понеділок, 16 січня 2017 р.

НА СВЯТОГО МИКОЛАЯ В ОРВ’ЯНИЦІ – ВІНШУВАННЯ
Напевно, небагато знайдеться на землі куточків, що мають декількох, при чому дуже сильних, небесних покровителів. Моя рідна Орв’яниця належить саме до таких. Оскільки раніше село було приписане до дубровицької Святомиколаївської церкви, здавна Микола Чудотворець, якого ми вшановуємо 19 грудня, був тут покровителем. Саме цього дня з’їжджалися до Орв’яниці на гостину всі близькі й далекі родичі, щирі друзі та добрі знайомі. Частувалися смаколиками, обмінювалися подарунками.
І хоча вже майже чверть століття у селі діє свій храм Святої Трійці, а отже маємо й нових ще додаткових заступників на небесах, зимового Миколи й досі празникують мої односельці «храмове» свято і день села. Не став виключенням й нинішній грудень. Святкування розпочалися ще у неділю, 18 грудня.




























Спочатку у приміщенні місцевого НВК пройшов міні-футбольний меморіальний турнір імені Василя Борща – односельця, що повернувся до рідної Орв’яниці у цинковій труні з далекої афганської війни. Від держави, що згодом зазнала краху не лише в цій далекій війні, Василь посмертно одержав бойовий орден. А від односельців – немеркнучу пам’ять, одним із проявів якої і є в тому числі такий турнір. Щороку він збирає велику плеяду вірнопідданих короля спорту. Й цього разу в турнірі взяло участь 10 команд. Напевно, знаково, що перемогу святкували господарі, орв’яницька футбольна команда «Старт» – вдома, як мовиться, й стіни сприяють, 2-ге місце посів колківський «Случ», а 3-є – миляцька «Олімпія». Кубки отримали найсильніші, а позитивні емоції та спортивний гарт – всі спортсмени та глядачі. На гостей-учасників змагань очікували козацький куліш та юшка.
А вже згодом, під вечір, працівники культури підготували до свята чудову концертну програму. Привітати земляків з нагоди Святого Миколая завітали справжні корифеї сцени, улюбленці публіки – хор «Родослав», тріо «Мелодія», учасник «Х-фактору» Андрій Леончик, ансамбль «Намисто» тощо.
Розпочали урочистості, як й годиться, з духовного слова. Бо як правильно підмітила ведуча концертної програми Олена Чернецька: «Коли Бог дає людині душу, він вкладає туди іскру Божу. Саме такою палаючою іскоркою доброти, таланту наповнена душа нашого настоятеля Святотроїцького храму отця Степана».
МИКОЛА ЧУДОТВОРЕЦЬ БУВ ПЕРШИМ ВОЛОНТЕРОМ
«Модне й таке звичне зараз, коли частина України охоплена війною, слово «волонтер» цілком можна віднести й до нашого небесного покровителя – Миколи Чудотворця», – зауважив отець Степан. Був Микола Чудотворець реальною особою й людиною великої душі, що не могла спокійно сприймати чужу біду. Таємно цей чоловік допомагав усім, хто опинився в скруті, й за те був возвеличений церквою до сонму святих. Оповідуючи історію життя святого, отець Степан привітав усіх односельців з наступаючим празником, закликав, наслідуючи небесного нашого покровителя, повсякчас  творити добро й запросив усіх на величну літургію з нагоди цього великого християнського свята. «19 грудня в нашому храмі відбудеться велична служба, виступатиме десять церковних хорів, в тому числі й хор священнослужителів», – зазначив отець Степан.
Своєю чергою на святі також вшанували тих, хто несе нам промінь духовності – подякували всім церковним служителям: хто співає в хорі, хто пече просфори і артуси, хто порядкує в храмі та на його подвір’ї.
ВЕЛИКА СПІЛЬНА РОДИНА
Теплими словами звернувся до своїх односельців у вітальному виступі Соломіївський сільський голова Олег Білотіл. «Пишаюся тією землею, де народився, й людьми, що звеличили її своєю повсякденною працею», сказав Олег Михайлович.
Вітали цього дня всю численну велику орв’яницьку «сім’ю» – працівників освіти і медицини, поштовиків і підприємців, хлопців, що стоять заслоном на східних кордонах України, і тих, хто сприяє Українській армії в тилу, спортсменів і меценатів. Адже сотні сімейних родоводів, десятки їхніх традицій сплелися воєдино й стали основою великої спільної родини, коріння якої сотнями літ вросло в Орв’яницю. Й дало це коріння благодатну поросль у різних куточках рідної нашої Батьківщини, бо вихідці з села стали відомими та шанованими людьми в багатьох галузях. Щоб наше родинне дерево й далі родило рясними плодами, бажали цього дня й гості свята: помічник народного депутата Василя Яніцького Оксана Слободзян, керівник приватного сільськогосподарського підприємства «Промінь», помічник мецената Віктора М’ялика Андрій Кулик. (Андрій Євтухович зазначив, що тільки для Соломіївської сільської ради підприємець М’ялик спонсорував до 200 тис. грн. на відновлення соцкультсфери, й порівняв таку благодійність з діяннями братів Острозьких чи Терещенків), колишній сільський голова й відомий в селі прибічник спорту Степан Буткевич.

НАГОРОДЖЕНІ З НАГОДИ ДНЯ СЕЛА
Цілу плеяду орв’яничан було поціновано з нагоди Дня села грамотами сільської ради та відзнаками народного депутатата Василя Яніцького. Зокрема, такої честі за активну громадську позицію, співпрацю з органами місцевого самоврядування, вагомий внесок у справу навчання та виховання підростаючого покоління були удостоєні відповідно до розпорядження Соломіївської сільської ради: Руслан Галайдик, Тетяна Галушко, Лариса Мельник, Марія Пешко, Оксана Ютовець, Максим Буткевич, Олег Грабар, Юрій Ковтунович, Богдан Полюхович. Нагородили цінними подарунками й учасників бойових дій: Сергія Фурсовича та Івана Клюйка.  Народний депутат відзначив своєю чергою грамотами сільського голову Олега Білотіла, депутата районної ради Володимира Юзьківа, депутата сільської ради Марію Пінчук. А футбольна команда «Старт» – від благодійного фонду Василя Яніцького «Наш край» одержала комплект спортивної форм. Спонсорував Василь Петрович й солодощі для дітей з соціально незахищених сімей.

СПОНСОРИ СВЯТА
А я від імені всіх присутніх хочу подякувати організаторам цього святкового дійства – за незабутні враження, велике духовне єднання. Сільський актив наразі також дякує спонсорам: Соломіївській сільській раді, народному депутатові Василю Яніцькому та його помічниці Оксані Слободзян, директору ПСП «Промінь» Андрію Кулику, Віктору М’ялику, підприємцям Володимимру Юзьківу, Валентині Колядко, Степану Буткевичу, Руслану Галайдику, Едуарду Буткевичу, Петру Гаврильчику, Ганні Чиж, пресвітеру Петру Фурсовичу.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар