четвер, 27 липня 2017 р.

Історія 20 гривень,
або Що робити з пошкодженими купюрами?

Гроші, як і всі речі, мають «термін придатності». Мабуть, із кожним траплялося, коли випадково псувалися купюри. То випрали штани, в кармані яких лежали паперові банкноти, то для дитини вони стали художнім полотном, то самі з необережності розірвали, а то й «на здачу» підсунули пошкоджену гривню. Сценаріїв безліч. А фінал зачасту один – понівечені життям гроші відмовляються приймати будь-де. Ось і моя порвана двадцятка стала не потрібна ні в аптеці, ні в магазині, ні в маршрутці. Хоча за законом зношену купюру, яка не викликає сумніву в її справжності та платіжності, зобов’язані брати.
Зокрема зношеними вважаються гроші, що мають потертості, забруднення, написи, відбитки штампів, надриви чи надрізи, отвори та проколи, надірвані краї та кути, втрачений чи змінений колір, пом’якшений папір, йдеть в постанові НБУ.
Попсувавши нерви в торговельних точках, вирішила йти в банк. Сума ніби й не велика, але, як-то кажуть, копійка гривню береже. В ПриватБанку на прохання замінити двадцятку працівниця і оком не змигнула. Оглянула її, а потім витягла із шухляди нову банкноту того ж номіналу і протягнула у віконце. Безкоштовно і без жодних заяв. Таку ж процедуру можна провести й в Ощадбанку.
Однак мені пощастило, адже моя банкнота зберегла більше половини своєї площі. Збагатитись і обдурити банкірів не вийде тим, хто задумав одну купюру розірвати надвоє і віддати шматочки у різні відділення. Адже не відшкодують гроші, в яких через пошкодження втратилось 55%.
Сильно понівечені купюри вогнем та водою, складені з двох і більше частин, склеєні з шматків різних купюр відправляють на дослідження. В такому випадку треба взяти із собою паспорт або документ, який засвідчує особу. Якщо пошкодження відбулося внаслідок пожежі, то слід надати, за наявності, довідку. За результатами цих досліджень, які проводяться НБУ безплатно, клієнтам компенсовується відповідна сума грошей.
Із зношеною іноземною валютою ситуація дещо складніша. В ПриватБанку взагалі не обмінюють. В Ощадбанку приймають, але не безкоштовно: за обмін старої, порваної чи брудної банкноти тут беруть комісію у 10% від її вартості. Операцію з прийому таких грошей називають «інкасо», цей процес тривалий. Клієнт здає валюту, далі її направляються в іноземний банк. І якщо там купюру визнають непідробленою, людина отримає відшкодування в тій самій валюті чи у гривнях за курсом.
Втім у більшості українських банків співробітникам забороняється приймати іноземні банкноти, якщо на них не збереглися номер, серія, номінал (цифрами і прописом), основний малюнок на лицьовій та зворотній стороні, елементи захисту від підробки, якщо вони розірвані більше, ніж на двоє.
Цікаво, що гривня – одна з найміцніших у фізичному сенсі валют, друкується на якісному матеріалі. Що не скажеш про її вартісну силу.

Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар