пʼятницю, 11 березня 2016 р.

Депутати зважували, аналізували, критикували і вимагали покарання
Минулої середи надворі було по-весняному, хотілося оновлення в природі, змін на тепло, а отже на краще. Саме такі переміни прагнуть бачити не лише у природі, а  й у життєдіяльності Дубровиці міські депутати, для цього й працють на благо громади. Сесія міської ради, що пройшла 17 лютого, засвідчила ще раз: депутатський склад міської ради – активний і досвідчений,  питання порядку денного обговорювали небайдуже: розмірковували, пропонували і свою точку зору відстоювали. Особливу активність проявили предстаники фракції «Воля». Вони найбільш активно обговорювали питання і свою точку зору на їх висловлювали, зокрема, Василь Бабан, Таїса Дубінець, Лілія Гладка. Серед депутатів з інших фракцій найактивнішими були Валентина Годунко, Тетяна Земляна, Оксана Золотаревич – з «Батьківщини», Віталій Андрусенко та Іван Кузіванов – з УНП. Зрештою, працювали на сесії всі, бо небайдужість прослідковувалася ще з часу роботи постійних комісій і їх бачення питань порядку денного.
З дозволу міських обранців на сесії були присутні  представники громади. Хоча й вислухали їх депутати майже після двогодинної роботи (довелося жителям міста стільки очікувати слова), все ж думку їх почули, зрозуміли і дали предстаникам громади відповідь.
– Ми прийшли на сесію, щоб висловити своє невдоволення роботою КП «Будинкоуправління», зокрема, керівника Сергія Столярця, – пояснила мені активіст Ольга Хмарук, – просимо депутатів звільнити його з роботи, бо багато мешканців багатоповерхівок невдоволені роботою структури, збираємо їх підписи. Хочемо бачити на посаді керівника цієї структури нову людину.
Забігаючи наперед, скажемо, що міський голова, вислухавши представників громади, підкреслив однозначно: «Незабаром будемо проводити перевірку цього підприємства. За її результатами і будуть зроблені відповідні висновки і про роботу, і про керівника. Наразі діє контракт, підписаний з С.В. Столярцем, звільнити просто так людину – це порушити законодавство, у такому разі працівник поновиться на роботі через суд. На даний час я не маю вагомих підстав змінювати керівника, ще й тому, що не бачу кандидата на цю посаду, який прийде і відразу потягне цю відповідальну ділянку роботи».
Було запропоновано представнику громадськості, зокрема, О.Хмарук, увійти в комісію по перевірці підриємства. На цю пропозицію пані Ольга пристала. Отож з часом ознайомимо вас з результататми цієї перевірки.
До речі, інша комісія, створена міською радою, нещодавно детально проаналізувала роботу ще одного комунального підприємства. Йдеться про КП «Ринок». Як результат – велика і детальна інформація, професійно проаналізована (бо до складу комісії увійшли люди компетентні і в бухгалтерському обліку, і в документознавстві). Аналіз цей – констатація суцільних вагомих порушень роботи керівництва КП «Ринок». До речі, незадовго до сесії, директор Віктор Голяка звільнився з посади за власним бажанням. Отож замість його звіту слухали інформацію, яку  зачитав голова даної комісії Юрій Яременко. Аби не обтяжувати читачів зайвою інформацію, її зміст передамо коротко і доступно: важко назвати ділянки роботи нашого великого ринку, де порушень не знайдено: і премії нараховувалися з порушенням, і пальне списувалося у великій кількості, і матеріали для ремонтів закуплялися по завищених цінах, і безслідно взагалі зникли деякі витратні будматеріали для ремонту тощо. Зрозуміло, що заслухавши вищевикладене, роботу директора визнали незадовільною. Депутати, прочитавши проект рішення сесії з цього питання, риторично звернулися до голови: «А що, людина просто звільнилася і не понесе жодної відповідальності за такі грубі порушення? Нехай правоохоронні органи  зроблять свої висновки». Й проголосували, щоб фахову оцінку такій «бурхливій» діяльності підприємства дали правоохоронні органи.
Додамо, що 18 лютого до роботи на підприємстві «Ринок» приступив новий керівник – Юрій Євгенович Лосік. У розмові з нами він зазначив, що разом з колективом робитиме все можливо, щоб і казну міську якнайбільше наповнювати за рахунок діяльності підприємства, і умови як для продавців, так і покупців комфортні створювати. Перший робочий день у четвер розпочав о 4 ранку, щоб разом з колегами сповна вникнути в роботу найважливішого ринкового дня.
Уважно вислухали депутати і звіт керівника комунальної служби Віктора Садовського. Трохи більше року керує він цією структурою. Роботи у комунальній службі вистачає, бо опікується вона чистотою, комфортом вулиць, скверів, сміттєзвалищем, кладовищами та ін. Звісно, що нема тут відповідної сучасної техніки, щоб наводити скрізь ідеальний порядок, та й у двірники за 1600 гривень ніхто у місті працювати йти не хоче. «Хто ж піде, у бурштиновому краї, вулиці за такі гроші підмітати?», – перемовлялися між собою депутати. Слушно, погодьтеся.
Роботу керівника і цієї служби депутати від «Волі» пропонували визнати незадовільною, але переважна більшість цю пропозицію не підтримала.
