пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

«Майбутнє держави та наших громад неможливе без розвитку місцевого
самоврядування», – вважає голова районної ради Микола Кухарець

Напередодні професійного свята – Дня працівників місцевого самоврядування, ми спілкуємося з головою районної ради Миколою Кухарцем про його бачення завдань та функцій цієї гілки влади.


Миколо Миколайовичу, місцеве самоврядування – найбільш наближена до людей ланка влади. До вас перших люди йдуть зі своїми проблемами, надіями та сподіваннями. І саме від професіоналізму, досвіду, компетенції та відповідальності працівників органів місцевого самоврядування залежить добробут людей та майбутнє нашого району. Самоврядування – це можливість громад самим вирішувати місцеві проблеми, формувати бюджети, впливати на життя свого регіону. Влада тільки тоді буде задовольняти потреби кожної людини, громади, коли й сама громада безпосередньо буде брати активну участь у прийнятті спільних рішень разом з владою та формувати цю владу. Поділіться з нашими читачами Вашим баченням перспектив для Дубровиччини.
Дубровицький район вигідно розташований географічно,багатий природними ресурсами,
люди наші працьовиті. Співпраця органів місцевого самоврядування з контролюючими органами дають додаткові надходження до місцевих бюджетів, зокрема від врожаю дикоросів (плата за лісові ресурси). Легалізація бурштинового промислу дасть колосальні надходження до місцевих бюджетів та створить додаткові робочі місця. Є можливість наповнити бюджети від продажу підакцизних товарів, правда, в цьому напрямку необхідні розуміння покупця вимагати чек і підприємця – порядно обліковувати відповідний продукт, сплачуючи податки. Офіційне працевлаштування працівників дасть додаткові надходження до районного  бюджету, бюджетів ОТГ та державних соціальних фондів. Проте для реалізації вищевказаного необхідне розуміння осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність і населення. Ще однією із перспективних сфер розвитку району є зелений туризм, адже наш район має вдосталь місць відпочинку та чудових краєвидів.
Завдяки спільним зусиллям районної та місцевих рад, райдержадміністрації, планується будівництво спортивного комплексу на стадіоні «Горинь», що створить умови для організації дозвілля молоді в районі.
Районна рада  не має чіткого політичного лобі. Як вдається знаходити з депутатами, що пройшли від різних партій, часом зовсім полярних у своїй ідеології,  порозуміння, щоб досягти консенсусу у прийнятті рішень?
До районної ради обрано 34 депутати із різних політичних сил: 10 депутатів від БПП «Солідарність», 6 – від ПП «Воля», по 5 депутатів від ВО «Батьківщина» та «Народної партії», по 3 депутати від ВО «Свобода» та Радикальної партії О. Ляшка, 2 – від ПП «УКРОП».
Незважаючи на різні політичні уподобання, депутати працюють заради вирішення проблемних питань громад та  жителів району. Цьому сприяло те, що при формуванні складу постійних комісій ради враховувались пропозиції керівників політичних партій. Крім того, перед розглядом питань порядку денного на сесії проводиться засідання президії ради, до якої входять, крім голів постійних комісій ради, уповноважені представники політичних фракцій. На президії узгоджуються спірні питання та пропозиції депутатів.
Важливу роль при прийнятті рішень відіграє поіменне голосування, результати якого після сесії публікуються на сайті районної ради, тому депутати голосують і приймають рішення найбільш оптимальні для забезпечення життєдіяльності різних сфер району.
Сьогодні багато говорять про реформу місцевого самоврядування, справді є шанс отримати більше повноважень на місцях, аби кожне село і місто могло самостійно розпоряджатися власними ресурсами. Звісно, це станеться, але, очевидно, не так скоро, як би хотілося. Що для цього, на Вашу думку, потрібно зробити в першу чергу? І як швидко ви прогнозуєте втілення реформи на місцях?
Децентралізацію вважаю правильним, позитивним напрямком. Адже для ефективної роботи органів місцевого самоврядування необхідно надати більше методів наповнення місцевих бюджетів і повноважень (обрання і відкликання депутатів, призначення начальника поліції, котрий буде підзвітним громаді, аналогічно із суддями, щоб усвідомлювали, що служать людям, а не київським чи обласним керівникам).
