понеділок, 16 січня 2017 р.

Пункти обігріву можуть врятувати людське життя.
Де вони у нашому районі?
Останніми днями у випусках новин часто показують, як діють у містах України пункти обігріву. Звісно, зважаючи на різдвяні морози, вони були дуже потрібні, бо часом склянка гарячого чаю і кільканадцять хвилин у затишку рятують людину від переохолодження і хвороби. Де в Дубровиці можна сховатися від холоду? Про це ми спробували з’ясувати у наших шанованих спірозмовників.


Спілкуємося з начальником відділу цивільного захисту населення РДА Олегом Петрушком:
У Дубровиці нема безхатченків, тому особливої потреби у пунктах обігріву не існує. Домовлено з міською радою, що у готелі «Дружба» буде такий куточок. Там чаю можна гарячого попити, пересидіти холод. Пересувних пунктів обігріву у нас нема. Але ж «бомжів» у нас дійсно нема, отож не думаю, що така нагальна потреба у їх роботі зараз є.
Ігор Гайдиш, начальник Дубровицького районного сектору головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області:
У районі створено три пункти обігріву: Висоцьке відділення для непрацездатних, одиноких громадян; Дубровицька лікарня та міський готель. Щоправда, планування їх роботи цьогоріч не зовсім скоординоване між відповідними службами. Коли особисто наш відділ відповідав за цю проблему, то ми ставили пересувний намет у Дубровиці, де можна було зігрітися, чаю попити, перекусити печива. Пункт обігріву потрібен не лише для безхатченків, бо у кожної людини може виникнути ситуація, коли опиняєшся в мороз  на вулиці кілька годин і треба десь зігрітися. Хотілося, звичайно, щоб це питання у районі було продумано краще і більш відповідально. От і у засобах масової інформації варто було вказати адреси таких пунктів, визначити чітко відповідальних осіб і режим їх роботи.
Лідія ГОЛЯКА, керівник готелю «Дружба»:
Так, наш заклад визначено у місті пунктом обігріву. Зазначу,  ми ніколи не відмовляли людині взимку, якщо вона заходила до нас зігрітися. Таке в морози бувало не раз. Іноді замете, завіє, маршрутки не ходять. Як людині в село добратися, яка транзитом у Дубровиці? Заходили до нас люди, ми і заночувати давали можливість, і чаю, навіть чисто по-людськи, по-християнськи так треба робити. Але готель є готель, у нас свої вимоги і правила.
Скажу відверто, у нас самих зараз не так вже й тепло. У мене, наприклад, в кабінеті 10 градусів тепла. У номерах, звичайно, підтримуємо стандартний тепловий режим. Економимо кошти, бо ж ми не бюджетна організація, самі заробляємо на виживання. От дівчат-працівників у відпустку відправляємо. Якщо ж зробити дійсно хороший, належний пункт обігріву, то треба поставити чергового, аби і чайку зробив відвідувачу, й вбиральню показав (вона у нас на 2 поверсі). У готелі на ніч залишається одна покоївка. Їй треба ж і за кімнатами стежити, не сидітиме ж вона у холі, чекаючи відвідувачів. Але, запевняю, чаю ми зробимо, щоб людину зігріти і на вулицю не виставимо того, хто опинився у скруті. Але, вважаю, треба, щоб такі нагальні речі були чітко продумані і на них виділялося бодай якесь фінансування. Пункти обігріву безперечно треба.

Від автора.
Читаю, приміром, в інеті таку інформацію:
Ще 31 грудня сайти новин написали, що на Рівненщині запрацювали 16 пунктів обігріву. Вони діють у Володимирецькому, Гощанському, Демидівському, Зарічненському, Здолбунівському, Корецькому, Млинівському, Радивилівському та Сарненському. Також вони запрацюють у містах Дубно, Вараш та Рівне. Водночас рівненські рятувальники у разі необхідності розгортатимуть мобільні пункти обігріву.
На жаль, як бачите, нашого району в цьому переліку не було. Думаю, тому що у нас на той час ще було «літо».
Вже 5 січня 2017 року Головне управління ДСНС у Рівненській області перелічує пункти обігріву у районах. Серед них визначено, що у нашому районі діють такі: Дубровицька ЦРЛ (м. Дубровиця, вул. Воробинська, 180); міська рада (м. Дубровиця, вул. Воробинська,4); територіальний центр соціального обслуговування населення с. Висоцьк; готель «Дружба» (м. Дубровиця, вул. 1000–ття Дубровиці,2); ФАП с. Миляч, вул. Центральна.
Водночас рівненські рятувальники у разі необхідності розгортатимуть мобільні пункти обігріву. Отож, як бачимо, згідно із цим повідомленням, у нас все-таки є де врятуватися від холоду. Але, на жаль, навіть не всі відповідальні люди про це чітко можуть розказати. Шкода, що ситуація у районі з цим  важливим питанням не така райдужна, як хотілося б.
А тим часом: після кількох днів відносного послаблення морозів та хуртовин в Україну знову повернуться холоди. Відносне потепління триватиме лише до кінця цього тижня. Про це розповіла у пресі начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, інформує УНІАН.
Нове серйозне зниження температури прогнозують на 18-19 січня до -17 градусів морозу.
Також нас інформують, що під час різдвяних морозів у пунктах обігріву Рівненщини побувало 440 жителів області. Як зазначав Олег Петрушко, жодна людина з Дубровиччини за обігрівом не зверталася. Отож у цю цифру не входить. Чи то морозу у нас не було, чи то не знали люди, куди можна звертатися? Питання риторичне. Дякувати Богові, ніхто не замерз за цей період.
Переконана, що українці, маючи добру душу, готові дати склянку гарячого чаю тим, хто постукає у їх двері. Просто, як говорилося вище, по-християнськи. Однак, є у нас влада. Є держава, є суспільні цінності. Не так вже й багато коштів треба з бюджету, щоб організувати дійсно належний пункт обігріву. Що ж стало цьогоріч на заваді? А ви не мерзніть і бережіть себе!
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар