понеділок, 16 січня 2017 р.

«Декомунізовують» новорічного улюбленця дітей

Після приходу радянської влади в Україну відбувся переворот і в традиціях. На зміну Святому Миколаю тодішнє керівництво, яке заперечувало існування Бога, створило Діда Мороза. Відтоді він за прикладом християнського «побратима» мав вітати та роздавати дітям гостинці. Коли наша держава здобула незалежність, Чудотворець таки повернувся в сім’ї, при цьому сивобородий дідуган теж залишився.
Втім новорічний герой нині, схоже, може відійти в минуле, як і нещодавно «декомунізовані» назви вулиць та міст. Суперечки щодо цього тривають уже не перший рік. Одні погоджуються, що справді треба відмовлятись від усього радянського і слідувати виключно українським традиція. Інших це дратує і, на їхню думку, такі тенденції зміни персонажів з «ваших» на «наших» – це лиш дрібниці, котрими людей відволікають від основних проблем країни. Треті ж взагалі вважають, що має бути і Дід Мороз, і Святий Миколай, мовляв, для малечі не має різниці, хто дарує їм подарунки.
А от очільник Здолбунівського району пішов далі балачок. Він вирішив з усією серйозністю підійти до даного питання і запропонував, аби на Здолбунівщині Діда Мороза не було. А щоб цій ідеї надати більшої ваги, голова райдержадміністрації Сергій Кондрачук відправив керівникам навчальних закладів відповідний офіційний лист.
«З метою організованого проведення новорічно-різдвяних свят, змістовного дозвілля дітей під час зимових канікул, популяризації прадавніх звичаїв нашого народу, прошу Вас переглянути плани роботи навчальних закладів у період зимових свят, включивши у проведення різдвяних концертів, обрядових вистав, театральних постановок, інших святкових дійств для дітей за участю Святого Миколая.
Разом із тим вважаю недоцільним використання у новорічно-різдвяних святкуваннях персонажів Діда Мороза та Снігуроньки як таких, які нав’язані радянською ідеологією», - йдеться у листі.
Варто зазначити, що Здолбунівщина не перша, де чиновники вирішили відмовитися від радянських новорічних персонажів. Для прикладу у Львові та Тернополі вже більше десяти років в садочках та школах дітей вітає виключно Святий Миколай. Минулого року під «люстрацію» Дід Мороз зі Снігуронькою потрапили і на Івано-Франківщині.
А в Луцьку пускати чи ні  святкових героїв у навчальні заклади міста навіть обговорювали на сесії міської ради наприкінці минулого місяця. Депутати виявилися не готові остаточно розпрощатися із звичними з дитинства новорічними персонажами. Для прийняття відповідного рішення забракло голосів.
Не зустрінете Діда Мороза та Снігуроньку і в столиці. Місцеве керівництво вирішило, що біля головної ялинки країни цього року гостей та мешканців Києва зі святами вітатиме виключно український персонаж  – Святий Миколай. Щодо Дубровиці, то офіційної заборони на новорічних улюбленців ніхто не висуває. В дитсадках і школах адміністрації на власний розсуд визначають, кого запрошувати.
Хоча, як зазначив директор РБК Олександ Лавор, районні заклади культури все ж у святкових концертах будуть популяризувати Чудотворця, відмовившись від «совкових» героїв.

Хто в результаті переможе – справа часу й піару. Насправді кожен особисто повинен зрозуміти, яку саме казку він хоче передати власним дітям. А поки у мережі набуває популярності інфографіка із  відмінностями Святого Миколая від Діда Мороза. Так би мовити, з більш наочним порівнянням.

Немає коментарів:

Дописати коментар