Проте реалізація цієї реформи викликає ряд запитань, відгукується і законодавча неврегульованість (Конституція не передбачає такого поняття, як об’єднана територіальна громада). Внаслідок об’єднання юридично утворюється сільська рада, котра порівняно з іншими сільськими радами має переваги у формуванні бюджету.
Сільрада ОТГ отримує освітню і медичну субвенцію напряму з держбюджету, що у нашому випадку створює незручності, наприклад, у роботі КЗОЗ « Дубровицька центральна районна лікарня». Адже відповідно до розрахунків 2 млн. 600 тис. грн. отримала Миляцька громад на вторинну медицину, з яких 2 млн.грн. передали на КЗОЗ «Дубровицька центральна районна лікарня», щоб райлікарня обслуговувала жителів громади. Проте  не додавши решти коштів цієї субвенції, ОТГ створила умови недофінансування районної лікарні, зокрема, і по заробітній платі персоналу.
КУ «Районний методичний кабінет» обслуговує заклади освіти, котрі розміщені, зокрема, і в новостворених громадах, а фінансується з районного бюджету.
Уряд переклав фінансування пільгового перевезення, котре передбачене законодавством, на місцеві бюджети, хоча додаткових шляхів наповнення місцевих бюджетів не передбачив.
Кого вважаєте справжнім професіоналом в органах місцевого самоврядування?
Для початку хотів би відмітити сільських голів, безумовно, авторитетних людей, які працюють на своїх посадах декілька скликань, завжди знаходять спільну мову зі своїми виборцями, активно працюють над соціально-економічним розвитком своїх територіальних громад, наповненням місцевих бюджетів: Гура Людмила Федорівна (Висоцький сільський голова), Хлебович  Федір Федорович (Миляцький сільський голова), Красько Ганна Семенівна (Бережківський сільський голова), Крупко Павло Ілліч (Сварицевицький сільський голова), Голяка Павло Васильович (Селецький сільський голова), Рябий Михайло Миколайович (Великоозерянський сільський голова), Шеремета Галина Денисівна (Мочулищанський сільський голова), Яцута Петро Петрович (Колківський сільський голова), Дашук Микола Павлович (Берестівський сільський голова). Також хотів би сьогодні назвати кращих серед молодого потенціалу головинського корпусу, які, працюючи на посаді перше або друге скликання, вже зарекомендували себе справжніми професіоналами, які активно відстоюють інтереси своїх громад: Кремезь Мирослав Володимирович (Бережницький сільський голова), Микульський Богдан Михайлович (Дубровицький міський голова), Руда Тетяна Йосипівна (Нивецький сільський голова), Наумець Олена Михайлівна (Велюнський сільський голова), Петрович Людмила Миколаївна (Лісівський сільський голова), Білотіл Олег Михайлович (Соломіївський сільський голова), Новик Алік Олександрович (Туменський сільський голова). Рабович Володимир Іванович (Осівський сільський голова), Щур Роман Харитонович (Трипутнянський сільський голова), Олексієвець Віктор Миколайович (Залузький сільський голова), Борсук Валентин Валентинович (Лютинський сільський голова).
Серед депутатів районної ради хочу відмітити найбільш активних – таких як: Воробей Василь Сидорович, Петрушко Сергій Степанович, Лосік Юрій Євгенійович, Лясковець Олексій Володимирович, Рожко Станіслав Миколайович, Салюта Валерій Володимирович, Шах Григорій Петрович, Юзьків Володимир Ярославович, Яковець Михайло Павлович, Яцута Наталія Олександрівна.
Що б Ви побажали напередодні Дня місцевого самоврядування?
Хотілося б щиро привітати депутатів місцевих рад всіх рівнів, міського та сільських голів, секретарів, всіх працівників органів місцевого самоврядування, ветеранів з професійним святом.
Варто наголосити, що майбутнє держави та наших громад неможливе без розвитку місцевого самоврядування, що відіграє важливу роль у демократизації суспільства, є найближчим до мешканців територіальної громади. Ваша самовіддана праця, високий професіоналізм і компетентність, активна громадська позиція є вагомим внеском у розвиток Української держави.
З нагоди свята прийміть слова вдячності за вашу натхненну працю на благо розвитку територіальних громад Дубровиччини.
Бажаю міцного здоров’я, щастя, родинного спокою та благополуччя, наполегливості, творчої наснаги, мужності та здобутків у цій нелегкій та відповідальній праці і, звичайно, здійснення усіх ваших життєвих планів та задумів.
Спілкувалася Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар