пʼятницю, 12 серпня 2016 р.

* Історія з продовженням…

Ведмеді
насолоджуються життям

Як повідомлялося, у грудні минулого року у Дубровиці  виявили покинутим пересувний звіринець. «Волинський пересувний центр розваг» (власники тварин) вже 10 років працював поза законом. Підкреслимо, що взагалі пересувні зоопарки заборонені з 2006-го.
Небайдужі жителі райцентру поскаржилися в поліцію, що тварин кинули напризволяще. Дубровичани їх підгодовували і вболівали за подальшу долю. Справа набрала розголосу на всю Україну. Про неї розповідали на сторінках газет, в інтернеті і по телебаченню. Згодом виснажених тварин взяли до себе Рівненський та Луцький зоопарки.

До Рівного поїхали всі дрібні хижаки, у тому числі поранена чорно-бура лисиця і знесилена рись. Останню рятуювали уколами – настільки вона була квола. На жаль, тоді загинули в Дубровиці у клітках лама і в‘єтнамська свиня. А от перетримати ведмедів до того часу, коли їм знайдуть нове адекватне житло, Рівненський зоопарк змоги не мав, тому тварин, яким потрібна була реабілітація, спокій і період карантину, забрав Луцьк. На той час зоопарк обласного центру Волині не мав можливості переселити тварин із кліток на колесах. Працівники закладу  могли лише забезпечувати ведмедям спокій та якісне харчування.
Лише 5 липня для врятованих ведмедів звільнилася «квартира». Тварин спочатку приспали, а тоді перенесли до вольєра.
– Сама історія виселення вражає. Адже тварини перебували у таких малесеньких клітках, що без розрізання залізних прутів дістати їх було неможливим. Ми припускаємо, що їх маленькими поселили там і жодного разу не випускали, – йдеться у повідомленні зоопарку. – Поки тварини спали, ветлікарі оглянули їх. І дійшли шокуючих висновків. Адже візуально оцінивши ведмедів, коли ті прибули до Луцька, ми зробили висновки, що їм по років 2 (співвідношення розміру й ваги). Однак фахівці зі столиці (з допомогою спецметодик) визначили, що клишоногим 10 і 8 років. І через умови харчування та проживання на стадії формування організму вони не те що не виросли, а ще й мають фізичні вади (деформації). Ці ведмеді – менші за 3-річних самочок!
Зараз звірі мають просторе житло. Проте тварини поводяться трохи боязко. Провівши життя у майже коробці, ведмеді, піднявшись на підвищення з колод у новому вольєрі, не знали, як спуститися вниз… Багато роздумів викликає ця «історія жахів» з логічним продовженням. Втручання громадських активістів нашого міста повернуло її сюжет у позитивний бік. Людська небайдужість здатна творити дива. Хотілося б, щоб у життєвих скрутних ситуаціях ми завжди підтримували і допомагали… Тваринам, друзям і навіть своїм ворогам. По-біблійному…
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар