пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Замість бутербродА – обід за 15 гривень
Новий 2016 рік приніс неприємний подарунок для сімей, чиї діти безоплатно харчувалися за «чорнобильськими» програмами. У  нашому районі це переважна більшість родин. Після святкових і новорічних канікул школярів поставили перед фактом, що харчування призупинене до весни через введення децентралізації розподілу коштів з рівня Міністерства соціальної політики на рівень департаментів соцзахисту обласних держадміністрацій. Владі був необхідний час для проведення нових тендерних процедур з організації харчування. Безкоштовне харчування обіцяють відновити або у травні, або вже з першого вересня. Відповідно до п.11 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується право на безплатне харчування учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення.





З Нового року і донедавна батьки мали єдину можливість не залишити своїх синів і донечок впродовж навчального дня голодними – спакувати їм у рюкзак бутерброди, печиво і фрукти. На перервах кожен діставав свій обід і смакував. Були й такі мами, хто між уроками з підігрітим обідом у лоточку поспішав до школи. Нещодавно з’явилася в учнів ще одна можливість не залишитися голодними – пообідати в їдальні гарячим обідом за 15 гривень. У берестівському та міських навчальних закладах такі шкільні гарячі обіди організував приватний підприємець, а обладнання для їдалень дало підприємцю у користування ТОВ «ГЕУС-ГРУП», яке досить пристойно харчувало наших школярів за чорнобильським законодавством.
Представник фірми Геннадій Конончук розповідає: «Ми намагалися харчувати дітей смачно, якісно, різноманітно. Давали обіди і діткам, які не мають чорнобильського посвідчення. А таких у школах десятки. Фірма брала ці витрати на себе, бо ж коли йде обідати цілий клас, то як сказати дитині: «Ти не йди. Тобі нема безкоштовного обіду». Зараз «ГЕУС-ГРУП» претендує на подальше харчування наших учнів у разі перемоги у тендері.
За словами Геннадія Конончука, який взяв активну участь і в організації тимчасових гарячих обідів для школярів, підприємець отримав необхідні дозволи, законно оформив на роботу кухарів і сплачує податки від цього виду діяльності. Як кажуть, і дітям добре, і бюджет не обділений. Кошти за харчування збирають батьківські комітети і сплачують їх на банківський рахунок. Попередньо у навчальних закладах було проведено роз’яснювальну роботу щодо цього процесу.
– Ми поцікавилися, чим можна повноцінно і смачно нагодувати дитину на 15 гривень? Погодьтеся, вдома навряд чи це вдасться, якщо затрачати окремо кошти на приготування страв для одного члена сім’ї. А якщо вже врахувати затрачену на це роботу, то взагалі на сьогодні така цифра (15 гривень) відносно харчування на межі фантастики.
 У Берестівській ЗОШ ми побували якраз під час перерви, коли діти обідали у їдальні. Всі учні, апетитно смакуючи, запевнили нас, що страви їм до вподоби. Спеціально для читачів скопіювали тижневе меню. Щоденно є салат, гарнір, а до них - котлета, тефтелі, сосиски або ж риба, кондитерські вироби і напій. Погодьтеся, досить ситно.
У Бересті на день нашого приїзду дали згоду на гаряче харчування батьки 95 школярів. Керівник закладу Сергій Климчук зазначив, що найпозитивнішим вважає той момент, що можуть поїсти організовано дітки молодших класів. І з організаторського боку, і з психологічного для учнів це плюс.
Директор міської школи №2 Валентина Клюйко розповідає, що на момент нашого спілкування згодилися харчуватися платно 110 школярів (відвідує заклад 400). За словами керівника закладу, вона, як і педагог, і як жінка-мама сприймає такий крок в організації харчування позитивно, бо за 15 гривень діти здебільшого купують собі за межами школи шкідливі «смаколики», як-от чіпси, солодку воду, дешеві шоколадки. А тут за такі ж гроші - смачний свіженький обід. Та й батькам мороки менше, коли вони впевнені, що про обід діток подбають спеціалісти, кухарі з досвідом, які пройшли відповідні медичні обстеження.
Якось по дорозі додому поспілкувалася з місцевими другокласницями:
– Як пройшов ваш шкільний день?
– Нам вже кілька днів дають обіди в їдальні. 15 гривень коштують. Раніше з дому бутерброди брали.
– А як краще? - запитую у діток.
– Добре, як нас годують, але найкраще, коли обіди дають безкоштовно.
Ще раз усвідомила, що вустами дітей глаголить істина. Беззаперечно, добре, як безкоштовно. Але у разі відсутності такого харчування, замість сухого бутерброду значно смачніший і корисніший обід, як на мене, лише за 15 гривень.
 Любов КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар