Українські ціни на європейський манер
Початок року змушує
українців все тугіше затягувати паски. Цінники на продуктах рясніють небаченими
до цього цифрами. Натомість експерти прогнозують ще більше подорожчання. А
людям все частіше згадується казка про «кашу з сокири», яка може стати
реальністю для пересічного споживача.
З початку 2014 року до
тепер курс долара зріс втричі. Така ситуація не могла не вплинути на ціни.
Стрибок іноземної валюти позначився буквально на всьому: від ліків до бензину,
від продуктів харчування до одягу та взуття.
Найбільше в ціні
прибавили імпортні товари, а в результаті й всі інші продукти. Так, на
подорожчання вітчизняної продукції здебільшого впливає збільшення вартості
пального, яке в Україні переважно імпортне. До того ж зростає ціна імпортних
складових обладнання та матеріалів, які використовують у виробництві
українських товарів. Ось, наприклад, ліки. За останні півроку ціни на
медикаменти підскочили на 80% в основному через закупівлю закордонної сировини.
Щодо харчів, то крім палива та
енергоносіїв, на збільшення їхньої ціни вплинув ще й штучний ажіотаж серед
покупців. Адже, в українців спрацював споконвічний рефлекс: «Чим більше зростає
вартість на продукт, тим більше його треба закупити». Тому підприємливі
продавці й скористувались цією слабкістю клієнтів.
Через це й
спостерігаємо як на прилавках магазинів та базарів чи не щодня змінюються
цінники на хліб, крупи, м’ясо та молочну продукцію. Ще в січні звичайну
пшеничну кашу можна було купити за 3,77 грн., тепер її вартість - приблизно
7,20. Вівсянка із 8 зросла в ціні до 13 грн. за упаковку. Така сама ситуація із
гречкою та молоком, які в середньому подорожчали на 5 грн. Беззаперечним
рекордсменом став рис. Навіть найдешевший сорт коштує від 20 до більше 30 грн.
за кілограм.
Зовсім недавно ціна на цукор не перевищувала 8
грн., зараз же його вартість подекуди досягає 12 грн. Стрімко додає в ціні і
м’ясо. Зокрема, протягом кількох тижнів яловичина подорожчала із 46 до 75 грн.,
курятина – із 36 до 60 грн., а свинина – із 55 до 80 грн. за кілограм.
В
таких обставинах дивує відсутність усталеної цінової політики серед торгових
точок, яка хоча б мінімально корегувала ціни. Адже вартість одного й того
самого продукту в різних магазинах може відрізнятися на кілька гривень.
Візьмемо для прикладу звичайну житню хлібину. У дубровицькому «Міні-маркеті»
вона коштує 6.50, у «Коморі» ‒ 6,25, у «Лілії» ‒ 6,10. Комусь може здатися, що
40 копійок ‒ це нічого. Але чи варто в нашому становищі розкидатися грошима?
Адже, як би це не банально звучало б: «Копійка гривню береже». До того ж
запитайте, в будь-якого пенсіонера, що для них означають ці копійки. На
сьогоднішній день саме вони найбільше відчувають кризу на собі. Якщо у великих
містах побутують соціальні пакети для незахищених верств, то дубровицькі дідусі й бабусі таких
переваг позбавлені.
Вже який рік поспіль
Україна прагне в Європу. Однак, якщо обставини не зміняться, то наші ціни
скоріше стануть європейськими, ніж ми. Отож, для порівняння наведемо дані про
ціни в найбільших західних країнах. На жаль, не вдалось знайти свіжу інформацію
про всі продукти, тому подаємо список з восьми товарів.
Продукти (грн.) Англія Франція Німеччина Швеція
Хліб 45,64 57,83 35,44 82,78
Рис,
кг 36,85 ‒ 122,75 ‒
Курячі
грудки, кг 296,52 334,51 177,18 244,36
Картопля,
кг 48,48 57,26 42,81 26,36
Молоко,
л ‒ 50,46 90, 46 30, 05
Яйця,
12 шт. 84,48 106,87 35,44 75, 12
Сир,
кг 120,76 336,49 141,74 300,77
Пиво,
05 л 33,45 41,10 34,30 56,41
Перша думка при
вигляді європейських цінників: «А в нас не все так і погано». Однак, таке
враження триває рівно до того моменту, коли ми дізнаємось про заробітні плати в
цих країнах. Так, в Україні мінімальна зарплатня ще з грудня 2013 (!) становить
1218 грн. У Франції «мінімалка» досягає 1000 євро (32027,65 грн.), у
Великобританії ‒ 1010 євро (32347,92 грн). В Німеччині та Швеції взагалі
відсутнє таке поняття. Але, якщо українець в найкращому випадку отримує за
годину 2-2,5 долара, то робітники вищевказаних країн ‒ 40 євро. Отож,
прирівнюючи дохід і витрати можемо сказати, що ми платимо значно більше, хоча
ціни й менші. Адже, в Західній Європі середньостатистичний мешканець витрачає
на їжу 35% заробітку. В Україні ж, за твердженням експертів, населення проїдає
60-80% доходу.
Найприкріше те, що
сьогоднішні ціни ‒ це не межа. Народний депутат Вадим Денисенко в ефірі каналу
Еспресо.TV заявив, що в березні-квітні нас очікує черговий стрибок вартості на
продукти, оскільки закінчуються запаси, які були закуплені за старими цінами.
Він припустив, що подорожчання на різні групи товарів складе від 5-10% до
30-40%. Не було враховано тоді й підвищення вартості електроенергії та газу, що
чекає нас з березня. А ось про перспективу
підвищення заробітних плат державний муж толерантно промовчав.
Отож, як говорить
сучасна народна мудрість: «Щастя не в грошах, а в їх кількості». Тому що з
такими доходами та цінами ми приречені на існування, а не на гідне життя. Та
все ж, сподіваємось, що труднощі в Україні лише тимчасові і «щастя прийде й на
нашу вулицю».
Леся
КОНДРАТИК.
Немає коментарів:
Дописати коментар