четвер, 25 серпня 2016 р.

Славимо Бога та Україну

Недільний ранок. У повітрі над древньою Дубровицею лине мелодія церковних передзвонів, і вони відлунюються в душах дубровичан. Душа ж якось по-особливому відгукується на музику церковних дзвонів і прагне до храму. Поспішають щонеділі до церкви Різдва Богородиці і хористи, щоб підготуватись до служби, повторити хорові твори, налаштуватись на піснеспіви літургії. Спішать і прихожани. Більшість із них, які приходять до церкви, не є знавцями церковних переспівів. Однак, вони очікують почути те, що зворушить їх душу та підійме дух молитви. Зворушливі звуки церковних творів вражають слух, а істина, яка наповнює зміст, проникає в серце. Так почуває себе кожен християнин, коли слухає «Херувимську пісню» Дм. Бортнянського, Г. Ломакіна, «Милість миру» А. Архангельського, С. Рахманінова, «Святий Боже», «Слава Отцю і Сину» П. Чайковського, «Велику ектенію» Кирила Стеценка у виконанні церковного хору, яким керує Петро Бандура.

Шість років у храмі Різдва Богородиці церковну службу супроводжують два хорові колективи. З.П. Томко більше 20 років очолює старший хоровий колектив. Вона зуміла залучити ветеранів праці, друзів для яких духовний спів є джерелом здорової діяльності, джерелом добробуту.
Кліросний хор у церкві символізує ангельський спів, а участь у церковному хорі – глибока духовна потреба тих, кого Бог наділив слухом, голосом, почуттям любові до істини й краси.
Хористи молодшого хору: А.Г. Скибан, О.М. Мосійчук, І.М. Кренько, С.В. Рембезі, Н.М. Дудар - вихователі, музичні керівники дитячих дошкільних закладів №4 та 5. Радість служіння рідному народу, допомога батькам у вихованні діток, турбота про розвиток українського церковного духовного співу – найголовніше завдання у їх творчій роботі. Вони першими відгукнулись на прохання священика Д.Д. Ковташа, щоб розпочати роботу другого хорового колективу, який доповнив би службу новими українськими духовними піснеспівами.
Працівники культури - Т.М. Бойчук та Г.М. Бойчук вважають, що можна з трепетом слухати солов’я, втішатися звуками музики, але головне, щоб завдяки духовному співу допомагати прихожанам духовно збагачуватись, спішать до храму всією сім’єю, щоб співати Слава Богу в ім’я України, для народу Полісся.
Вчителі Р.І. Голубовська, Л.В. Сахвон живуть і працюють з турботою про розвиток української мови, плекають у молодого покоління любов до свого краю, мови, культури, традицій. Участь у церковному хорі для них є духовною потребою. Тож спішать у храм Різдва Богородиці з любов’ю до Бога, України, діток.
Ось з такими прекрасними, мудрими, талановитими хористами працює Петро Бандура. В міру своїх сил, вміння, здібностей та з допомогою священика Д.Д. Ковташа спрямовує роботу колективу так, щоб допомогти хористам розвивати свої здібності, збагачуватись духовно.
Духовна музика покликана підносити людину, бо душа кожного прагне Бога, вона хоче бути чистою і світлою, як роса до схід сонця. «Український церковний спів є, мабуть, одним із кращих у світі зі своїми стародавніми розспівами й новішими композиціями майстрів церковного співу».

За дорученням прихожан, Н. ГУМЕНЮК.

Немає коментарів:

Дописати коментар