пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

Трагедія, яка сколихнула світ
Серед усіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я, психіку людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя. Драматизм чорнобильської катастрофи не піддається ніякому виміру. Ядерного удару зазнавали все нові території, небезпека радіоактивного ураження загрожувала масам людей, всьому живому. Трагедія і подвиг Чорнобиля сколихнули світ, викликали хвилю милосердя, бажання мільйонів людей допомогти перебороти спільну біду.
25 квітня 1986 року на ЧАЕС готувалися до зупинки четвертого енергоблоку на планово-попереджувальний ремонт. Цим вирішили скористатися, щоб випробувати одну з систем безпеки експлуатації реактора, але програма випробування мала серйозні недоліки. Внаслідок цілої низки обставин, починаючи з 01 год. 24 хв. 26 квітня 1986 року відбулася серія вибухів, які призвели до руйнування реактора 4-го блоку і викиду в довкілля великої кількості радіоактивних речовин. І за цих умов справжній подвиг здійснили наші пожежники. Саме вони прийняли удар на себе і врятували людство від катастрофи.
На теперішній час багато пам’ятників, стел та меморіалів встановлено тим, хто брав участь в ліквідації аварії, але головний пам’ятник встановлений в Чорнобилі, на якому вибиті прості і в одночас точні слова «Тим, хто врятував світ».
26 квітня весь світ буде вшановувати 30-ті роковини аварії на ЧАЕС. Запрошуємо всіх небайдужих покласти квіти до пам’ятного знака, який встановлено силами особового складу пожежного підрозділу в м. Дубровиця по вул. Шкільні, 15, та вшанувати хвилиною мовчання тих, хто віддав життя в боротьбі з невидимим ворогом.
Ігор ГАЙДИШ, нач. Дубровицького районного сектора ГУ ДСНС України у Рівненській області, майор служби цивільного захисту.

30 років після аварії.
Вплив геоекологічної ситуації на здоров’я населення
Стан навколишнього природного середовища значною мірою впливає на здоров’я і тривалість життя людей. В Україні екологічний чинник поряд із соціально-економічним є визначальним у народжуваності й смертності населення. З 1992 р. показники смертності у нашій країні перевищують показники народжуваності, тому спостерігається зменшення кількості населення. Це особливо гостро виявляється у регіонах, де значне радіоактивне і промислове забруднення довкілля (Рівненська, Чернігівська, Київська, Житомирська).
Радіоактивне забруднення території України впливає на здоров’я людей безпосередньо й опосередковано. Радіація шкідлива як у великих дозах (опромінення людей, що спричиняє їх загибель), так і в малих (збільшення рівня захворюваності людей). Відомо, що 95% радіонуклідів потрапляють в організм людини через продукти харчування, особливо через молоко, м’ясо, рибу й дари лісу. Тому їх необхідно перевіряти на вміст цих речовин, насамперед у забруднених регіонах.
Сільськогосподарські продукти, зібрані на забруднених ґрунтах, нерідко є шкідливими для вживання. Так, у пшениці може нагромаджуватися кадмій – метал, що провокує різні хвороби. А підвищений вміст нітратів, викликаний надмірним внесенням мінеральних добрив, може викликати загальне отруєння організму. Особливо небезпечними для здоров’я людей є забруднення води. З неякісною водою в організм можуть потрапляти бактерії та віруси, шкідливі речовини. Діючи на організм людини впродовж тривалого часу, токсичні речовини навіть у малих дозах знижують імунітет (стійкість організму до хвороб). Внаслідок цього частішають випадки різних захворювань, загострюються існуючі хронічні хвороби.
Для підтримання здоров’я людині потрібно чисте довкілля, незабруднені продукти та вода. Отож, плануючи свою господарську діяльність, що забезпечує різні потреби населення, треба неодмінно пам’ятати про збереження природного середовища як найнеобхіднішої потреби, яка забезпечує наше існування.
ЦРЛ.


Немає коментарів:

Дописати коментар