пʼятницю, 28 липня 2017 р.


Іуляніє!
Посилай нам свою благодать!

Вона була людиною без гордині, доброю і щирою. Чудова донька знаних батьків-меценатів Іулянія – скромна красуня з блакитним очима – увійшла в історію як праведниця з добрим характером і смиренням. Саме такою була юна донька Георгія Ольшанського, князя, який на початку 16 століття мешкав у нашому містечку. Донька його хоч і була княжого роду, та не підносилася через це над іншими, а залишалася надзвичайно скромною. Бо ж гарно засвоїла Святе Письмо, в якому написано, що справжня прикраса жінки не коштовне вбрання, а добрі вчинки. Ці слова князівна завжди пам’ятала і прикрашала своє праведне життя цнотливістю, милосердям, добротою, повсякденною молитвою. А сама була тиха та лагідна до всіх, покірна батькам своїм. Ось так, на початку 17 століття, Господь явив усім на диво нову святу, яка прожила на землі недовге, проте ангельське життя, а потім Бог судив їй стати великою помічницею та заступницею полісян на небі.
Саме нашу покровительку Іулянію вшановували 19 липня у храмах міста. Приємно, що у церквах було багато людей, квітів,  літні люди, молодь і дітки прийшли поклонитися пам’яті діви Іулянії.
Напередодні, 18 липня, ввечері, митрополит Сарненський і Поліський  Анатолій очолив святкову всеношну з нагоди дня пам’яті святої праведної діви Іуліанії у Свято-Миколаївському храмі міста. Молитовно славили заступницю Полісся разом з владикою  благочинний  протоієрей Микола Іваничко, настоятель храму протоієрей Сергій Деркач, духовенство єпархії, прихожани храму. Цього дня було освячено новий дзвін, який буде кликати людей до молитви у  древній храм. Отець Сергій розповів:
– У 1999 році під час великих морозів розкололися наші церковні дзвони. Один з них було замінено невдовзі, а от другий придбали нещодавно, і встановимо на знак святкування 145-річчя храму, яке пройде у грудні, на свято Миколи. Хочу висловити подяку Віктору М’ялику, благодійнику, який допоміг з коштами на придбання дзвону (а це 10 тисяч грн.). Зрозуміло, що коли людина сприяє розвитку духовності, то вона відповідно й сама багата у серці на добро і щиру віру. Впевнений, що таким є і благодійник Віктор Ничипорович. Дякую і всім прихожанам храму, бо ще 20 тисяч (дзвін коштує 30 тисяч грн.) – це гроші, зібрані церковною громадою. Ми раді були освятити дзвін саме в цей прекрасний літній день, коли славимо нашу заступницю. Всім нам треба вчитися у діви Іулянії щирості помислів і доброчесності. Під час ранішньої владика також звершив заупокійну літію по спочилому настоятелю храму протоієрею Федору Деркачу.
А вже 19 липня митрополит Сарненський і Поліській звершив божественну літургію у Свято-Іуліаніївському храмі нашого міста. Святкове богослужіння об’єднало віруючих УПЦ та багаточисельних парафіян з інших храмів району. Зустрічали владику квітковою стежкою, яка свідчила про велику повагу до митрополита, уклінне ставлення до його мудрості і чину. У цей день щиро привітали всіх прихожан і гостей храму з престольним святом і голова нашої райдержадміністрації Микола Петрушко та секретар міськвиконкому Оксана Краглевич. А владика Анатолій ще й попросив передати вітання зі святом всім жителям міста, тим, у кого не було можливості у святковий день прийти до храму. Митрополит сказав:
– Я щиро поважаю наших вірян, скромних, добрих і простих людей. Хай хранить Бог кожного християнина у цьому славному місті і краї. Дубровиця  щаслива вже тим, що на небі має таку заступницю, як праведна Іулянія. Радий сьогодні бачити так багато людей біля церкви на святі.
Владика Анатолій благословив продовження будівництва собору діви Іулянії, адже фундамент вже є, черга – за викладанням цегли. (Її вистачає наразі на третину собору). Почати зводити стіни храму, як наголосив митрополит Анатолій, треба найближчим часом.
Отець Ростислав, настоятель храму, щиро дякує усім прихожанам, хто долучився до організації престольного празника. Настоятель зичить благодаті своїм помічникам, всім мешканцям Дубровиці, гостям свята та їх рідним.
Як завжди святково-урочисто вшанували нашу покровительку міста і у храмі Різдва Богородиці. Настоятель храму отець Данило зазначив, що наша любов до рідного краю – це й пошана до Святої, яка є його покровителькою. Теплі слова прихожанам сказав настоятель храму не лише у церкві, а й біля пам’ятника діви Улянії Гольшанської-Дубровицької. Нагадаємо, що він був встановлений у 2005 році.
Дуже багато світлих емоцій і думок навіяв цей святковий день. Так хочеться, щоб завжди ми пам’ятали, що незалежно від того, до якого храму ходимо, маємо бути сильними і непохитними, відданими своїй вірі.
Наша покровителько, Іуляніє! Посилай нам свою благодать!   Поглянь на потреби наші і допоможи своїм заступництвом. Миру нам всім, здоров’я, любові і взаємоповаги.

Любов Клімчук.



















Немає коментарів:

Дописати коментар