Керівнику дали рекомендації для подальшої роботи, подякували за те, що не проігнорував сесію і висловили сподівання, що недоліки в роботі будуть усунуті. Хочу відмітити ще одну слушну думку депутатів – лікарів Оксани Золотаревич і Тетяни Земляної: чистота і охайність у місті залежать не лише від роботи комунальників чи КП «Будинкоуправління», але й від кожного з нас, від нашого рівня культури і прикладу, який дітям демонструємо.
Наступного дня ще раз перепитую думку голови про роботу комунальної служби і про очікування від діяльності цього комунального підприємства.
– Багато говорити не буду. Давайте проїдемо Дубровицею і переконаєтеся, який день сьогоднішній у комунальників.
По вулиці Воробинській зафіксували обрізання старих дерев, об’єм робіт, зроблений за день чималий, вже далеко по обіді спеціалісти трудилися на повну.
 А зараз про депутатські запити: Василь Бабан у своєму запиті зазначив, що, на його думку, міський голова у призначенні керівників комунальних підприємств і доборі кадрів керуються партійним принципом. Пропонував робити це прозоро, через конкурс, бо є у районі чимало талановитої молоді, знання яких могли б прислужитися громаді. Щодо молодих спеціалістів, то думка слушна. Шкода, що ніде застосовувати більшості освічених спеціалістів на Дубровиччині свої знання. Думаю, у подальшому, дасть Бог, будуть і вони стояти біля керма керівництва нашої громади.
На цей запит міський голова пояснив, що закон «Про місцеве самоврядування в Україні» надає прерогативу саме міському голові призначати керівників комунальних підприємств. Адже саме очільник громади відповідає за стан речей у місті перед своїми виборцями, отож йому і вирішувати ступінь довіри тій чи іншій людині.
 – А щодо партійного принципу, то скажіть, де ж ви бачита поряд зі мною у команді моїх однопартійців? Оксана Краглевич представляє Радикальну партію, Микола Годунко – позапартійний, Юрій Яременко – позапартійний, Микола Стовба з КП «Міськводоканал» – «Воля». «Батьківщина» не має у міській раді верховенства, отож це безпідставне звинувачення.
У ще одному запиті Василь Бабан запропонував розглянути  можливість об’єднання окремих комунальних підприємств міста. На думку депутата, це дасть зекономити кошти, які затрачаються на утримання апарату управлінців у цих структурах, а також удосконалити технічні можливості слабших. Цей запит передано на розгляд виконкому.
Було розглянуто на сесії і земельні питання. затверджено  проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам в м. Дубровиця, питання про надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність шляхом  викупу, про надання дозволу на виготовлення експертної грошової оцінки земельних ділянки, що перебуває у постійному користуванні, про продаж земельних ділянок у Дубровиці. Щодо останніх, то йдеться про земельні ділянки під об’єктами торгівлі, які перебувають у приватній власності, отож іншого виходу, як продати землю під ними, у депутатів нема. Оцінювача землі власник приватної забудови обирає сам. Здебільшого земля під об’єктами торгівлі у центрі через це продана за сміхотворні суми, але це не вина депутатського корпусу.
Депутат Анатолій Задорожний звернувся з запитом, у якому підняв питання харчування дошкільників. Як ми повідомляли раніше, було прийнято рішення, що плата за харчування  діток буде братися по формулі 60 на 40, де 60 відсотків батьківська плата, 40 – міської ради. Гроші на це у бюджеті були закладені лише на два місяці. Депутат пропонував прийняти рішення про харчування в такому ж обсязі (60 на 40) на цілий рік. Комісія з питань соціально-культурного розвитку, спортивної і молодіжної політики  (голова Оксана Золотаревич) вирішила, що такого рівня оплати міський бюджет не в змозі забезпечити і запропонувала формулу 70 на 30 (де 70 – батьківська проплата) до кінця року. За цю пропозицію більшість депутатів і проголосувала. Але це лише програма, а фінансове забезпечення під неї буде лише у березні. Залишаються дітки, які харчуватимуться безкоштовно, наприклад, діти учасників АТО та інші пільговики, згідно із законодавством. Є й пільги для діток із малозабезпечених сімей. Але, погодьтеся, ця категорія у місті, як і всюди в Україні, дуже відносна. Можна офіційно не отримувати зарплату і жити на широку ногу, можна офіційно працювати і рахувати гроші від зарплати до зарплати.
Поспілкувалася з представниками «Молодіжного альянсу» Романом Цариком та Тарасом Дукою, які були також присутні на сесії. Як сказали мої співрозмовники, хотіли подивитися на роботу депутатів і глибше зрозуміти міські проблеми. Цікавим було враження цих молодих і незаангажованих людей.
– Депутати на чолі з головою працюють і помітно, що вони дійсно переймаються проблемами громади. Однак часто перебивають голову і своїх колег. Це трохи заважає. Є серед депутатів і такі, хто тягне за старою владою. Однак загалом враження від сесії позитивні, бо депутати роздумують, аргументують, зважують всі «за» і «проти». Громада довірила керувати містом достойним людям.
Любов Клімчук.










Немає коментарів:

Дописати коментар