пʼятницю, 11 березня 2016 р.

І ХАЙ СМАКУЄ

Стара народна мудрість гласить: «Шлях до серця чоловіка лежить через його шлунок!». Але шеф-кухар дубровицького ресторану «Горинь»  Людмила Пінчук, якій випало минулого року представляти Рівненщину на всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «Кращий кухар споживчої кооперації України», вважає, що жінка вже давно не потребує стверджувати себе в очах коханого як кулінарка. Тим паче при теперішньому розвитку харчової індустрії це не так вже й важко. Та й жінки стали більш емансиповані, щоб сприймати чоловіче визнання вершиною своїх бажань.


Можливо, мудрість цю придумали наші бабусі в ті часів, коли представниці прекрасної статі були більш залежними від сильної половини людства й мусили вдаватися до будь-яких хитрощів, в тому числі й гастрономічних, аби прив’язати коханого до себе й назавжди оселитися в його серці. Зараз жінки прагнуть більше реалізувати себе в професії, ніж проводити час на кухні. А от у самої пані Людмили кухня й є улюбленим фахом. Це її простір для втілення найсміливіших фантазій й самоствердження.
Незважаючи на всі професійні труднощі, а це насамперед величезне фізичне навантаження, Людмила Михайлівна роботу свою по-справжньому любить. Інакше не віддала б тридцять років життя громадському харчуванню – прийшла в райспоживспілку після закінчення Криворізького технікуму ще в 1986 році технологом з приготування їжі. Пережила разом з кооперацією найважчі її етапи – безрошів’я й безклієнтя, але ні разу не подумала, аби зрадити в юності обраному життєвому шляху.
Працювала кухарем в кафе «Юність» та шкільних їдальнях, часто запрошували й господинею на весілля земляки, цінуючи її кулінарні навички та вишуканий смак. Не раз була учасницею фахових конкурсів, але справжньою вершиною став гран-прі в минулорічному обласному конкурсі професійної майстерності, що відбувався на базі нашого ресторану. І звичайно – друге місце вже названого всеукраїнського конкурсу.
Людмила Михайлівна каже, що лише сама присутність на ньому збагатила її неабиякими знаннями й, звичайно, підштовхнула до нових технологічних розробок в приготуванні страв. Пригадує курйозний випадок – сусідками по кухні у неї були черкащанки. Вони тоді представляли на конкурс шоколадну грушу. Це такий оригінальний десерт – коли береться повітряна кулька, надувається до невеликих розмірів й обливається зверху плавленим шоколадом. Потім кулька здувається й виходить справді гарна шоколадна груша. Каже пані Людмила, черкаська кулінарка попомучилася з цим творінням – або кулька тріскала від гарячого, або шоколад потім лущився. Тож допомогла сусідці й Людмила. Згодом та зізналася – скільки не пробувала виготовити цю грушу раніше, вперше вдалося саме на конкурсі.
Людмила Михайлівна на конкурс представляла закуски: «Корона Полісся», яка складалася з м’ясних рулетів, фаршированих різними начинками та оздоблених запеченими ребрами; «Цезар» - із язика фаршированого; «Око павича» – із курячого м’яса. За індивідуальним завданням кухар готувала три страви: котлета «Садко»; риба смажена під маринадом; мус яблучний.
Деякими своїми кулінарними секретами поділилася шеф-кухар й з нашими передплатниками:
САЛАТ «НІЖНІСТЬ» (порція): м’ясо птиці – 30 г, шампіньйони смажені – 20 г, яйце варене – 20 г, сир твердий - 20 г, цибуля зелена – 10 г, майонез – 30 г.
ЗАКУСКА «ОРИГІНАЛЬНА». Беремо куплений лаваш й змащуємо спеціальною пастою, приготовленою з тертого плавленого сиру, часнику та майонезу, скручується рулетиком та прикрашається червоною рибою та свіжим огірком.
КОТЛЕТА «САДКО». Курячий фарш заправляється за смаком, всередину смажені гриби (шампіньйони) з цибулькою, сформована котлетка обгортається курячою шкірочкою та обсмажується з двох боків і протушковується в сметані.
ЗАКУСКА «ОКО ПАВИЧА». Відбите куряча філе викладуємо в деко, зверху  шар заправленого курячого фаршу, всередину варене яйце, обмотане в ошпарений кропом шпинат, затим знову шар курячого фаршу й накрити відбитим курячим філе. Формуємо рулетик й запікаємо з обох боків 40 хв. при температурі 180 градусів. Нарізати охолодженим.
КОРОП, ЗАПЕЧЕНИЙ З ЛИМОНОМ ТА ГРИБАМИ. Чищеного коропа маринуємо в соці лимона та пісному майонезі, фаршируємо грибами, смаженими з цибулею. Робимо глибокі надрізи й вставляємо в них кружальця лимона. Запікаємо 30-35 хв. Подається охолодженим.
А ще іменита кулінарка зізналася, що не любить перші страви, хоч регулярно готує їх вдома. Традиційно до домашнього столу подає голубці, різноманітні зрази, вареники з картоплею, рибу.
Здобу Людмила Михайлівна пече ще за маминими рецептами й надає перевагу в її приготуванні українським традиціям, мало експериментуючи з різними смаковими добавками.
Людмила РОДІНА.



Немає коментарів:

Дописати коментар