пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

хвилини насолоди, добра та краси

Музика – особливий вид мистецтва, який постійно «живе» поруч з людиною. У ній можна почути спів птахів і шелест листя, шепіт хвиль і пориви вітру, краплі дощу і схід сонця. Світ музики невичерпний! Вона буває «легкою» і «серйозною», класичною і сучасною, танцювальною і джазовою, вокальною та ліричною. Її можуть виконувати як малюки, так і дорослі музиканти.



Нещодавно у музичній школі відбувся Звітний концерт    фортепіанно-скрипічного відділу. Це своєрідний підсумок наполегливої, кропіткої і нелегкої роботи учнів та викладачів. Навчання в музичній школі не всім дається легко. У кожного – свої здібності, нахили, бажання та вподобання. Але всі ми, і батьки, і викладачі, хочемо, щоб наші діти були особливими, яскравими, талановитими. Заняття музикою – це творчість… А значить – постійна присутність свята, коли кожен день наповнений відкриттями, захоплюючими подіями і несподіванками.
«Музична подорож» – таку назву мав наш концерт. Але подорож була незвичною. Слухаючи музику, діти уявляли не тільки дивовижні пейзажі та краєвиди різних країн, але й переносилися у казковий, дивовижний  світ Дитинства, а також  –  у чарівний і незбагнений світ Природи.
На сцені виступали як окремі виконавці, так і дуети, колективи, які працюють на відділі: це дитячий ансамбль скрипалів (кер. Любов Конончук); фортепіанні дуети викладачів у складі Чирук Н.Є. та Смужевич Н.Л., Головіної О.М. та Кренько І.М., тріо скрипалів у складі Конончук Л.Г., Юрко Т.А. та Конончук І.М. Незмінна ведуча наших концертів, Людмила Карпович, невимушено і легко представляла номери, а учасники концерту яскраво і образно старались передати характер музичних творів. Особливо хвилюючими були виступи наших молодших учасників: Вікторії Потерайко, Наталії Ільчук, Марії  Дем’янець, Юлії Боковець, Анастасії Рабешко, Юлії Велінець, Карини Грибенко, Катерини Колотуші, Анжели Секан, а наші випускники: Ірина Мельник та Аліна Потер – вразили своєю майстерністю і професійністю.
Особливим моментом цього концерту було вручення грамот найкращим учням відділу, які зайняли призові місця на шкільному огляді-конкурсі: Софії Боковець та Оксані Остаповець за 1 місце, Олександрі Дячук та Мар’яні  Книгиницькій за 2 місце, Богдані Хомич та Ксенії Куницькій за 3 місце.
Серед запрошених гостей на звітному концерті відділу були присутні не тільки батьки наших вихованців, а й учні другого класу ЗОШ № 1. Звичайно, у всіх учасників концерту було присутнє хвилювання, але ми надіємось, що подарували нашим слухачам хвилини насолоди, добра та краси. 
Наталія СМУЖЕВИЧ,
викладач фортепіанно-скрипічного відділу дитячої музичної школи.





* * *
Наш район багатий не тільки цілющими природними ресурсами, а і своїми історичними і культурно-мистецькими традиціями, самобутніми талантами.
27 березня проходив обласний огляд-конкурс шкіл естетичного виховання. Взяли в ньому участь й п’ять учнів дубровицької музичної школи. Юні музиканти і вокалісти зуміли розкрити всі грані свого таланту. Оцінювало їх майстерність професійне журі, до складу якого ввійшли провідні фахівці музичного мистецтва області. Софія Боковець (4 клас фортепіано, викладач Н.Л. Смужевич) та Олександра Дячук (викладач І.М. Кренько) були відмічені членами журі за окремі виконання творів. Гарно виступили й вокалісти: Юлія Мосійчук (3 клас, академічний спів, молодша категорія, викладач Г.Ф. Якимович, концертмейстер Л.Л. Карпович)) одержала відзнаку за якісну підготовку та артистизм; Божена Драган (1 клас, народний спів, викладач П.Д. Пасько, концертмейстер І.М. Кренько) здобула друге місце в молодшій категорії; так само виступила й четвертокласниця Діана Андрикевич (академічний спів, старша група, викладач П.Д. Пасько, концертмейстер І.М. Кренько). Друге місце посіла й скрипалька Оксана Остаповець (викладач Л.Г. Конончук, концертмейстер Н.Є. Чирук).
Хороші результати показали вихованці нашої школи й на олімпіаді з музично-теоретичних дисциплін, що проходила 10 квітня на базі Рівненського музичного училища. В олімпіаді участь брали семикласниці Ірина Мельник, Аліна Потер (викладач І.С. Деркач) та Оксана Остаповець (Л.А. Співак).
Викладацький колектив, юні виконавці та їхні батьки вдячні директору школи М.В. Головіну за організацію поїздки на конкурси, а фінансовому директорові ТОВ «МДС-БУД» М’ялику Вікторові Ничипоровичу за її фінансове забезпечення. 
Петро Пасько, зав. відділом співу та музично-теоретичних дисциплін.

