пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

Подвійні стандарти соціальної справедливості

З травня українцям обіцяють вищі пенсії та зарплати. Втім розщедряться урядовці лише на 6%. Котрі, зважаючи на сьогоднішню економічну ситуацію, навряд чи суттєво вплинуть на поліпшення життя. І аж ніяк не відновлять нашу купівельну спроможність. Про що обіцяв колишній міністр соціальної політики Павло Розенко.

Тож з наступного місяця мінімальна зарплата буде складати 1450 гривень (більше на 72 грн.), мінімальна пенсія – 1130 грн. (більше на 56 грн.), виплати для дітей віком до 6 років – 1228 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 1531 грн.
Особливо скромно таке підвищення соціальних стандартів виглядає на тлі триразового збільшення фонду оплати праці народних обранців.
У 2015 році заробітна плата депутатів становила 6109 грн. без доплат і надбавок, в підсумку держава витратила на них 32,2 тис. грн. Малувато буде – вирішили народні обранці. Відтак на 2016 рік передбачені видатки із бюджету на зарплати керманичам у розмірі 91,2 тис. грн. Не залишаться обділені й помічники нардепів, їхні доходи зростуть на 85 %. Про це йдеться у відповіді апарату Верховної Ради на запит інформагентства «Українські новини».
Шляхом нехитрих математичних обчислень стало зрозуміло, що народні обранці – жебраки будуть отримувати приблизно 18 тис. грн. на місяць. І це незважаючи на всі пільги, надані державою.
Адже знову ж в повідомленні регламентного комітету Ради для видання «КП в Україні» зазначено, що один нардеп в цьому році обійдеться українським платникам податків у майже 800 тис. грн.
Так, окрім зарплати, парламентарії отримують так звані депутатські (представницькі) у розмірі 17 425 грн. на місяць. З держбюждету додатково оплачуються і телефонні переговори – 489 грн. на місяць.
Ще 2376 грн. депутат отримує на банківську картку як компенсацію за проїзд Україною та 13 800 грн. – за найм житла.
Видатки держбюджету на депутатську канцелярію становлять 62,5 грн. Ще 30 тис. грн. йде на оплату діяльності помічників народних депутатів, у 400 грн. обходяться їхні відрядження на виборчі округи.
Таким чином щомісяця один народний депутат акумулює близько 65,5 тис. грн. держкоштів.
Варто згадати й про тогорічний скандал, коли в інфопростір потрапила інформація про те, що нардепи та працівники Кабміну отримують чималі доплати в «конвертах». Зокрема політичний оглядач Дмитро Тузов заявив, що керманичам щомісячно доплачують від 3 до 50 тисяч доларів, залежно від того, яка фракція, який депутат та які він функції виконує. Це підтвердив й тодішній заступник голови комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак.
Все-таки цікаве уявлення про соціальну справедливість у нинішніх високопоставлених чиновників. Звісно, аби отримувати якісних фахівців, слід давати їм відповідну плату. Однак не тоді, коли більшість населення поза межею бідності і в країні війна.

Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар