пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Олександр Абдуллін: неможливо економити на здоров’ї нації

Днями ми дізналися про те, що на Чорнобильській АЕС офіційно відкрили новий захисний щит. Зокрема, наголошувалося на тому, що арка над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС гарантує 100 років радіаційної безпеки! Нова арка здатна витримувати землетруси і екстремальні погодні умови. Отож, 29 листопада пройшла офіційна церемонія відкриття цієї нової гігантської структури, конфайнменту, який надалі запобігатиме витоку радіації зі зруйнованого внаслідок катастрофи 1986 року на Чорнобильській АЕС четвертого енергоблоку. Споруда висотою 108 метрів коштувала приблизно 1,6 мільярда доларів, фінансування надав Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Всередині нове укриття містить обладнання для моніторингу та автоматизовані системи пожежогасіння. Знаково, що сталася ця подія напередодні Міжнародного дня людей з обмеженими можливостями, який відзначають 3 грудня. Як багато людей втратили здоров’я саме через Чорнобильську трагедію.


За оцінками ООН, близько 4 тисяч людей померли або безпосередньо внаслідок аварії 1986 року, або згодом – від раку та інших причин, пов’язаних з радіацією. Екологічні активісти, зокрема, Greenpeace, називають значно більше число загиблих – аж до 100 тисяч людей. Не раз спадає на думку: а як багато втратили й ми внаслідок важких недуг, пов’язаних з радіацією, наших земляків. Часто відходять від таких хвороб у вічність люди, яким треба було ще жити й жити. Дай Бог, щоб на долю наших нащадків ніколи не випало таке випробування, як чорнобильська трагедія, наслідки якої пожинаємо й досі. Та що там казати: серед мешканців Дубровицького району практично нема здорових людей, а найбільше болить проблема стану здоров’я наших дітей. На жаль, наша районна лікарня не має сучасних лабораторій, медобладнання, аби точно діагностувати багато хвороб як у наших юних земляків, так і дорослого населення. Це не вина наших медиків, бо так склалося у державі, що районна медицина останнім часом не профінансована стовідсотково навіть на зарплату. А що вже казати про наявність такої медичної апаратури, як в столичних інститутах і приватних клініках. Проте, наше здоров’я в наших руках і завжди треба шукати вихід із ситуації і, зрозуміло, першочергово дбати про здоров’я синів і доньок. Іноді зволікання з обстеженням дає дуже негативні наслідки, що викликає прогресування багатьох недуг. Часто ми починаємо шукати раду-пораду щодо лікування, як нам геть припече. Так робити однозначно не слід…
Нагадаємо, що на даний час завдяки народному депутату України – Олександру Абдулліну (фракція ВО «Батьківщина»)  наші дітки мають можливість безоплатно пройти якісне медичне обстеження у Державному закладі «Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення МОЗ України». Нардеп постійно приділяє увагу оздоровленню та лікуванню наших земляків, багатьом сприяв щодо організації лікування як в столиці, так і обласному центрі.
Формування груп та супровід юних поліщуків до медичного закладу проводяться активістами районної партійної організації ВО «Батьківщина» Г.Р. Гарполюк, В.С. Годунко, Р.М. Мосійчук. 
За словами міського голови Б. Микульського, який як голова районної партійної організації «ВО Батьківщина» та помічник – консультант народного депутата О. Абдулліна з 2011 року організовує відправку дітей в Пущу Водицю, цього року в Державному закладі обстежилося 530 дітей з нашого району, а загалом за останні роки майже чотири тисячі. (На фото група діток з району на оздоровленні).
Нещодавно на прохання жителів нашого району О. Абдуллін з трибуни Верховної Ради України звернувся до Міністра охорони здоров’я з обґрунтованою вимогою покращити фінансування Державного закладу «Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення МОЗ України». Народний депутат зазначає, що при будь-якій фінансовій скруті у державі неможливо економити на здоров’ї її громадян, а тим паче дітей – її майбутнього.
До слова, працівники вказаного диспансеру надають кваліфіковану медичну допомогу малозабезпеченим верствам населення, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, з усіх регіонів України (станом на 1 грудня цього року це близько 2 млн. осіб, з яких майже 500 тисяч – діти). Крім того, з 2014 року фахівці закладу надають також необхідну допомогу дітям учасників антитерористичної операції, які загинули або перебувають в зоні бойових дій. Вражає, що при цьому обсяг бюджетного фінансування закладу у 2016 році складав по відношенню до видатків загального фонду державного бюджету України на цей період 0,003%. Отож Олександр Рафкатович наголосив на необхідності розглянути порушені питання фінансування цього закладу охорони здоров’я, який на даний час перебуває у сфері управління МОЗ України, та вжити всі можливі заходи для їх належного функціонування з метою забезпечення прав громадян на отримання доступної та якісної медичної допомоги відповідно до чинного законодавства.
В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила народному депутатові, що питання покращення фінансування закладу буде враховане в бюджеті на наступний рік. Тож будемо сподіватися, що і надалі наші юні поліщуки зможуть відвідувати з метою обстеження та реабілітації цей сучасний медичний заклад. В цьому однозначно є потреба, бо відлуння Чорнобильської трагедії ще довго ходитиме по нашій поліській землі.
Любов КЛІМЧУК.


Із  вірою  в  новорічні  дива

У цю неділю на календарі – День замовлень подарунків Діду Морозу. Виявляється, що є й такий. До новорічних свят ще місяць, втім, як-то кажуть, готуй сани влітку. Отож мимохіть задумуєшся – а що і справді хотів би отримати від сивобородого дідугана кожен з нас?


Безперечно, Україна в подарунок побажала б миру, припинення війни та вервечки смертей, економічного процвітання і чесних державних мужів. Росія хотіла б для нас усього цього з точністю до навпаки, а для себе – подальшого нарощення могутності та всевладдя. Європа мріє про стабілізацію, відплив біженців, спокій біля своїх кордонів та втихомирення російських територіальних амбіцій. США просить свого Санта-Клауса, аби при правлінні новообраного ексцентричного президента Дональда Трампа обіцяна американська мрія не перетворилася в розбите корито. Дубровиччина бажає перестати бути розмінною монетою в чиїхось бурштинових планах, натомість чесно та  спокійно мешкати і заробляти на свої землях.
Чиновники від Діда Мороза з нетерпінням чекали б відміни Закону «Про очищення влади» та будь-яких люстраційних і антикорупційних комітетів. А ще мріяли б стерти з пам’яті українців інформацію про захмарні цифри в е-деклараціях і тишком-нишком далі нарощувати свої статки в геометричній прогресії. Президент побажав би, аби його заводи та офшорні рахунки стали невидимими. Загалом верхівка нашої країни не відмовилася б від чергового мільйонного, а краще мільярдного траншу МВФ, а також хоча б столітнього терміну повернення уже існуючих боргів. Тоді їхні нащадки благополучно перебралися б за кордон. А кредитне ярмо розгрібали б наївні громадяни.
Солдати найбільше просили б у дідугана повернутися додому живими та побачити своїх рідних. Близькі загиблих у цій безглуздій війні благали б закинути їх у минуле, аби, наче фотоплівку, перемотати стрічку часу назад, коли сини, чоловіки, батьки були поруч.
Народ традиційно проситиме здоров’я, добробуту та достойного життя.
Одні діти, не підвладні віянням цього непростого часу, просто чекатимуть подарунків під новорічну ялинку, із завмиранням серця прислухаючись, чи не стукає, бува, у двері Дід Мороз. І для них неважливо, чи отримають вони те, що бажали. Найголовніше – віра в новорічне диво, яке кожен гостинець робить безцінним. Тому вірмо у диво й ми, бо наразі нічого іншого нам не зостається.
Наостанок підкажемо, як малеча може доправити свої завітні бажання до справжнього новорічного бороданя, а не домашнього перевертня.
Резиденція українського Діда Мороза знаходиться за адресою: Київська область, м. Буча, вул. Інститутська, 22, індекс 08292, Діду Морозу.  Можна надіслати йому листа  або з’їздити особисто. Щоб отримати відповідь, слід уже починати писати, адже чим ближче Новий рік, тим більше з’являється у нього маленьких клієнтів.
Але враховуючи те, що ми живемо в епоху Інтернету і все можна зробити і вирішити в мережі, є можливість написати листа Діду Морозу в електронному вигляді. Для цього існує кілька сайтів.
• Pochta-moroza.com
На сайті потрібно заповнити анкету про дитину: ім’я, вік, стать, захоплення. Заплатити 160 грн. і тоді вашій дитині прийде поштою лист з індивідуальними побажаннями і подарунковим блокнотом в красивому конверті.
• Mykolaj.if.ua
У Святого Миколая в Україні є кілька резиденцій. Одна з них знаходиться на території Національного природного парку «Гуцульщина». Малюки можуть написати лист чудотворцеві онлайн і отримати незабаром відповідь, або на електронну пошту st.nicholas.estate@gmail.com.
• Mail-dedmoroz.com.ua
Крім листівок, можна замовити відеопривітання від Діда Мороза. Ролик вишлють електронною поштою або його можна скачати прямо з сайту. Також є можливість замовити відеопривітання на DVD, до якого додається сувенір у вигляді магніту. Ціна коливається від 100 гривень (листівка з привітанням та стандартне відео) до 220 (іменне відео, листівка і сувенір).
• http://moroz.kralya.com/ru/
Замовити індивідуальне привітання від Діда Мороза можна і на цьому сайті. Ціна коливається від 150 до 220 гривень. В комплект до листа є можливість придбати розвиваючі подарунки.
• Резиденція Санта Клауса
Листи на всіх мовах світу від малечі з різних країн щорічно отримує і Санта Клаус. Написати йому можна за адресою: Santa Claus, Arctic Circle, 96930, Rovaniemi, Finland. Або ж зайти на його електронне представництво.
Підготувала Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар