пʼятницю, 11 березня 2016 р.

Звіринець смерті

Минулого тижня Дубровиця знову опинилася в центрі уваги. Однак, на жаль, не завдяки певним здобуткам, а через безповідальність та жорстокість людини, котра напризволяще покинула пересувний зоопарк, прирікши на вірну смерть близько десятка тварин. Відтак заклад, який мусив би приносити приємні емоції, перетворився на справжній зооконцтабір та шокував всю Україну.

Цей приватний звіринець, що має гучну назву «Волинський пересувний центр розваг», з’явився у місті ще в грудні і отримав дозвіл на оренду до 25 січня. Дубровичани мали змогу відвідати його, віддавши 40 гривень за дорослий квиток та 20 – за дитячий. Однак, скоріше всього, бажаного прибутку горе-хазяїн не одержав, тому вирішив їхати до сусідньої Росії в пошуках коштів, залишивши на господарстві любителя оковитої охоронця Олега та всього 2600 гривень на годівлю чотирилапих.
Цікаво, що власником зоопарку виявився екс-керівник Луцького звіринцю Давид Худодян, котрий організувавши власний бізнес, уже довгий час мандрує Україною та сусідніми державами. Нинішній керівник зоопарку Луцька зазначає, що гастролюючи, чоловік часто бреше про наявність стаціонарних кліток у обласному центрі та демонструє фальшиві документи-дозволи, де, зокрема, зазначається вулиця, яка була перейменована ще у 2008-му.
Більше того, його вже не вперше звинувачують у неналежному поводженні з тваринами. Наприклад, два роки тому, коли пересувний звіринець був на Тернопільщині, екологічна інспекція зобов’язала  Давида Худодяна збільшити вольєри. Оскільки цього не сталося, протоколи перевірок віддали до місцевих судів. Крім цього, у Волинський адміністративний суд було скеровано позов щодо призупинення діяльності звіринцю. 
До того ж, варто зауважити, що подібні зоопарки взагалі заборонені з 2006-го року. Втім цей звіринець створений у 1997-му. А закон, як відомо, не має зворотньої дії. Тому й зрозуміло, як в нашій державі через недолуге законодавство багатьом вдається «виходити» сухими з води. А в цьому випадку ще й продовжувати заробляти та знущатися над тваринами.
Відтак, можливо, нашій владі треба краще ознайомлюватись з тими, хто збирається осісти в місті. Звісно, додаткові кошти ніколи не завадять, але ж, як відомо, у медалі є завжди дві сторони. І та, інша сторона, як виявилось, може завдати багато головного болю. Але проблема полягає далеко не в цьому. Найдивніше те, чому після закінчення оренди зоопарк близько місяця залишався на території Дубровиці. І лише після сполоху громадськості керівники району та міста звернули увагу на нього.
А бити на сполох і справді була причина. Без їжі і води, у тісних та нечищених клітках звірі повільно помирали. Іспит жахливими умовами не витримали кабан, в’єтнамська свинка та лама. Їхні трупи не прибирали тижнями. Тимчасовий доглядач Олег Коновалов виправдовувався, мовляв, за тваринами доглядав. Але грошей, які йому лишив власник, було обмаль, тому й харчував чотирилапих неповноцінно. Однак разом з тим на горілку охоронцю вистачало, адже місцеві жителі неодноразово його бачили в нетверезому стані.
Втім ця ситуація в повній мірі показала небайдужість дубровичан. Люди зносили для замордованих тварин молоко, яйця та яблука. З міських шкіл та садочків привозили залишки дитячих обідів. Звісно, особливо подяка Красько Ірині Володимирівні, яка однією з перших прийшла на допомогу звірям, прибирала у клітках та за свій кошт годувала чотирилапих.
Наразі три лисиці, рись, вовк та коза перебувають під опікою Рівненського зоопарку. За словами його директора Олега Павлюка, усі  звірі вкрай виснажені, найгірший стан у рисі. Звір лише п’є воду та відмовляється від їжі, його життя – під загрозою. Також Олег Павлюк зазначив, що тварини тут перебувають тимчасово, вони зараз на карантині й до кінця березня їх планують передати у Центр реабілітації диких тварин міста Галич Івано-Франківської області.
Ще два ведмеді зараз перебувають у Луцькому звіринці. Керівник зоопарку Людмила Денисенко впевнена, що тварин били. Про це йдеться на сторінці закладу у Facebook. Це видає їхня поведінка у відповідь на те, коли у їм пробували прибрати клітки. Ведмеді панічно забивалися у найглухіші кути. Також вона зазначає, що власне вагончик-клітка  весь прогнилий, тече, тож його треба латати. Тварини не знали, що таке підстилка, у вольєрах місяцями не прибирали. Навіть їжі нормальної, як припускає директорка, тим же ведмедям не давали. Бо апельсинами вони бавилися, аж поки не розпробували, що то щось їстівне, а яйця їли з шкаралупою. Ведмедям навіть кормовий буряк смакував. «Ви нашим його дайте – побачите, чи хоча б зачеплять», – ділиться спостереженнями директорка.
Також очільники зоопарків додають, що це справа не проста. Адже для законного вилучення тварин потрібне рішення суду. Його ж немає. Тому, вчиняючи гуманно, керівництво зоопарків наражається на небезпеку зустрічних судових позовів.
За жорстоке поводження з тваринами проти Давида Худодяна порушене кримінальне провадження. Власнику загрожує штраф до 850 гривень або півроку арешту. Районні поліцейські дали йому тиждень, аби той вирішив, що далі робити зі звірами. Якщо ж він не з’явиться, долю тварин вирішуватимуть спеціальні служби. Проте не лише приїжджий зоопарк хотів заробити на тваринах. Знайшлися горе-підприємці і в нашому районі. Так, браконьєри з Озерська хотіли продати дикого вовка за тисячу доларів. Оголошення з фото пійманої тварини вони розмістили на сторінці у соціальних мережах. Тварину відібрали громадські активісти та передали до Рівненського зоопарку.
Отож, аналізуючи ситуація, насправді стає не по собі. Адже якщо люди так ставлять «до братів свої менших», за яких підсвідомо відчувають відповідальність, що вже говорити про відношення один до одного.


Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар