пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

«Теремку» – 70! А може: 10 разів по сім!
Щирі вітання, усмішки, яскраві кульки, ошатно прибраний садочок, чудовий настрій і трішки ностальгії. Це лише кілька штрихів до гарного ювілею, який відзначили у садочку №1 нашого райцентру 18 листопада. Щиро привітати винуватців торжества прийли представники міської ради та управління освіти, молоді та спорту РДА, ветерани праці закладу, представники батьківського комітету, ліцеїсти та музиканти. А загалом позитивний настрій створили всім присутнім і самим собі дітки та вихователі, вони декламували, співали і танцювали, як райдугу намалювали. Гостинно зустріли всіх хлібом-сіллю та й не відпускали душі гостей ні на мить, заполонивши настроєм святковим.

Отож, відчиняю двері садочка і потрапляю в атмосферу дня народження. Такого, як по телевізору показують, яскравого, незабутнього, до сантиметра і до хвилини продуманого. Ні, тут не затрачено на свято величезних коштів, але затрачено величезне душевне тепло, яке оповите любов’ю до свого садочка. Як у рідному домі, де кожен куточок милий серцю, так у «Теремку» додано до всього краплю своєї любові: ось вітальні листівки для рідного садочка від діток, ось фото, які репрезентують заклад, а ось прикрашені сходи, групи і святкова затишна зала. Невеличка вона, але умістилося тут стільки вражень і спогадів. Найшанованіші глядачі – ветерани праці. Вони тут не гості, а бажані друзі, колеги, наставники, бо всі, у свій час, працювали на благо дубровицьких діток – майбутнього громади.
Найбільше цього дня вразили таланти діток і вихователів, бо були різнопланові танці та пісні, особливо припали до душі виступи, де розкривали свої таланти вихованці  разом з вихователями. Цікаво, з жартівлими нотками, розповіли про сучасне життя закладу його працівники віршованими рядками, автор яких Єрошкіна Світлана Володимирівна.
А які чудові концертні костюми для діток власноруч пошили у закладі! Їх майстерно виготовляє кастелянка Наталія Іванівна Адамчук.
Щирі побажання, яскраві враження про свято і загалом про роботу «Теремка» прозвучали у виступах начальника управління освіти, молоді та спорту Ніни Стасюк, міського голови Богдана Микульського, секретаря міської ради Миколи Годунка, керуючої райметодкабінетом Тетяни Таборовець, голови ради профспілки освітян Віри Твердюк, представників школи-ліцею Тамари Будкевич та Ірини Островець, директора Колківського навчального закладу і заодно дідуся вихованця садочка Петра Покидька, наших талановитих співаків Олександра Анісімова, Олександра Лавора та Петра Паська та, звісно, батьків вихованців. Свої враження  про свято і роботу закладу висловили також Любов Легка і Оксана Краглевич. Багато спогадів озвалося в душах ветеранів праці про роки роботи в «Теремку», мабуть, кожному цього дня спало на думку: «Ой, як скоро ж летять роки, як скоро».
Безумовно, нині «Теремок» пливе по хвилях сьогодення під вмілим керівництвом свого досвідченого і креативного капітана Олени Конончук. Саме завідувачка помічає іскорки талантів у своїх колег, підтримує творче горіння їх сердець і сама виступає ініціатором багатьох ідей і задумів. А щоденне життя – це і господарські клопоти, і налагодження всіх механізмів трудового процесу, позаяк комфортні умови для діток – це і тепло, і санітарія, і гігієна, і навчальний процес, і смачний обід… Що ж розповідати? Кожен, хто виховує чи виховував дітей, знає, скільки треба для цього сил, затрат і умінь. А найголовніший результат роботи – комфортне перебування у «Теремку» дітей, їх фізичний і духовний дошкільний розвиток. Саме для цього й працює колектив закладу. Про це й наголосила у своєму виступі Олена Олександрівна Конончук:
– Сьогодні ми відзначаємо 70-ту річницю від дня заснування  «Теремка». Наш дитсадок - найстарший дошкільний заклад в районі, він заснований у 1946 році, і був єдиним садочком у районі аж до 60-х років, виконуючи свою навчальну і виховну функції. Не помилюсь, коли скажу, що більше половини дубровичан виховувались саме в цьому дитсадку. А приміщення, в якому розташований садок, збудоване було наприкінці 19 століття. До відкриття закладу тут функціонував притулок для літніх людей, єврейська жіноча гімназія, дитбудинок, палац піонерів, в 20-30-х тут діяла початкова школа, в якій навчався і Нобелівський лауреат, фізик-ядерник, наш земляк Георгій Харпак. Старожили пригадують, що у приміщенні нинішніх ясел була лікарня.
У 1946 році було відкрито одну групу, яку відвідували 18 малят. У 1992 році приміщення добудували, і заклад налічував 8 вікових груп, а з 2008 року – їх 7. Протягом десятиліть колектив дитсадка під керівництвом завідуючих: Маньковської Галини Михайлівни, Борисової Марії Михайлівни, Орищенко Наталії Арсентіївни, Богович Любові Степанівни та Семеняки Валентини Олександрівни робив усе, щоб заклад був затишним, теплим гніздечком для малят. У цей ювілейний день хочу щиро, від усього серця привітати наших ветеранів усіх поколінь із 70-ю річницею із дня заснування дитячого садка, побажати усім міцного здоров’я, щасливого довголіття. Земний уклін і вдячність усім за багаторічну  самовіддану працю.
Скільки діток пройшло через «Теремок»! Наші вихованці вже водять до нас своїх діток та онуків. Серед наших випускників люди різних професій, багато хто обрав професію вихователя, я сама є вихованкою цього закладу. Нині тут виховується 148 діток, працює 40 чоловік персоналу. Це справжні фахівці своєї справи, які люблять дітей, і для яких садочок, як друга сім’я. Індивідуальний підхід до кожного вихованця, створення сприятливого мікроклімату всередині кожної групи – це все заслуга наших працівників. Вихователі займаються видавничою діяльністю, ми раді, що вони свій досвід застосовують не тільки у нашому закладі, а й діляться ним зі своїми колегами в межах України, їхні праці друкуються у всеукраїнських педагогічних журналах.
Наші малята зростають справжніми патріотами, своїми маленькими рученятами вони разом з вихователями виготовили не один десяток оберегів, намалювали малюнки, щоб підтримати бойовий дух наших захисників – воїнів АТО.
Невпізнанно змінюється заклад, дякуючи міському голові Микульському Богдану Михайловичу, всьому депутатському корпусу міської ради, які, по мірі можливостей, допомагають садочку у вирішенні нагальних проблем, а також управлінню освіти, молоді та спорту Дубровицької райдержадміністрації, районній раді, спонсорам, батькам наших вихованців та усьому колективу закладу. Закінчено капітальний ремонт фасаду основного приміщення, харчоблоку, пральні, частково – складського приміщення, значно  покращено матеріально-технічну базу харчоблоку, облаштовуємо подвір’я. Робота працівників не є непоміченою, ми неодноразово займали призові місця у районних, обласних конкурсах,
Ми намагаємось створити для найменших мешканців міста комфортні умови для навчання і відпочинку, щоб вони зростали морально, інтелектуально та фізично розвиненими особистостями, адже діти - це наше майбутнє, а отже щасливі, здорові діти – це наше щасливе майбутнє.
Багато ще невирішених проблем є у нашому садочку, але я надіюсь, що з Божою поміччю та поміччю добрих людей ми все здолаємо.
Всьому колективу дитсадка побажаю здоров’я, творчої наснаги. Щоб кожен день був яскравим і неповторним. І головне - щоб не один десяток років веселий дитячий сміх радував наші серця. Хай і подальша доля дитячого садка буде щасливою, увінчаною новими успіхами.
Ніна Іванівна Стасюк:
– Це ювілей для садочка молодий, тим паче, що працюють тут такі талановиті люди. Слова вдячності висловлюю всім: і ветеранам праці, і колективу, який працює тут зараз. Радію з вами успіхам «Теремка» і зичу, щоб і надалі ви всі збиралися в такому колі, з нагоди ювілейних дат та інших свят. Україна буде успішною, якщо для нашого майбутнього, наших діток будуть всюди створені такі комфортні і чудові умови, як у цьому закладі. Теперішній затишний садочок – це заслуга керівника закладу Олени Конончук, всього колективу і тих, хто трудився у «Теремку» за всі роки його роботи.
Богдан Микульський, міський голова:
– Сьогодні у «Теремка» поважний вік, але садочок юний і сучасний. Ми пишаємося, що маємо такий чудовий заклад у Дубровиці. Нещодавно побували в одному з київських садочків і підмітили, що рівень дубровицьких, зокрема, і «Теремка» відповідає всім сучасним вимогам дошкільного виховання. Наші садочки нічим не гірші столичних. Ви бачите сьогодні, який чудовий колектив тут працює і які прекрасні умови створені для діток. З ювілеєм! Бажаємо і надалі творчого горіння нашим талановитим вихователям, успіхам всім працівникам закладу на чолі з завідувачкою Оленою Олександрівною.
Любов Богович, ветеран праці, колишня завідувачка садочка:
– Багато сказали про історію закладу. Дійсно, кожен, хто трудився у «Теремку», у свій час докладав багато зусиль, щоб садочок розвивався і змінювався на краще. Ми працювали в інших умовах, бо не було централізованого опалення, внутрішніх вбиралень та багато іншого. Однак, попри всі труднощі, ми з любов’ю ставилися до роботи і робили все, щоб діткам тут було комфортно. Стрімко летить час, у вічність вже відійшли деякі колеги наші, чудові і неординарні люди. Рада бачити тут ветеранів праці, поспілкуватися і прийти сюди, де досі таке все близьке моїй душі.
От такий гарний ювілей – особливий день, сповнений вітань, подарунків, щирих побажань, дива. Окрім вітань, були подарунки та нагороди. Працівники садочка були відзначені грамотами управління освіти і науки райдержадміністрації, міської ради, профспілки працівників освіти за невтомну працю, терпіння, любов до малюків, щирість почуттів та відданість рідному садочку. Ювілей – це підсумок і новий старт, більш стрімкий і енергійний. Бо такий нині час – насичений подієво і інформативно. Про кожен день життя закладу можна було б написати окрему історію, бо там, де б’ються сотні дитячих сердечок, завжи є позитив, мрія, диво і майбутнє. Якщо рахувати дошкільне життя терміном у 7 років, то садочок пройшов вже 10 етапів такого становлення. Хай буде попереду многая літ в цьому інституті душ дитячих!
 Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар