пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

Європейське майбутнє
в руках кожного з нас

Останніми роками освітянами нашого району з ініціативи та безпосереднього сприяння начальника управління освіти, молоді та спорту РДА Н. Стасюк започатковано та успішно реалізується ряд творчо-пізнавальних програм, спрямованих на інтелектуально-гармонійний обмін досвідом педагогів. Саме в рамках реалізації Програми територіального співробітництва Східного партнерства Білорусь-Україна нещодавно відбулася українсько-білоруська зустріч освітян Дубровицького та Столінського районів. Наші гості були приємно здивовані нашими здобутками на освітянській ниві, із захопленням ділилися враженнями під час круглого столу від побаченого в освітніх закладах нашого району, а щоб і надалі зміцнювати дружбу та співробітництво між сусідніми районами нас запросили помірятись силами у волейбольних змаганнях серед збірних чоловічих та жіночих команд освітян та з баскетболу серед учнів. 


Тож, 3 квітня 2016 року освітяни Дубровиччини разом із начальником управління освіти, молоді і спорту Дубровицької РДА Н.І. Стасюк, головою ради районної організації профспілки працівників освіти В.М. Твердюк, методистом В.В. Малафеєм, невтомним ветераном педагогічної праці і спорту В.М. Мартинчиком та в супроводі головного спонсора даної поїздки М.А. Голяки вирушили до сусідньої Білорусі.
Уже за останнім рубежем прикордонного пропуску, проїхавши кількасот метрів по звичайній дорозі, кожен з нас, особливо ті, хто вперше потрапив у цей регіон, відчули і побачили той по-справжньому інший (для нас це слово звучить, як «європейський») рівень розвитку ще донедавна таких же, як і ми, пострадянських сусідів. Їдучи до Століна, ми спостерігали за чистотою їхніх вранішніх вулиць, за доглянутими прилеглими до особистих господарств територій, не побачили ми серед більш як десятка зупинок жодної в занедбаному стані. А доріг, якими ми долали шлях, в нинішньому політичному хаосі нам, напевне, ще довго прийдеться чекати від нашої держави. Згодом всі ми із мовчазним подивом, як діти у іграшковому супермаркеті, роздивлялися Столінський спортивно-оздоровчий центр «Аквамарин», який вже 3 роки як задовольняє спортивно-оздоровчі потреби простого дорослого і дитячого населення столінців. Крім великого спортивного залу, двох басейнів, тренажерних залів, більярду, настільного тенісу всередині центру, які обладнані сучасним спортивним інвентарем, під відкритим небом на 4 майданчиках із штучним покриттям створені умови і для гри у великий теніс, баскетбол, хокей на траві, волейбол тощо. Політика сусіднього Президента Лукашенка (яким би він з екранів телевізора диктатором не виглядав) в цьому напрямку однозначна: в кожному районному центрі повинен функціонувати спортивно-оздоровчий комплекс.
Позмагавшись із педагогами та учнями із Столінського району, відчувши неабияку доброзичливість та гостинність наших білоруських колег, в піднесеному емоційному стані ми поверталися на рідну Дубровиччину. Проїхавши перші кілька метрів «нашої» території, ми встигли «зловити» вибоїни  на нашій горе-дорозі, біля першого прикордонного «нашого» кафе-магазину переповнені урни сміття, наші «чисті» узбіччя давно уже не дякують нам за те сміття, яке ми не прибираємо за собою, молодь не завжди хоче тару з-під випитого спиртного чи безалкогольних напоїв викинути у смітник, а не так, як «зручно». Ця поїздка була і корисною для здоров’я, і разом з тим повчально-оглядовою, тому що ми набагато перевершуємо своїх сусідів у багатьох в першу чергу економічних показниках, проте у них, напевне, давно уже державні високопосадовці або не крадуть, або крадуть дуже мізерно, а в нас же подібні спортивно-оздоровчі проекти «надійно заховані» у бездонних карманах  тих, хто мав би дбати про наш добробут щодня. А от щодо культури і чистоти довкілля, то наше суспільство повинне саме остаточно визначитись: або хоч і не впевнено, але все-таки прямуємо до розвиненої європейської сім’ї, або ми котимося у острівний «Світ навиворіт» Дмитра Комарова. Питань в першу чергу до самих себе більше, аніж відповідей…

Анатолій Серко, директор Озерського НВК.

Немає коментарів:

Дописати коментар