понеділок, 16 січня 2017 р.

Чи всім потрібна центральна районна лікарня?
(Епізод 2)
Зимовий, морозний, різдвяний вечір… Нарешті після закінчення першого робочого тижня в 2017 році, клопотів по господарству – сідаю під теплу грубу і гортаю свіжу пресу. Першою, як зазвичай, відкриваю рідну районку «Дубровицький вісник». І тут в черговий раз у всіх бідах району звинувачується Миляцька громада (на цей час додалася ще й Висоцька, нічого разом воно якось веселіше). Цього разу Миляцька ОТГ вже «ліквідовує» Дубровицьку ЦРЛ.
5 лютого 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Рівненська обласна рада прийняла рішення «Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад Рівненської області» за № 1542 від 11 вересня 2915 року, а ЦВК призначає вибори до Миляцької ОТГ. Запитання: де порушення? Що не так? А не так пішло, як задумували районні «вожді». Створивши свою «кишенькову» робочу групу, в яку ввійшов аж один сільський голова, було прийнято рішення про перспективний план формування території громад Дубровицького району. Згідно з ним планувалося створити в районі одну ОТГ з центром в м. Дубровиця. Залишивши все по-старому. Ба, ні, не по-старому. Планувалося залишити в сільських радах тільки посади старост. Зате й надалі можна було керувати по-старому. Постійно залишатися дотаційним районом, а державні кошти направляти за своїм розсудом. І знову віддалені населені пункти були б обділені. А значить недофінансовані їхні амбулаторії, ФАПи, школи, клуби і дитячі садочки.

Вже більше року існує Миляцька ОТГ і за цей час ми стали ворогами в очах районних очільників. Чому? Може, тому, що стараємося розвивати свою медичну, освітню та культурну галузі. Чому до цього часу в амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Переброди жодного дня не було лікаря? Чому освітні заклади теперішньої громади отримували на ремонт від районного відділу освіти лише пару банок фарби? ЧОМУ З ПЕРШОГО ДНЯ 2016 РОКУ НАШИХ ЛЮДЕЙ ВИСТАВЛЯЛИ З ЛІКАРСЬКИХ КАБІНЕТІВ? Ми ж пам’ятаємо, як на початку 2016 року жителів сіл Миляцької громади просто не приймали в кабінетах Дубровицької ЦРЛ. Чому ж про це мовчать наші шановні районні депутати? Чи, може, це знову вигадки?
Багато можна було б говорити про сьогодення громади, але це залишимо на наступний раз. Одне хочеться сказати, що за ці півтора року «самостійного» плавання в районній адміністрації тільки й чекали – де ж вони спіткнуться, що зроблять не так. Була освіта – питання з методичним кабінетом вирішено, музична школа – профінансована, з територіальним центром непорозумінь взагалі ніяких не виникало, Дубровицький центр ПМСД – профінансовано ставку лікаря-терапевта на 2017 рік, культура – ніяких питань. Де ще що можна знайти? За що можна болючіше вжалити? Є! Знайшли! Медицина, вторинна медична допомога. Є цифра в 400 тисяч гривень, які буцімто не додала Миляцька сільська рада. А яка загальна сума недофінансування Дубровицької ЦРЛ? Та хто про це буде питати? Є ж головний «злодій» – це Миляцька ОТГ, а саме ЇЇ ГОЛОВА, ЯК ГОВОРИТЬСЯ В СТАТТІ.
Але, своєю чергою й у нас претензії до керівництва району. Коли постало питання в районі щодо реконструкцій ФАПів під амбулаторії в рамках сприяння Світового банку наші села чомусь знову залишились поза бортом.
Ну й досить. Нічого не хочу говорити про голову районної ради Кухарця М.М., він людина там нова та й, як переконалися жителі сіл громади (довгий час працював лісничим Жаденського та Більського лісництва) порядна. Але «аксакали» районного депутатського корпусу Шах Г.П. та Лосік Ю.Є. чому не озвучили повну цифру? Що шановні депутати, які все своє свідоме життя провели у «руля» зробили для району, окрім ЗАКРИТТЯ ВИСОЦЬКОЇ ДІЛЬНИЧНОЇ ЛІКАРНІ? Може, відкрили якесь підприємство чи створили робочі місця для мешканців Дубровицького району? Адже можливості були, що в Григорія Петровича, що в Юрія Євгеновича. Чи не так? Так ні, для чого. Є Миляцька ОТГ, а зараз з’явилася ще й Висоцька, от на них все й повісимо.
Менше всього хочемо виправдовуватись – повірте, немає в чому. Хіба це зло думати за ФАПи і амбулаторії, школи та дитячі садочки, будинки культури і клуби, які знаходяться на території моєї громади? Про які районне керівництво згадувало раз в рік, коли приїжджало на перевірку… «кави» попити. Ми всі це пам’ятаємо, будьмо правдиві, не кривіть душею.
Так, дійсно, була рекомендація Міністерства охорони здоров’я України передавати 70 % медичної субвенції на вторинну ланку, а саме Дубровицькій ЦРЛ. В 2016 році Миляцька сільська рада передала субвенції на загальну суму 2 мільйони 200 тисяч гривень – це 60 % від загальної суми медичної субвенції. В 2017 році направили вже 2 мільйони 340 тисяч гривень Дубровицькій ЦРЛ і 83 тисячі гривень - Дубровицькому центру ПМСД. Вже після сесії Миляцької сільської ради,яка відбулася 25 грудня 2016 р., Кабінет Міністрів України приймає постанову за № 1007 від 28 грудня 2016 р. «Про внесення зміни до пункту 5 Порядку та умов надання медичної субвенції, з державного бюджету місцевим бюджетам», і яка вступає силу з 01 січня 2017 року, де дослівно сказано: «Ради об’єднаних територіальних громад передають кошти субвенції для здійснення видатків на вторинну медичну допомогу до бюджетів відповідних районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад в обсязі не менш як 60 відсотків обсягу субвенції, передбаченої для об’єднаних територіальних громад, які добровільно об’єдналися на базі районів, і не менш як 70 відсотків обсягу субвенції, передбаченої для об’єднаних територіальних громад, які добровільно об’єдналися на базі міст обласного значення». І, звичайно, кошти, а це приблизно 450 тисяч гривень упродовж року будуть додані. І ще хотілося б відповісти депутатам районної ради від сіл об’єднаної Миляцької сільської ради Перепелиці Володимиру і Віктору Петровцю – кошти медичної субвенції можуть бути спрямовані лише на медицину. Так що ці 400 тисяч гривень були використані на медицину, але місцеву – де також працюють люди, і жителі громади в першу чергу звертаються саме на свої ФАПи, у свої амбулаторії. Та, схоже,цим депутатам районної ради від громади місцева медицина не потрібна, вони ж проживають у м. Дубровиця. Для чого їм ФАП у с. Жадень чи амбулаторія в с. Переброди?
Врешті, панове, ми забуваємо про головне: чому звертаємося до лікарні? Можливо, варто за прикладом європейських країн основні зусилля спрямовувати на профілактику захворюваності? Створювати належні умови для цього в школах, дитячих садках, закладах культури? Що зрештою у нас й робиться.
Окремо звертаємося до лікарів. У нас найменше претензій до вас, працюючи за таку низьку зарплату й в таких жалюгідних умовах, ви вже здійснюєте громадянських подвиг. Але…Є вакансії для лікарів і у нас, запрошуємо вас на роботу в наші амбулаторії.
І насамкінець ще раз закликаю до порозуміння. Тому що територіальні громади створюються, від цього вже нікуди не дінешся, а район залишається, і жити в ньому нам разом. Караван добра для людей має рухатись далі.

Федір ХЛЕБОВИЧ,
Миляцький сільський голова.


Немає коментарів:

Дописати коментар