понеділок, 16 січня 2017 р.

Запити, звернення, бюджет…
Це вже традиційний перелік питань, що розглядають депутати районної ради на своїх сесіях. Не стало виключенням й пленарне засідання, що відбулося 14 грудня.

ЗАПИТИ
Знову рекордсменом із депутатської активності став Валерій Салюта. Й на цю сесію Валерій Володимирович надіслав два запити. В першому депутат клопотав про виділення 150 тис. грн. на утримання пожежної охорони на території Осівської сільської ради. В другому – пропонував від імені районної ради звернутися до керівництва держави (Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради) щодо необхідності вжиття негайних заходів для припинення надзвичайної екологічної ситуації у зв’язку з масовими вирубками та знищенням лісів в Україні (текст звернення наводимо). Обидва запити депутата було підтримано. Щоправда, голосуючи по другому питанню, депутат Сергій Киркевич зауважив: «Цілком поділяю думку Салюти щодо ситуації з лісами. Але не можу голосувати за цей запит з огляду на те, що надходить він від людини, котра «угробила» ставки і понищила масу лісу».
А от запити Олексія Лясковця щодо звіту голови районної ради депутати відхилили. Не підтримали вони й його звернення до голови облдержадміністрації з проханням організувати для депутатів районної ради виїзд на військовий полігон терміном від 3 до 5 днів. А мотивували своє рішення тим, що полігон – не місце для екскурсій, а режимний об’єкт, де відбувається злагодження військових підрозділів. Проте кожен з бажаючих, зауважили своєю чергою,  може там побувати, уклавши у військкоматі відповідний контракт. «Я там був, пройшов потім передову. Якщо Лясковцю цікаво – може повторити мій досвід», – так прокоментував це звернення депутат-атовець Василь Воробей.
Щодо запиту самого Василя Сидоровича, яким він клопотав про виділення 10 тис. грн. на ремонт враженої грибком підлоги та аварійної стіни ФАПу у селі Літвиця, то його спрямували на розгляд в райдержадміністрацію – наразі вільних коштів у районному бюджеті не знайшлося.
Не знайшлося їх й на розробку генерального плану села Залужжя, про що на одній з попередніх сесій порушувала питання депутат Наталія Яцута.
А от гроші для встановлення котла в дитсадку цього села (також один із запитів пані Наталії) в бюджеті віднайшли. Отож вже навіть опалення запущено.
Позитивно вирішено й запит депутата Станіслава Рожка щодо зміни маршруту автобуса «Селець-Колки». Від імені всіх мешканців Сивиці, що в Колках, депутат подякував за оперативність у вирішенні проблеми райдержадміністрацію та районну раду.
Дякував за таке ж вирішення транспортних проблем керівництву району та міста й депутат Юрій Лосік, котрий свого часу клопотав про зміну маршруту «Шкільного автобуса» та подовження маршруту міського автобуса №3 у вихідні дні до зупинки «Газове господарство» по вул. Гагаріна.
На жаль, запит Михайла Яковця з приводу відновлення роботи в районі державного нотаріуса вирішений по суті не був. Тож депутати домовились знову клопотати про це до Міністерства юстиції, але вже на наступній сесії.

ПРОГРАМИ
Їх опрацювали одразу декілька й майже без жодних зауважень. Так, було затверджено  програми: розвитку фізичної культури і спорту, правової освіти, «Здоров’я дітей Дубровиччини»; а також розглянуто хід виконання програми охорони навколишнього природного середовища. Оскільки остання вже закінчується, голова «екологічної» постійної комісії районної ради Михайло Яковець закликав колег висловлювати свої пропозиції для написання нової редакції.

МАЙНО
Визначилися депутати й щодо безоплатної передачі на баланс Висоцької сільської ради майна, що перебувало на балансі управління освіти та КП «Дубровицький районний центр ПМСД». Також було передано на баланс військової частини санітарний автомобіль центральної районної лікарні.

ПІЛЬГИ ТА КОМПЕНСАЦІЇ
Залізниця надіслала претензійний лист на суму понад 130 тис. за пільгове перевезення мешканців району. Отож народні обранці дійшли згоди й щодо механізму відшкодування на ці цілі 35 тис. грн. за четвертий квартал поточного року.
Також було внесено деякі зміни в положення про постійні комісії районної ради – в екстрених випадках їх можна буде збирати за день до сесії, а не як раніше за три.

Людмила РОДІНА.

Президенту України П. Порошенку
                            Прем’єр-міністру України В. Гройсману
                            Голові Верховної Ради України А. Парубію

ЗВЕРНЕННЯ
Ми, депутати Дубровицької районної ради, звертаємося до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України з вимогою залишити в силі дію мораторію на експорт необробленої деревини (лісу-кругляку), що встановлений Законом України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».
Дубровицька районна рада виступає категорично проти перетворення України на лісовий сировинний придаток. Лише у 2016 році експорт свого лісу заборонили такі країни, як Албанія, Молдова, а Норвегія взагалі припинила вирубувати ліси на своїй території, Румунія прирівняла незаконну вирубку лісів до злочину проти національної безпеки.
Ситуація з лісами наближається до масштабу екологічного лиха. Тому ми вимагаємо вжити негайних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації, у зв’язку з масовими вирубками та знищенням лісів в Україні.
Ми закликаємо припинити незаконний експорт лісу-кругляка, який відбувається під виглядом дров, шляхом ухвалення змін до закону щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів, та розширити дію мораторію на експорт інших лісоматеріалів, які підпадають під визначення «дрова», та іншої деревини, окрім готової продукції з дерева.
Через масштабні незаконні рубки ми закликаємо посилити кримінальну відповідальність за незаконне вирубування та знищення лісу.
Для посилення контролю органами місцевого самоврядування за веденням лісового господарства ми просимо внести відповідні зміни до законодавства, які даватимуть можливість органам місцевого самоврядування погоджувати матеріали лісовпорядкування, а відповідно й погоджувати місця та способи проведення рубок на їх території на наступні 10 років, а також погоджувати проведення санітарно-оздоровчих заходів на території місцевих рад.
Враховуючи вище викладене, просимо:
1. Вжити негайних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації, у зв’язку з масовими вирубками та знищенням лісів в Україні.
2. Не допустити скасування мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених (кругляка).
3. Запровадити тимчасову заборону строком на 10 років на експорт інших лісоматеріалів, які підпадають під визначення «дрова», та іншої деревини, окрім готової продукції з дерева.
4. Посилити кримінальну відповідальність за незаконне вирубування та знищення лісу.
5. Розробити та ухвалити необхідні зміни до законодавства, які даватимуть можливість органам місцевого самоврядування погоджувати матеріали лісовпорядкування, погоджувати місця та способи проведення рубок на їх території на наступні 10 років, а також погоджувати проведення санітарно-оздоровчих заходів на території місцевих рад.
За дорученням депутатів Дубровицької районної ради.


Немає коментарів:

Дописати коментар