понеділок, 16 січня 2017 р.

Люди і події 2016 року
2016-ий – період контрастів, нових можливостей та випробувань. Принаймні, таким рік Вогняної Мавпи прогнозували астрологи. І ось володарка готується зробити останній ривок перед фінішною міткою, а отже прийшов час підсумувати, як ми прожили цих 12 місяців. Деколи здається, що це одна з необхідностей людей і структур – проводити аудит власних планів, звершень і невдач. Наче без обрахунків мінусів і плюсів життєвого графіку старий рік не піде. Відтак «Дубровицький вісник» традиційно пропонує читачам згадати найпомітніші події 2016-го.  
Резонанс року
Почнемо з тих фактів, коли Дубровиччина була на слуху у всієї України. На початку січня трьох малюків із села Селець рятували сусіди та правоохоронці з крижаного полону. 23-річна горе-мати залишила дворічного та однорічного синів та кількамісячну доньку у неотопленій хаті за десятиградусного морозу. Цю інформацію оприлюднили чимало регіональних та всеукраїнських ЗМІ. До того ж юна багатодітна мати стала «зіркою» телепрограми «Говорить Україна».
А через місяць ведучі з блакитних екранів та журналісти з газетних шпальт заговорили про зооконцтабір, в якому тварини помирали голодною та холодною смертю. А все через безвідповідального власника, котрий на території Дубровиці покинув зоопарк без їжі та грошей.
Наробила переполоху поміж людьми та в медіа і бронетехніка, котра проїжджала нашим регіоном в рамках військових  навчань «Літня гроза».

Гордість року
На щастя, мали ми і приводи для гордості на всеукраїнському рівні. Наша маленька землячка Аріна Шугалевич цьогоріч стала переможницею шоу «Україна має талант. Діти», здивувавши судів та глядачів своїм феноменальним даром запам’ятовування країн світу, їх столиць та прапорів.
Нещодавно ми були прикуті до іншого шоу – «Х-фактора», де виступав наш земляк Андрій Леончик.

Затримання року
Попри все, Дубровиця для українців асоціюється насамперед із «сонячним камінням». Дров до загального багаття резонансу додало спочатку відео місцевого клондайку, зняте прикордонниками, а згодом феєрична операція «Бурштин» з гелікоптером та спецпризначенцями. В результаті було затримано трьох так званих кришувальників: екс-керівника райвідділом міліції Сергія Родзіна, його колегу Анатолія Смолянця і «кримінального авторитета» на псевдо «Ушатий». Другий дубль бурштинових арештів відбувся 13 вересня. За грати тоді потрапили колишній співробітник ДАІ Володимир Гурик та син екс-начальника РВ міліції Андрій Яцута, а також Ігор Слісарчук та пан Розум. Втретє спецпризначенці підрозділу «КОРД» навідали наш район цього місяця, провівши ряд обшуків.

Інвестиції року
Цьогоріч інфраструктура Дубровиччини суттєво збагатилась успішними закладами. Зокрема, в селі Золотому відкрилося однойменне кафе. В місті почали працювати магазини «Асорті», «Глорія», крамниця «Квіти», кафе «Доміно», «Пивна зупинка». Цікавою новинкою стала мобільна кав’ярня. Наймасштабніше ж капіталовкладення – відроджений завод продтоварів, на якому уже запущено лінію виробництва масла та сирних косичок.
Визнання року
На Міжнародному кулінарному фестивалі «BESTCookFEST-2016» берестівчанка Оксана Клюйко виборола золо та срібло в номінації арт-класу «Художня робота з тіста». Відзначилися цього року і наші підприємці – ДП «Ритм», ФОП Котяш Л.Т., ФОП Клімчик В.С., – ставши призерами регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 найкращих товарів України».

Конфлікт року
Цьогорічна весна розпочалася з мітингу лісівників «Дубровицького лісгоспу». Вони навідріз відмовлялися працювати з новим директором, кандидатуру якого затвердили в Києві. Незважаючи на конфлікт та бойкот, Віталій Петренко таки зайняв крісло очільника. І нині, попри попередні труднощі, ми бачимо результати злагодженої роботи керівника та підлеглих. 

Спортивна гордість року
Спортивне життя в районі активно вирує. Маємо ким пишатися і на кого рівнятися: Яна Стовба (кандидат в майстри спорту з пауерліфтингу серед жінок), Віктор Цибульський (кандидат в майстри спорту з пауерліфтингу серед чоловіків), Ольга Каплун (дворазова чемпіонка України з пауерліфтингу серед людей з обмеженими можливостями), Сергій Денисевич та Олександр Вишневський (майстри спорту з пауерліфтингу), Тетяна Петрович (бронзова призерка Чемпіонату Європи з боксу серед жінок (на фото), Раслан Мамелі та Микола Кухаревич (гравці молодіжних збірних при ФК «Дніпро» і «Волинь»), Ірина Котяш (гравець молодіжної збірної команди України з футболу).

Новосілля року
В лютому ключі від 21 квартири у новому двоповерховому будинку одержали військовослужбовці відділу прикордонної служби «Дубровиця». А нещодавно новосілля справив і районний суд.
Кадрові зміни року
Екс-голова РДА Сергій Киркевич ще влітку подав у відставку. Втім донині район залишається без очільника. Комісія Національного агентства з питань держслужби на цю посаду рекомендувала Миколу Петрушка, керівника КП «Теплосервіс»,  однак поки немає офіційного розпорядження Президента України.

Ювілеї
року
На столітній поріг у 2016-ому стала Пріська Семенівна Ютовець з Орв’яниці. Солідний 70-річний ювілей відсвяткували міський садочок «Теремок» та КП «Будинкоуправління».

Візити року
Цього року Дубровицю відвідали кілька іменитих гостей. Спочатку з благодійним концертом приїжджав заслужений артист України Павло Дука. Згодом потішив місцеву публіку Народний артист України Степан Гіга. А книголюбів порадували письменники брати Капранови.

Будівельний проект року
Про спорткомплекс на стадіоні «Горинь» говорять давно. Були навіть непоодинокі спроби його зведення, принаймні на папері. Цьогоріч ця тема опинилася знову на вустах. Більше того уже є певні досягнення. Зокрема, спрямовано 360 тисяч для проектно-кошторисної документації, а сам проект включений у економічно-соціальний розвиток району.

Молодіжна подія року
Для молоді в нашому районі майже не відбувається масових заходів. Тому справжньою подією року можна вважати фестиваль фарб, котрий яскраво проходив в місті кілька разів.

Народна ініціатива року
Перш за все, треба відзначити небайдужість наших краян, завдяки котрим на Схід постійно відправляється  допомога. Максимальна цифра одного вантажу цього року – 15 тонн.
Своєрідною народною ініціативою також стало встановлення блокпостів у Воробино, де активісти не пропускали фури з російськими номерами.

Провал року
Здавалося, ОСББ – хороша можливість вирватись з-під опіки «Будинкоуправління»  для містян, які незадоволені роботою підприємства . Однак, попри балачки, конфлікти та нарікання, поки ніхто не бажає брати на себе відповідальність за втілення реформи, в Дубровиці в тому числі.

Ноу-хау року
2016-ий ознаменувався кількома новинками. Найперше, на карті Дубровицького району з’явилася ще одна об’єднана громада – Висоцька ОТГ. Відтепер ми можемо отримувати безоплатні юридичні консультації у відповідному бюро. У Милячах відкрився перший в Україні сільський ЦНАП. А ще в Сварицевичах почала функціонувати опорна школа, котрих в області поки є лише дві.
Новації відбулися і для батьків немовлят. Відтак  з 4 серпня свідоцтво про народження вручають безпосередньо у пологовому відділенні ЦРЛ.

Дебют року
Успішно цьогоріч дебютувала  на літературній арені Дубровиччини юна письменниця Мирослава Сахвон із своєю книгою «Ремісія».

Підготувала  Леся Кондратик.


Немає коментарів:

Дописати коментар