пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Хто «замовляє музику»
в українських ЗМІ?

«Хто володіє інформацією, той володіє світом», ‒ слова легендарного банкіра Натана Ротшильда, який зумів перетворити інформацію в мільйонні статки. Першим перехопивши голуба зі звісткою про поразку Наполеона під Ватерлоо, він майстерно зіграв на паризькій та лондонській фондових біржах і став володарем чималої частки британської економіки. Пройшло більше двохсот років, а інформація й досі залишається величезним стратегічним ресурсом. Тільки голуби перетворилися на телеканали, радіо та газети. В результаті виникає запитання: «Хто ж зараз є господарями медійного світу, та хто нині заробляє на нас мільйони?». Ця інформація чомусь завжди була в Україні за сімома замками. Можливо через те, що ці володарі й так мають статки, якими можна було б прогодувати маленьку країну в Африці. Можливо через те, що вони пов’язані з олігархічними кланами країни, яка розпочала з нами жорстоку та непотрібну війну. А можливо через те, що це володіння їм просто заборонене чинним законодавством. Причин є багато, а ось істину спробуємо знайти. Тому пропонуємо перелік найпопулярніших українських ЗМІ та їх власників.

Володарем телеканалів «1+1», «2+2», «ПлюПлюс» та «ТЕТ» є  голова Дніпропетровської ОДА, власник кампанії «Укрнафта» та понад 33% акцій «Приватбанку» Ігор Коломойський.
Телеканали «Інтер», «Інтер+», «Мега», «НТН», «К1», «К2», «Enter Film», «Піксель», «MTV», газета «Сьогодні» належать мільярдеру, голові кампанії Group DF (активи якої зосереджені в хімічній промисловості, виробництві титану, газовому, банківському секторах, агросекторі, виробництві харчової соди, секторі енергетичної інфраструктури та нерухомості) Дмитру Фірташу та олігарху, екс-голові Адміністрації Президента України В.Януковича, народному депутату партії «Опозиційний блок» Сергію Льовочкіну.
Мільярдер та зять Л. Кучми Віктор Пінчук володіє телеканалами «СТБ», «Новий канал», «ICTV», «М1», «М2», «QTV», газетою «Факти», радіо «Мелодія», «Хіт FM», «Kiss FM».
Серед власників також є найбагатша людина України та президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов, якому належить канал «ТРК Україна».
Президент України Петро Порошенко під своїм крилом тримає «5 канал», а міський голова Львова Андрій Садовий - «Телеканал24», «Радіо Люкс», та «Радіо24», хоча юридично вони записані на його дружину.
Газетами «Аргументи і факти в Україні», «Комсомольська правда в Україні», «Кореспондент», «Фокус» володіє бізнесмен, президент ФК «Металіст», власник «Газ Україна 2009» Сергій Курченко.
Отож, як кажуть: «Хто платить, той замовляє музику». Кожне ЗМІ існує в межах певного медіахолдингу. Усі новини та інформація, на жаль, мають такий зміст, який є вигідним власнику. Правда, говорять, що після Майдану з’явилася свобода слова та плюралізм думок. Однак, на практиці цей плюралізм був і є олігархічним. І це в той час, коли Україні настільки потрібна інформаційна підтримка. Однак, будемо сподіватися, що складна ситуація змусить наших бізнесменів працювати на користь своєї держави. Навіть не для реалізації благородної мети, а хоча б для того, щоб зберегти свої статки та джерело прибутків.


Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар