсивного лікування другого рівня на населення не менш як 200 тисяч  населення.
Враховуючи критерії відбору закладу охорони здоров´я для лікарні інтенсивного лікування, адміністрація КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ» та депутати Дубровицької районної ради просять врахувати наступні особливі чинники, що впливають на прийняття рішення щодо можливості створення госпітального округу на базі КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ».
Дубровицький район відноситься до постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, в якому на даний момент проживає 48,5 тис. населення, 40524 з яких мають статус згідно з Законом України «Про  соціальний захист населення, що постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи», тобто надано право на покращене медичне обслуговування. 
КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ» надає вторинну спеціалізовану медичну допомогу та обслуговує 48,5 тисяч населення, яке проживає в 58 населених пунктах. Час приїзду до КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ» при наданні невідкладної допомоги з урахуванням стану автомобільних доріг з 25 населених пунктів, що становить 43% випадків значно перевищує 60 хвилин.
Відповідно до п. 15 Порядку створення госпітальних округів, зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг з твердим покриттям.
Показники хірургічної роботи, оперативної активності, роботи терапевтичного, неврологічного відділень свідчать про достатні навантаження та ефективність функціонування цих відділень. У 2016 році в КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ» проведено 977 операцій. У пологовому відділенні прийнято 411 пологів, зареєстровано 2229 травм, 80% з яких, відбуваються в населених пунктах, які не відповідають п. 15 Порядку створення госпітальних округів.
Медперсоналом КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ» постійно надається амбулаторна та стаціонарна вторинна спеціалізована медична допомога неврологічного, очного, отоларингологічного профілю та невідкладна ургентна допомога жителям Зарічнянського району.
Прийняття рішення на користь створення госпітального округу спільно з іншими адміністративними районами неодмінно призведе до примусового закриття окремих відділень КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ», необґрунтованого скорочення ліжок та унеможливить надання своєчасної спеціалізованої медичної допомоги хворим Дубровицького району. Велика частина хворих вимушена буде нести фінансовий тягар, що ляже на сімейні бюджети хворих при необхідності отримати медичну допомогу в новоствореному госпітальному окрузі, але за межами району.
В умовах економічної кризи медична спільнота району та депутати Дубровицької районної ради глибоко стурбовані з приводу такої ситуації та не можуть стояти осторонь при прийнятті таких рішень.
У зв’язку з вищевикладеним, просимо управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації розглянути можливість створення госпітального округу на базі КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ», врахувати порушене питання при підготовці кінцевого варіанту концепції реформування медичної галузі Рівненської області, клопотати про його вирішення перед центральними органами виконавчої влади.
Схвалено рішенням районної ради від 27 червня 2017 р. № 201.



Немає коментарів:

Дописати коментар