Про Лікаря сьогодні від душі…
Поспілкуватися з Юрієм Шевелом нескладно. Лікар (у разі вільної хвилини) завжди відкритий і щирий, готовий надати консультацію, вислухати і порадити. Взяти ж інтерв’ю у лікаря Юрія Шевела за роки моєї роботи поки що не вдалося. Кілька разів пробувала домовитися про зустріч задля професійного спілкування, але завжди отримувала чемну відмову. Причина цьому – і лікарська зайнятість, і його людська скромність. Отож додам лише, що бажання написати глибше про фахівця-медика, про лікаря з великої букви, Юрія Васильовича Шевела, непересічну творчу особистість не полишає і досі. Будемо сподіватися, що зустріч задля інтерв’ю все ж відбудеться. А поки що, про вас, Юрію Васильовичу, скажемо небагато, але щиро, від імені всіх тих, кого лікували, й тих, кому допомогли на світ з’явитися і повірити у власні сили і Божу милість.


Якось натрапила в інтернеті на цікавий беззвучний відеоролик: жінку-медика прийшли привітати її маленькі пацієнти, разом з мамами. Вони по черзі заходили до зали і був їх, здавалося, нескінченний потік. Очевидно іменинницю не попередили про такий сюрприз. Відео без слів. Лише погляди, дитячі та лікаря. Щоразу, з кожним новим гостем, очі медика світилися все яскравіше, і усмішка не сходила з вуст. От і уявляю: якби Юрія Васильовича прийшли вітати дітки, яким він допоміг світ цей побачити. Скільки ж було б дитячих оченят і усмішок мам?
Який він Юрій Шевело? Дубровичани кажуть: уважний, інтелігентний, грамотний, знавець своє справи.
Народився у квітні в Дубровиці і, напевно, назвали  майбутнього лікаря на честь першого космонавта. На той час популярне було ім’я Юрій. Змалечку вмів заявити про себе. Рідні згадують: бувало відведе бабуся в дитсадок, а поки дійде додому, то онук знову вже в дворі. Жвавим, метким був хлопчаком, допитливим і товариським.
У школі навчався на відмінно, згодом закінчив Тернопільський медичний інститут. Працювати приїхав у рідну Дубровицю акушером-гінекологом в райлікарню. Швидко час минав. Зараз Юрій Шевело – знана і шанована людина, районний акушер-гінеколог, завідувач акушерсько-гінекологіним відділенням.
«Фахівець від Бога», – такими словами якнайкраще характеризують Юрія Васильовича його пацієнти. За роки роботи він зарекомендував себе мудрим спеціалістом з широким колом теоретичних і практичних інтересів, компетентним організатором, добрим наставником, вихователем молоді, надзвичайно працьовитим і цілеспрямованим. А ще Юрію Васильовичу притаманні велика ерудиція, духовні цінності, культура, професійна інтуїція. Ці риси вирізняють у лікаря його пацієнти. За всі роки роботи він надбав найголовніше - великий арсенал людської любові, поваги, вдячності.
А колеги-медики діляться таким: «Дякуємо долі, що працюємо поруч з такою чудовою людиною, як Юрій Васильович. Багато можна у нього повчитися. Як  майстерно, наприклад, накладає лікар медичні шви – і правою, і лівою рукою вміло працює. Мало хто має такі навики. А ще зазначать про каліграфію лікаря, що для медика рідкісне явище. Бо, як правило, пишуть лікарі багато, швидко і малорозбірливо».
Всі ми знаємо, що акушер-гінеколог завжди відповідає за два життя – матері і дитини. В жодній медичній галузі так швидко не змінюється ситуація, як тут, інколи важливо прийняти рішення за три-п’ять «золотих» хвилин, щоб вчасно надати правильну медичну допомогу. Це потребує дуже глибоких знань, досвіду та вміння працювати в команді. Думаю, що саме їх руками  дбає Бог про майбутню маму і прийдешні покоління.
  А ще добре відомо, що робота медика складна в будь-який час і будь-де, але особливо у провінційних містечках. Лікар тут завжди на видноті. Часто пацієнти оцінюють його з морально-етичних міркувань, таких як культура, людяність, сумлінність. А якщо до цього додати ще й Богом даний талант бути добрим лікарем, то така людина стає шанованою і авторитетною у громаді. Саме такий наш районний акушер-гінеколог – Юрій Шевело.
За роки роботи міг би написати лікар не одне наукове дослідження, бо його досвід, зібраний по крихті, неоціненний. А скільки знає фахівець про психологію жіночої душі, майбутньої матері! Хіба ж можлива його щоденна праця без ґрунтовно обізнаності психологічного стану пацієнтів?
Днями Юрій Васильович відзначатиме свій день народження. Знаємо, що не любить лікар дифірамбів і гучних слів. Отож, просто вітаємо. Приєднуємося до тих поздоровлень, що будуть сказані і не сказані. Бажаємо міцного здоров’я на многії літа, благополуччя, щедрої долі, щастя у житті, наснаги у відповідальній роботі! Юрію Васильовичу, нехай Ваша енергійність, душевність і людяність зігрівають Вашу родину й тих, хто працює і спілкується з Вами. Зичимо  подальших успіхів у будь-яких починаннях, щоденних справах, сміливих планах і сподіваннях. Хай Вас підтримують та надихають рідні люди, розуміють і допомагають колеги, а доля збагачує  життєвою мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення.
Слова побажань від колег і пацієнтів
спробувала виразити Любов Клімчук.
Фото Анатолія Кібука.


Немає коментарів:

Дописати коментар