пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Задля нас усіх, України і цілої планети























26 квітня у нашому районі пройшли заходи, приурочені 30-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Керівники району та ліквідатори поклали квіти до знака загиблим унаслідок ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Нагадаємо, що в Дубровиці він розташований поблизу відділку МНС.
У районному будинку культури пройшла зустріч чорнобильців-ліквідаторів з головою райдержадміністрації Сергієм Киркевичем та головою районної ради Миколою Кухарцем. Говорили про сьогодення наших земляків, які стали на захист рідної землі від чорнобильського лиха. Очільники району пообіцяли ліквідаторам всебічну підтримку у вирішенні їх злободенних проблем. Працівники культури району підготували змістовну програму з метою вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Поспілкуватися з ліквідаторами, висловити їм свою повагу та вдячність цього дня приїхав депутат Верховної ради України Василь Яніцький. Звертаючись до присутніх у залі, він зауважив, що, на жаль, Президент України наклав вето на ухвалений Верховною Радою України закон, що відновлює чорнобильцям низку пільг, та повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.
Нагадаємо, 17 березня 2016 р. Рада ухвалила закон «Про внесення змін до закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту постраждалих осіб)».
Цим законом планувалося відновити категорії зон радіоактивного забруднення та уточнити періоди і час проживання громадян у зонах гарантованого добровільного відселення. Тим, хто проживає там, планували повернути право першочергового безоплатного надання санаторно-курортних путівок або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.
Йшлося й про те, що неповнолітнім дітям і/або дружині померлого ліквідатора аварії 1-ї категорії, незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою, надаватимуться пільги, якими користувався померлий, а також одноразова компенсація за втрату годувальника, а надалі – щомісячна компенсація. Народний депутат висловив сподівання, шо у цьому році цей закон все ж вступить у дію, і буде віднайдено задля його реалізації у державі потрібних півтора мільярда гривень.
Василь Яніцький підтримав наших ліквідаторів цього дня і матеріально.
На спільному фото на згадку поряд з народним депутат і керівниками району – серйозні чоловіки, за плечима яких нелегкий пройдений життєвий шлях, боротьба з недугами, які породив Чорнобиль. 30 років тому зовсім молодими людьми вони пройшли крізь пекло Чорнобиля (за силою вибуху це склало 300 Хіросим) задля нас усіх, України і цілої планети.

Любов КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар