пʼятницю, 20 січня 2017 р.

Доки ми святкували, вони працювали
Чимало наших земляків у дні Новорічних і Різдвяних свят виконували свої функціональні обов’язки на робочому місці. У їх домівках також були вбрані ялинки і зваблювали смаколики, на них чекали діти і онуки. Кожному в такі дні хочеться спокійно подивитися телевізор чи посидіти за столом з друзями, прийняти гостей або ж навідатися до рідних. Але є робота невідкладна, потрібна і дуже вагома в суспільстві. Саме через неї люди часто змінюють плани, зустрічають свята на робочому місці і непокояться за зроблене. Вони, як правило, не чекають подяки, а просто виконують свої професійні обов’язки, бо вони Люди, професіонали.
Сьогодні мова про окремі з таких служб.

Бригади швидкої допомоги вдень і вночі
вартували здоров’я наших земляків
Про початок Нового року у Дубровицькій станції екстреної (швидкої) медичної допомоги КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» розповідає керівник підрозділу Наталія Аркадіївна Яковлєва:
20-25 викликів на добу: відповідальність, професійність, велике фізичне та психологічне навантаження – такими були свята і будні у медиків нашої швидкої допомоги. Наразі у районі трудиться дві бригади на швидкій, які надають землякам невідкладну допомогу, маємо двох лікарів – Яну Олександрівну Виговську та Олександра Володимировича Баклана. На жаль, частина спеціалістів захворіла, дехто у відпустці.
З початку року зареєстрували 78 викликів до хворих з високою температурою. Один з них до дитинки у дуже складному стані. На превеликий жаль, це шестимісячне немовлятко врятувати медикам у лікарні не вдалося. 22 рази викликали жителі району швидку на побутові травми. Так, третього січня стався прикрий випадок – у Дубровиці: пес укусив дитинку за обличчя, отож наша допомогали і у цій непростій ситуації. 7 січня зареєстровано виклик на дорожньо-транспортну пригоду у Золотому, постраждали люди, доставляли у лікарню учасників цього ДТП. На початку січня у районі сталося кілька пожеж. Без допомоги медиків швидкої знову ж таки тут не обійшлося. Отож рятували тих, хто отруївся чадним газом і мав опіки, ситуації складні і знову ж таки наші колеги  проявляли свій професіоналізм і чисто людське розуміння.
У ніч з 9 на 10 січня з ножовими пораненнями до лікарні доставили дубровичанина, на якого напав невідомий. Виїжджали і на трагічний випадок, коли на людину впало дерево у Літвиці і в Залужжі, звідки забирали людей з вогнепальними пораненнями. Словом, на жаль, у нас був дуже «насичений» початок року. Зараз наші бригади вкомплектовані спеціалістами, але нам бракує двох лікарів. Щодо забезпечення медикаментами, то маємо весь арсенал ліків, які необхідні для надання невідкладної медичної допомоги.
Як не прикро, трапляються випадки, коли наші земляки викликають швидку за хибною адресою, відмовляються зустріти бригаду на вулиці, допомогти винести хворих чи потерпілих. Ось нещодавно викликали наших спеціалістів в Осову. Бригада приїхала, виклик хибний, а це ж затрата пального, часу, нервів. Можливо, у цей час в іншому кінці району справді вкрай треба допомога медиків. Отож, будьмо розсудливі та взаємовічливі.
Щиро вдячна всім своїм колегам за роботу, нелегку, напружену, нервову у дні новорічних та різдвяних свят та повсякденну. Особливе «спасибі» тим фахівцям нашої «швидкої», кому довелося надавати допомогу у найскладніших вищезгаданих ситуаціях – фельдшерам: Олексійовець Валентині Гнатівні, Шмигельській Світлані Миколаївні, Чирук Яні Вікторівні, Красько Ларисі Миколаївні, Луцькій Руслані Анатоліївні, Малошу Роману Анатолійовичу, лікарю – учаснику АТО Баклану Олександру Володимировичу і лікарю Яні Олександрівні Виговській.
Ми не Боги, не все залежить від нас, але, повірте, робимо все можливе, що спроможні зробити у тому чи іншому випадку, нам небайдужа доля і здоров’я кожного нашого пацієнта. Зичу всім нашим землякам здоровя і гарного 2017 року.

Від автора (довідково): 15 січня, після опівночі у селі Залужжя відбулася стрілянина, у результаті якої двоє місцевих жителів опинилися на лікарняних ліжках. Правоохоронці встановлюють місце знаходження зловмисників.
Слідчо-оперативна група, яка прибула до місцевого розважального закладу, встановила, що сутичка відбулася через особистий конфлікт місцевих жителів та приїжджих молодиків. У розпалі конфлікту зловмисники вистрелили із мисливської рушниці. Коли 21-річний та 46-річний місцеві жителі намагалися забрати зброю у нападників, ті здійснили у них два постріли. Після цього зникли з місця події на власному авто у невідомому напрямку.
У результаті сутички молодики отримали вогнепальні поранення плеча та стегна. Їх госпіталізували у травматологічне відділення Дубровицької центральної районної лікарні. Їх життю нічого не загрожує.
У поліції розпочали досудове розслідування за частиною 4 статті 296 (хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї) Кримінального кодексу України. Нині проводяться розшукові заходи щодо встановлення місця перебування осіб, причетних до тяжкого злочину.

Комунальники не підвели
Комунальникам міста Старий Новий рік приготував особивий сюрприз – сніжний, щедрий, невгамовний. Давно не бачила такого чудового снігопаду. Це з погляду романтики чи художнього смаку. А от з погляду комфорту і безпеки – вкрай складна ситуація, коли опадів багато випадає. Пішоходам і водіям доводиться налаштовуватися на особливий «режим» пересування.
Відразу зазначу, що зважаючи на форс-мажорні обставини,  працівники комунальної служби міста робили все від них залежне, щоб і шляхи розчистити, і посипати пішохідні доріжки для нашої безпеки. Не з чужих слів кажу, а з тих ситуацій, свідком яких була особисто.


















Пригадую, 7 січня вранці, коли люди тільки поспішали до церкви, а багато хто просто ніжився у ліжку, в районі другої школи комунальник піском вже посипав перехрестя. Звісно, сотень робочих рук у службі нема. Отож зробити все і водночас, за складних погодніх умов, неможливо, у будь-якому випадку хтось таки відчує на собі примхи погоди.
Чистили дубровицькі вулиці 14 січня та 15 січня по кілька разів, тракторами і лопатами. Як зазначає керівник комунальної служби Віктор Садовський, жодної вулиці у місті працівники його підприємства не обминули. Отож нарікати на те, що нічого не робилося комунальниками в цей період – це ображати не керівника чи міського голову, а тих, хто працював, не покладаючи рук. Приємно, що натомість, деякі містяни не критикували, а навпаки допомогли комунальникам. Наприклад, мешканці будинку по вулиці Миру, 150 активно долучилися до розчищання вулиці біля свого дому.
Відрадно також, що відповідально підійшли комунальники до підготовки стадіону, ігрових майданчиків для проведення футбольного турніру «Різдво-2017». Це відмітили навіть вболівальники з інших областей України.
Керівник комунальної служби наголошує, що у разі виникнення проблем з розчищенням вулиць слід звертатися з повідомленням за номером 20085.
До речі, у 2016 році вперше за 20 років був поновлений машинно-тракторний парк комунальної служби (придбано два трактори). На сьогодні, комунальники цілком забезпечені необхідною технікою, щоб підтримувати на вулицях, скверах міста порядок. Отож іноді їм варто просто подякувати за роботу в свята і на холоді.
А зараз думки дубровичан про роботу комунальної служби в період значних снігопадів.
Оксана Драган, підприємець: На свята гостювали у сусідній області. Там відчули, як пішоходи, всі негаразди сніжної зими. Повернулися у Дубровицю і були приємно здивовані, що вулиці міста почищені від снігу. Дякуємо комунальникам за роботу і бажаємо і надалі так відповідально ставитися до своїх професійних обов’язків.
Віктор Гумен, підприємець: Нещодавно відвідував Польщу, де дороги вражають прохідністю навіть в снігопади. Звичайно, нам до Європи ще далеко. Але ситуація «не патова». Якщо порівнювати з сніговою стихією 2013 року, коли моя вулиця виявилася повністю відрізаною, цього року комунальники впоралися в викликами природи. Не скажу, що «на відмінно», але тверду «трійку з плюсом» можемо поставити.
Руслана Хохол, підприємець з «Малого ринку»: Коли йшла на роботу після інтенсивних снігопадів, що припали на вихідні, дуже боялася, чи взагалі зможу дістатися до свого павільйону. Але територія виявилася розчищеною. Не стверджую, що ідеально, проте сніг комунальники розчистили ще вихідними. Єдине, що особисто мені створювало незручності – це підступи до пішоходних переходів. Після інтенсивних снігів, наступила відлига, й вони вкрилися сніговою кіркою – хоча їх й посипали піском, але у взутті на підборах почуваєшся на переходах не зовсім впевнено. 
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар